'Deprem riski yok' denilen o ilde fay hattı ortaya çıktı! Uzmanı açıkladı: Kahramanmaraş depremi burayı tetikleyebilir!

'Deprem riski yok' denilen o ilde fay hattı ortaya çıktı! Uzmanı açıkladı: Kahramanmaraş depremi burayı tetikleyebilir!

Türkiye'de 500'ün üzerinde aktif fay bulunduğunu belirten Prof. Dr. Uğur Temiz, deprem riski olmadığı düşünülen bir ilde 35-40 km diri fay hattı olduğunu söyledi. Temiz, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin bu fayda hareketliliğe yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. İşte, altında fay hattı geçtiği ortaya çıkan o il...

Anadolu'nun 11 kentinde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin üzerinde bulunduğu üç büyük fay hattını tekrar akıllara getirdi. Ülkemizde Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF), Batı Anadolu Fay Hattı (BAF) olmak üzere üç büyük fay hattı bulunuyor. Uzmanlar küçük çaplı fay hatlarıyla birlikte yurdun büyük bir bölümünün deprem tehdidi altında yer aldığını sık sık dile getiriyor.

yozgatta-deprem-riski-var-mi-1.jpg

TÜRKİYE'DE 500'ÜN ÜZERİNDE AKTİF FAY VAR"

6 Şubat 2023 günü yaşanan iki büyük depremin ardından Yozgat'ın durumuna ilişkin açıklama yapan Yozgat Bozok Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Temiz, şunları söyledi:

"Bu depremlerden şu ana kadar 10 binin üzerinden artçı depremler meydana gelmiştir. Bu süreç içerisinde bunların olması olağandı, doğal olarak bunlar devam edecektir. Ülkemizde 500'ün üzerinde aktif fay bulunmaktadır. MTA tarafından tanımlanmış, çalışılmış faylar bulunmaktadır."

yozgatta-deprem-riski-var-mi-3.jpg

"YOZGAT'TA 35-40 KM UZUNLUĞUNDA FAY HATTI VAR"

Yozgat genelinde Akdağmadeni ve Çekerek ilçeleri ile Kazankaya bölgesinde aktif diri fayların mevcut olduğunu aktaran Temiz, şöyle konuştu:

"Bunlar yaklaşık 35-40 kilometre uzunluğa sahiptir. Bu nedenle Yozgat genelinde, etrafındaki diğer illerde meydana gelebilecek depremlerden etkilenebilir. Bundan dolayı hazırlıklı olmamızda, gerekli tedbirleri alarak yapılarımızı yapmamızda fayda var. Biz bir deprem ülkesiyiz, depremle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Buna karşın gerekli önlemlerin de mutlaka ve mutlaka almalıyız. Yoksa, önlemleri almadığımız durumda oluşacak kayıplar, can kayıplarını yaşayarak öğrenmiş oluyoruz."

yozgatta-deprem-riski-var-mi-2.jpg

ANLIK VE SON DEPREMLER HARİTASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN