Ramazan Ayında Beslenme Nasıl Olmalı? Aç Kaldım Diyerek Yemeğe Dayanmayın

Ramazan ayında beslenmemize nasıl dikkat etmeliyiz? Çok yemek yemek açlığımızı dindirir mi? Hem oruç tutup hem nasıl kilomuzu nasılkoruruz? İşte cevabını bulamadığınız tüm sorularınızı sizler için özenerek hazırladık.

Ramazan ayına sayılı günler kala hepimizi bir telaş sarmış durumda. İftarda sahurda ne yemeliyiz neler tüketmeliyiz soruları çokça beynimizi meşgul etmekte. Ramazan ayında öğün sayımız iftar ve sahur olarak 2' ye düşüyor. Öncelikle açlığın vermiş olduğu sinyallerle adeta gözümüz dönmüş şekilde kendimizi mutfakta buluyoruz. Çeşit çeşit çorbasından ana yemeğine, tatlısından kuruyemişine kadar hazırladığımız yiyecekleri iftar ve sahur arasında kalan zaman diliminde tüketmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 12 saat aç kalarak tuttuğumuz oruçta vücudumuz için gerekli vitamin ve mineralleri sağlamalıyız.

MUTLAKA SAHURA KALKIN

Açlık süresi boyunca kişinin kan şekeri düşebilir. Eğer kişi sahura kalkmıyorsa, kan şekerinin düşmesi kaçınılmazdır. Böyle durumlarda kan şekeri daha erken saatlerde düşmeye başlar. Bu durumda açlık, titreme, huzursuzluk, göz kararması, terleme, dil ve dudakta karıncalanma, soluk görünme, baş ağrısı şikayetleri görülmeye başlanabilir. Hatta beynin şekersiz kalması durumunda bilinç kaybı oluşabilir. Bunun için mutlaka sahura kalkmak çok önemlidir.


RAMAZANDA AZ VE SIK BESLENİN

Ramazan ayında iftarda ve sahurda birdenbire çok fazla yemek yenmemelidir. Bu şekilde yemek yemek mide gerginliğine, hazımsızlığa, tansiyon yükselmesine ve kan şekerini dengeleyen hormonların altüst olmasına neden olur. Bu yüzden azar azar ve iyi çiğneyerek yemek yenilmelidir. Öğünlerinizi sahura kalkarak, hafif bir şekilde iftar yaparak, daha sonra akşam yemeğine geçerek ve ara öğün şeklinde yapabilirsiniz.

SAHURDA DEĞİŞİK YEMEK YEMEYİN


Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir. Tüketildiği taktirde ertesi gün çok fazla su ihtiyacınız olacağını hatırlatmakta fayda var. Yetişkin bir insanın yaklaşık 1,5 -2 litre su içmesi gerektiğinden su içmeye çok dikkat edilmelidir. Protein ve lifli gıdalardan zengin bir kahvaltı, uygun bir sahur yemeği olacaktır. Sahurda ben kahvaltı yapamam diyorsanız; az yağlı bir sebze yemeği yanında ayran, yoğurt veya cacık tüketebilirsiniz. Salata, kepek, çavdar, tam buğday gibi ekmek tercih edebilirsiniz. Beyaz ekmek sizi acıktıracaktır. Kızartılmış besinlerden aman uzak durun. Bu tür besinler gün boyunca midenin bulantı ve bozulmasına neden olabilir.

TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT


Gün boyu aç kalıp akşam iftarımızı edince yemeğin üzerine hepimiz mutlaka tatlı arayışı içerisine gireriz. Ramazanda tatlı tercihi şerbetli tatlılardan ziyade sütlü veya meyveli tatlılardan yana kullanılmalıdır. Hamurlu tatlılarda un, yağ ve şeker oranı diğer tatlılara oranla yüksek olduğu için tercih edilmemelidir.
Hatta sütlü tatlıları mevsim meyveleriyle hazırlayarak hem porsiyonunu azaltıp hem de göz doyurucu hale getirebiliriz. Böylece tatlımızın kalorisi düşmüş besin değerini yükseltmiş oluruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ramazan Sofralarına Yakışır Kahramanmaraş'ın Yöresel Yemeği Eli Böğründe Tarifi! Bu Tarifle Gerçekten Eliniz Böğrünüzde Kalacak
Ramazan' da Tüketmek İçin Buzluğa Atılacak 3 Börek Önerisi! i İşte İşinizi Kolaylaştıracak Buzluk Börekleri
Diyanet duyurdu: Teravih bu ramazan camilerde kılınacak

Sağlık Haberleri