Anlık depremleri ve fay hatlarını tek tıkla öğrenin! Sürekli güncelleniyor...

Deprem ülkesi olan Türkiye; Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç deprem kuşağında yer alıyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Kandilli Rasathanesi tarafından hazırlanan fay haritalar ile bulunduğunuz yerin fay hattına yakın olup olmadığı ve deprem riskini kontrol etmek mümkün. İşte, Türkiye'deki fay hatlarını ve depremleri takip edebileceğiniz haritalar...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 45 bin 968 kişi hayatını kaybetti, 114 bin 991 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 528 bin 146 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi. Gayriresmi verilere göre, deprem bölgesindeki tahmini 5 milyon insan, Türkiye'nin diğer illerine yerleşti.

Anadolu'nun 11 kentinde ağır yıkıma neden olan depremlerin ardından, ülkemizin üç büyük fay hattına sahip olduğu ve bu fay hatlarının üzerinde onlarca kent merkezinin olduğu bir kez daha akıllara geldi.

Vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında, evlerinin fay hatlarına olan uzaklığı geliyor. Şu an için fay hatları konusunda iki başarılı harita örneği bulunuyor. Söz konusu haritalar Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Kandilli Rasathanesi tarafından hazırlandı ve sıklıkla güncelleniyor.

MTA DEPREM HARİTASI

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından hazırlanan haritayla birlikte ülkemizdeki diri fayların güncel durumu paylaşıldı. MTA haritası; jeoloji formasyon, heyelan, diri fay, faylar, magmatik kayaçlar ve bölgeler olmak üzere toplamda 6 farklı jeolojik katmandan oluşuyor.

Harita içinde hem standart harita hem de uydu versiyonlarının sunulduğunu da ekleyelim. Web sitesinin sol üst kısmında bulunan menüden diri fayı seçtiğimizde ülkemizdeki diri faylar ile ilgili tüm güncel durumu görebiliyoruz.

Fay hatlarının haricinde depremleri de gösteren harita; son 24 saat, 7 gün ve 30 gün içindeki depremleri kullanıcılarına aktarabiliyor. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan haritaya buradan ulaşabilirsiniz.

KANDİLLİ RASATHANESİ DEPREM HARİTASI

Kandilli Rasathanesi'nin mobil uygulaması ve web sitesi içinde yer alan harita da fay hatları konusundaki bir diğer önemli kaynak. Kandilli Rasathanesi mobil uygulamasının alt kısmında bir harita sekmesi yer alıyor. Bu sekmeye tıkladığımızda ise hem depremleri hem de fayları detaylı bir şekilde görebiliyoruz.

Fayları kırmızı renkli olarak işaretleyen harita, bölgedeki tüm depremleri de şiddetleri ile birlikte kullanıcılarına aktarıyor. Tıpkı MTA haritasında da olduğu gibi depremlerin son 24 saat, 7 gün ve 30 gün içindeki depremler şeklinde gösterildiğini de ekleyelim.

Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre sadece son 7 gün içinde ülkemizde 3 binden fazla deprem yaşanmış durumda. Haritada yakınlaşarak bu depremlerin nerede olduğunu ve şiddetlerini görebilirsiniz. Dilerseniz Kandilli Rasathanesi uygulamasını iOS için buradan, Android için buradan indirebilirsiniz.

İlgili Haberler

'Evim Yuvan Olsun' kampanyasına katılanların faturasını devlet ödüyor! Hayırseverler iyilikte yarışıyor!
Bu mobil uygulamalar depremde hayatınızı kurtarabilir! Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu hiç kimse unutmamalı
'Deprem riski yok' denilen o ilde fay hattı ortaya çıktı! Uzmanı açıkladı: Kahramanmaraş depremi burayı tetikleyebilir!

Teknoloji Haberleri