Türk yetkili Reuters'a konuştu: Murat Uysal'ı dövizdeki hızlı artış yaktı

Türk yetkili Reuters'a konuştu: Murat Uysal'ı dövizdeki hızlı artış yaktı

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın gece yarısı operasyonu ile görevden alınması hakkında Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, tepki çeken değişikliğin 'döviz kurundaki hızlı artış' ile ilgili olduğunu söyledi.

Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınması dünya basınında da ses getirdi, Reuters'a konuşan ekonomi yönetimine yakın isimler, Murat Uysal'ın TL'nin değer kaybından sorumlu tutulduğunu belirtti.

Reuters'a demeç veren üst düzey bir Türk yetkili, "Dövizdeki yükseliş tüm beklentilerin hızla üzerine çıktı. Bazı adımların etki edebileceği beklentisi vardı ama bu da gerçekleşmedi" dedi.

"HERHANGİ BİR GEREKÇE AÇIKLANMADI"

'TL'deki büyük değer kaybının ardından Erdoğan Merkez Bankası Başkanı'nı tasfiye etti' başlığı ile Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasını servis eden Financial Times, TL'nin bu yıl dolar karşısındaki değer kaybının yüzde 30'u aştığını belirterek, Uysal'ın normal görev süresinin 4 yıl olduğunu ancak 16 ayda görevden alındığını, kararla ilgili herhangi bir gerekçenin açıklanmadığını yazmıştı. 

"AĞBAL ZEKİCE HAMLELER YAPACAKTIR"

Yine Reuters'a açıklama yapan AK Parti yönetiminden bir yetkili, eski Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın 'zor bir görevle' karşı karşıya olduğunu ancak TL'nin altında olduğu baskıyı hafifletebilecek güçlü bir isim olduğunun düşünüldüğünü söyledi.

Aynı yetkili, "Ağbal zekice hamleler yapacaktır" dedi ve Ağbal'ın siyasi müdahaleyi kabul edecek türden biri olarak görülmediğini aktardı.

01-002.jpgMerkez Bankası'nda dün devir teslim töreni gerçekleşti. Merkez Bankası Başkanlığı'ndan alınan Murat Uysal, görevini yeni Başkan Naci Ağbal'a devretti.

"AĞBAL'IN ONDAN KÖTÜ OLMAYACAĞI KESİN"

Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi'nden stratejist Timothy Ash ise "Uysal'ın başkanlığı tam anlamıyla felaketti. Ağbal'ın ondan kötü olamayacağı kesin" dedi.

Ash, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Naci Ağbal için "İyi bir teknokrat olarak isim yapmıştı. Aslında bu iş için uygun bir isim" ifadelerini kullandı.

"ASIL SUÇLU CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN"

Handelsbank'tan ekonomist Erik Meyersson de Uysal'ın ülkenin ekonomik sıkıntılarının bedelini ödediği yorumunu yaptı.

Merkez Bankası Başkanlığı pozisyonu için 'kukla' ifadesini kullanan Meyersson, asıl suçlunun Merkez Bankası'nın elini bağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu belirtti.

Bu arada Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alması dünya basınında da ses getirdi.

Financial Times "TL'deki büyük değer kaybının ardından Erdoğan Merkez Bankası Başkanı'nı tasfiye etti" başlığı ile haberini servis ederken, Bloomberg Naci Ağbal'ın daha önce hiç Merkez Bankası'nda çalışmadığını vurguladı.

NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, gece yarısı operasyonunla görevinden alınmış yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atanmıştı.

Uysal'ın görevden alınıp yerine Ağbal'ın getirilmesine hem muhalefet hem de ekonomistler çok sert tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla 'laf dinlemediği gerekçesiyle' görevden alınan Murat Çetinkaya'nın yerine 6 Temmuz 2019'da Murat Uysal atanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN