Yüzlerce kişiye mezar olan binaların müteahhitleri ilk kez konuştu! İfadeleri okuyanları çileden çıkardı

Yüzlerce kişiye mezar olan binaların müteahhitleri ilk kez konuştu! İfadeleri okuyanları çileden çıkardı

Anadolu'nun 11 ilinde ağır hasarlara neden olan Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde on binlerce bina yıkıldı, yüz binlerce insan evsiz kaldı, on binlercesi ise yaşamını yitirdi. Enkaza dönen evlerin müteahhitleri hakkında soruşturma başlatılarak yakalama kararı çıkarıldı. Kendilerini savunan müteahhitlerin bazısı, "Ben sağlam yaptım" derken bazısı ise binanın depremden yıkılmadığını öne sürdü. İşte, okuyanlara 'Pes!' dedirten müteahhitlerin ifadeleri...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 44 bin 374 kişi hayatını kaybetti, 114 bin 991 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 528 bin 146 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi. Gayriresmi verilere göre, deprem bölgesindeki tahmini 5 milyon insan, Türkiye'nin diğer illerine yerleşti.

yikilan-binalarin-muteahhitleri-4.jpg

Yaşanan depremlerin ardından çürük binalarla ilgili savcılık tarafından soruşturma başlatıldı. Çöken binaların mevzuata aykırı yapılıp yapılmadığına ilişkin müteahhitler göz altına alındı. Adıyaman'daki deprem soruşturmasındaki tutuklanan müteahhitlerin ifadeleri ortaya çıktı.

TRT Haber'de yer alan habere göre, Adıyaman'da 7 kişinin öldüğü Şevket Çerçiler Apartmanı'nın müteahhidi Ersin Tekin, 17 şubat günü tutuklanmıştı. Binanın bilirkişi ön raporunda ihmali olduğu tespit edilen müteahhit Tekin, savcılığa şunları anlattı:

"Adıyaman'da üç adet bina yaptık. Deprem neticesinde bu binalardan biri yıkıldı. Diğer iki bina sağlam durumdadır. Biz yıkılan binanın tüm izinlerini aldık. Kurallara uygun olarak inşa ettik. Depremden sonra kaçmıyordum ailemi güvenli bir yere bıraktıktan sonra dönecektim."

yikilan-binalarin-muteahhitleri-3.jpeg

İSİAS OTEL DEPREMDEN YIKILMADI İDDİASI

Çok tartışılan İsias Otel'in yönetim kurulu başkanı Ahmet Bozkurt, ifadesinde otelin bir başka binadaki kusur nedeniyle yıkıldığını iddia ederek şöyle konuştu:

"Hayatımın büyük bir bölümün bu otelde geçiren bir insanım. Ben yan tarafta bulunan binanın alt katında otoparkı satın almıştım. Depremde otelin yan tarafından bulunan bina domino taşı gibi yıkılıp bizim otelimizin üzerine devrilerek yıkılmasına neden olmuştur."

Otelin hissedarlarından olan Mehmet Fatih Bozkurt da soruşturma kapsamında tutuklandı.

Mehmet Fatih Bozkurt otelin sağlam olduğunu, depremlerde otele gittiklerini iddia etti.

yikilan-binalarin-muteahhitleri-2.jpeg

"ASANSÖR BOŞLUĞUNA BETON DÖKTÜRMÜŞTÜM"

Özkan Apartmanı'nın müteahhitti Mehmet Özkan da yakalanarak cezaevine gönderildi. Şüpheli müteahhit apartmanın iki yıl önce izinsiz şekilde tadilattan geçirildiği iddialarını reddetti ve şunları söyledi:

"Binanın en alt kısmını çeşitli kişilere dükkan olarak kiraya vermiştim. Binayı ilk yaptırdığım zaman asansörü ikinci kattan başlatmıştım. İlk iki katın asansör boşluğuna beton döktürmüştüm. İlerleyen yıllarda ilk kata asansör ihtiyacı ortaya çıktığında bu döktüğüm betonu kırarak zeminine kadar indirdim. Ancak kolon ve kiriş kesmedim."

Müteahhitlerin yargı süreci devam ediyor.

yikilan-binalarin-muteahhitleri-1.jpeg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN