Geliyorum diye geldi

Geliyorum diye geldi

Kahramanmaraş’ın ardından bilim insanları defalarca ‘Yıkıcı artçılar olacak’ uyarısı yaptı. Hasarlı yapılardan uzak durulması gerektiği belirtildi. Ancak Malatya’daki 5.6’lık sarsıntının ortaya çıkardığı yıkım üç haftadır çadır alamayan insanların soğukta çaresizce hasarlı evlere girdiğini ortaya koydu. Kamuoyu artık tepkileri savuşturma çabası yerine hayati sorunu çözecek acil adımların atılmasını bekliyor.

Şubat deprem felaketinin artçıları devam ederken AFAD verilerine göre dün 12.04’te Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde büyüklüğü 5.6, derinliği 6.96 kilometre olan bir deprem meydana geldi. Şiddetli sarsıntı, Malatya’nın haricinde Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman’da da net şekilde hissedildi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre ise depremin büyüklüğü 5.5 derinliği ise 5 km olarak ölçüldü.

110 kişinin yaralandığı, 1 kişinin yaşamını yitirdiği, 29 apartmanın yıkıldığı depremle ilgili AFAD Başkanı Yunus Sezer, 32 kişinin enkazdan kurtarıldığını, 2 binada ise arama kurtarma çalışmasının devam ettiğini söyledi.

Sezer ayrıca, “Şu ana kadar 25 binanın yıkıldığına dair ihbar var. 5 binada arama kurtarma çalışmaları yoğunlaşmış durumda. Bölgede 400 arama kurtarma görevlisi mevcuttu. Onlar enkaz alanlarına yönlendirildi ve çalışmalara başlandı. Çevre illerden de 250 arama kurtarma personelini de helikopterlerle olay bölgesine sevk etmiş durumdayız. Maalesef bir vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda. 69’a yakın da yaralımız hastanelere sevk edilmiş durumda” diye konuştu. Devam eden artçılarla ilgili de bilgi veren Sezer, “Şubat ayından itibaren Maraş depreminden itibaren neredeyse 3 dakikada bir artçı sarsıntı ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunların bir çoğu 5 ve üzeri şeklinde. Vatandaşlarımıza daha önce de duyurmuştuk. Özellikle hasar gören binalardan uzak durmaları yönünde. Bu duyurumuzu tekrar yapmak istiyoruz. Artçı sarsıntılar devam ediyor ve hasar gören binalarımız var. Bu artçı sarsıntılara bağlı olarak bunların yıkılması söz konusu. Vatandaşlarımız bu binalardan uzak dursunlar. Özellikle eşya tahliyesi yasaklanmıştı. Bu tür tahliye işlemleri ile bu binalara girmesinler” diye konuştu.

2802krt01a-tum.jpg

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından depreme ilişkin yaptığı açıklamada, “Malatya’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde 103 vatandaşımız yaralandı. Sağlık kurumlarımızda tedavi altına alınmış durumdalar. Yaralılardan 6’sı ameliyatta, 3’ü yoğun bakımda. Her birine acil şifa, Malatya halkına ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” dedi. Battalgazi ilçesine bağlı Zafer Mahallesi’nde ise enkaz altında arabanın içinde olduğu değerlendirilen 3 kişi için arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor.

BABA KIZ ENKAZDAN YAŞAMA TUTUNDU

Malatya Yeşilyurt merkezli 5.6 büyüklüğündeki depremde bir kişi hayatını kaybetti. Hasarlı binalar çöktü. Enkazlarda arama kurtarma çalışmaları yürütülürken molozların altında kalan baba ve kızı iki saatlik çalışmanın ardından kurtarıldı.

BİLİM İNSANLARI HAFTALARDIR ‘ARTÇI YAŞANACAK’ UYARISI YAPIYORDU

Türkiye yastayken acı üstüne acı... Malatya’da meydana gelen 5.6’lık depremde hasarlı binalar çöktü. Enkaz altında kalan bir kişi hayatını kaybetti. AFAD Genel Müdürü Orhan Tatar “Malatya sarsıntısı büyük depremlerin sistemi içinde oldu. Şimdiye kadar 10 binden fazla artçı meydana geldi” dedi. Yeni yıkım bilim insanlarının haftalardır yaptığı uyarıları gündeme getirdi. Prof. Dr. Ahmet Ercan “Artçılar 3-4 ay sürecek” dedi.

KARA KIŞTA ÇADIR BULAMAYAN AFETZEDELER HASARLI EVLERE GİRDİ

Apar topar inşaat tehlikesine “Artçıların yoğunken beton dökmek sakıncalı” ifadesiyle dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür’ün paylaşımından 24 saat sonra yaşanan Malatya yıkımı sorunun temelinde yine çadır olduğunu gösterdi. Üç haftadır kara kışta barınma sorunu yaşayan afetzedeler çareyi hasarlı evlerine girmekte bulunca yine büyük acı yaşandı. ‘Uzmanlar uyarmıştı, çadırın çözülmesi için daha kaç kayıp yaşanacak” tepkileri yükseldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN