Rusya amacına ulaştı milisler ölüm istiyor

Suriye Geçici Hükümeti Başbakan Yardımcısı Cuma, Halep’teki vahşeti KARAR'a anlattı, “İnsanları diri diri evlerinde yaktılar” dedi. Cuma, Rusya’nın kentteki üç hedefine ulaştığı için tahliyelere sıcak baktığını ancak Şii milislerin katliam istediğini söyledi.

EROL METİN

Türkiye ve Rusya arasındaki anlaşmaya rağmen İran destekli Şii milisler, Doğu Halep’te dar bir alana sıkışan sivillerin tahliyesine izin vermiyor. KARAR’a konuşan Suriye Geçici Hükümeti Başbakan Yardımcısı Muhammed Vecih Cuma, Rusya’nın Halep’te üç hedefine ulaştığı için silahlı muhaliflerin ve 100 bin sivilin tahliyesine sıcak baktığını ancak Şii milislerin amacının toplu katliam olduğunu söyledi. Cuma, Halep’i kaybetmelerinin mücadelenin sona ereceği anlamına gelmediğini kaydetti:

Halep’te tarihte hiç olmayan bir insani dram yaşandı. İnsanları evlerinde diri diri yaktılar, infaz ettiler. İlk başta 300 bin insandan bahsediyorduk. Son iki gün içinde 100 bin insan çok dar bir alanda sıkıştı. Bombardıman devam etti, ölümler devam etti, yaralılar çoğaldı. İnsanlar çaresiz.

Bazı siviller rejim bölgesine geçti. Gençlerin çoğu tutuklandı. Bazılarını da infaz ettiler. Çok çirkin olaylar oldu orada. İşkence yaptılar bu insanlara. Sivillerin bir kısmı da PYD bölgesine geçti. Onlar daha kötüsünü yaşadı. PYD de infaz etti, tutukladı. Bütün bu yaşananlar BM tarafından kanıtlanmış durumda.

Ruslara göre Halep’te istenilen üç hedefe ulaşıldı. Birincisi, demografik değişiklik gerçekleşti. İnsanları çıkardılar. İkincisi, bir şok etkisi yaratarak insanları korkuttular. Onun için en kötü yöntemleri kullandılar. Yani DAEŞ’in yaptığı gibi geldiğin yerde birkaç kelle kesersin, insanları sindirirsin. Üçüncüsü de askeri olarak Halep’e hakim oldular. Şii milislere göre ise hedef tam gerçekleşmedi. Çünkü Şii milislerin hedefi dar alana sıkışan bu insanları katletmektir. Bu yüzden anlaşmayı iptal ettiler. Durum çok kritik. Hepsi katil, çözüm arayışında değiller.

Sonuçta Rusya İran’ın üzerine daha fazla baskı uygulayıp bu insanların çıkışına müsaade edecek ama bundan sonra da Moskova ile Tahran arasında ciddi sorunlar başlayacak. Bu işte rejimin en ufak bir etkisi yoktur. Rejim bir kukladır. Söz sahibi olan İran’dır.

Bu devrim, halkın diktatöre karşı bir devrimiydi. Yani bir zalimden, bir diktatörden kurtuluş için devrim başladı. Bu hedefe ulaşana kadar mücadelemiz devam edecek. Bizi zafere ulaştıracak yöntemleri kullanacağız. Bu böyle devam edemez. Esed bir zalim. Şu ana kadar yaptıkları şey yakmak, yıkmak ve öldürmek. Bu suçu derinleştirdiler. Suç üzerine devlet kuramazsınız, düzen sağlayamazsınız, istikrar getiremezsiniz.

EL BAB’DA KRİTİK TEPE AŞILMAK ÜZERE

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında yapılan El Bab operasyonu kritik aşamaya geldi. ÖSO güçleri kasabanın batısında, stratejik öneme sahip bir tepeyi 7 noktadan kuşattı. Askeri kaynaklar kasabaya hakim tepenin ele geçirilmesiyle operasyonun büyük ölçüde kolaylaşacağını belirtti.

ÖSO, Fırat Kalkanı’nda Azaz-Cerablus arasında bulunan 225 meskûn mahal ve bin 860 kilometrekarelik alanı kontrol altına aldı. El Bab’ın IŞİD'den temizlenmesi için başlatılan harekatta ise batıdan ve kuzeyden operasyonlar sürüyür. ÖSÖ güçleri kasabanın dış mahallelerine ulaştı. IŞİD'le çatışmalar sürerken, PKK/PYD’li teröristlerin Afrin’den doğuya, Münbiç’ten batıya doğru saldırılarını durdurmaya yönelik tedbirler de alınıyor.

El Bab’ın dış mahallelerinde teröristlerle ÖSO güçleri arasında çatışmalar sürerken, kasabanın batısındaki stratejik öneme sahip bir tepe kuşatıldı. ÖSO güçleri bir hastanenin de bulunduğu tepedeki teröristlere 7 noktadan saldırıya geçti. Askeri kaynaklar, yoğun çatışmaların sürdüğünü, tepenin ele geçrilmesiyle El Bab kapısının açılacağını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

PKK'nın Doğu Halep'e yerleştiği iddia edildi
Erbil, PYD’nin yabancı savaşçılarını gözaltına aldı
‘Batı, İran ve Rusya’nın hırslarını kullanıyor’

Dünya Haberleri