19.3 milyonluk İstanbul'a 1.5 milyonluk yeni yerleşim alanı yapılıyor! Bakan Kurum'un İstanbul planı tartışma konusu oldu

19.3 milyonluk İstanbul'a 1.5 milyonluk yeni yerleşim alanı yapılıyor! Bakan Kurum'un İstanbul planı tartışma konusu oldu

Marmara Denizi'nin altından geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda beklenen 7.5 şiddetindeki olası bir depremde ağır hasar alacak İstanbul'da 1.5 milyon riskli konut bulunduğunu belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kuzey ormanlarının yer aldığı bölgeye 1.5 milyon kişi için yeni bir şehir kuracaklarını açıkladı. Uzmanlar ise şehrin nüfusunu artıracağı gerekçesiyle plana mesafeli yaklaşıyor. İşte detaylar...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 44 bin 374 kişi hayatını kaybetti, 114 bin 991 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 528 bin 146 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi. Gayriresmi verilere göre, deprem bölgesindeki tahmini 5 milyon insan, Türkiye'nin diğer illerine yerleşti.

Yaşanan deprem felaketinden en çok etkilenen Hatay'ın yeniden inşasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, demografik yapı ve tarihi alanlar gözetilerek Amanos Dağı'nın eteklerine binalar yapacaklarını söyledi.

istanbul-deprem-plani-1.jpeg

"HATAY'DA 60 BİN BİNANIN ACİL YIKILMASI LAZIM"

Bakan Kurum'un açıklamaları şöyle:

"Daha önce tespit yapılan yapılarda yine inceleme olacak. Tüm Türkiye'deki hasar tespitler 4 milyon 750 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 520 bin bina incelendi, 582 bin bağımsız bölüm ve 202 bin binanın acil yıkılacak, ağır hasarlı veya yıkık olduğu tespitini yaptık. Hatay'ımızda da 213 bin bağımsız bölümden oluşan 60 bin yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı tespitini yaptık.

14 milyon insanımızı etkileyen depremde yeni inşa çalışmalarında vatandaşlarımıza daha önceki afetlerde sözlerimizi tuttuysak yine bu şekilde yapacağız. Onların görüşleri, fikirleri bizim için değerlidir. İnşa sürecini de onlarla birlikte yapacağız.

istanbul-deprem-plani-1.jpg

"BİLİM İNSANLARIYLA ORTAK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ"

Birçok üniversitelerimizle, bilim insanlarımızla ortak çalışmalar yürütüyoruz. En doğru zeminde, en doğru yapı tekniğine göre yapılaşma sürecini yürütüyor olacağız. 2 bin 507 yeni yuvamızın daha sözleşmelerini tamamladık, yapım aşamasına geçtik. Böylece Şubat ayında 14 bin 500 konutun inşasına başlamış olacağız.

Hedefimiz hasar tespitler çerçevesinde önümüzde nisan veya mayıs ayları içerisinde köylerimizde veya merkezde konut ihalelerimizi, sözleşmelerimizi yöresel mimariye uygun bir şekilde gerçekleştirmek. Şehrin tüm dinamiklerini, önerilerini alacağız. Çalışmalarımızı 24 saat esasıyla sürdüreceğiz. İl il ilçe ilçe vatandaşlarımızın taleplerini dinleyeceğiz.

istanbul-deprem-plani-4.jpg

"KENTSEL DÖNÜŞÜM VATANDAŞLARIN RIZASIYLA OLACAK"

Sanayilerimizin de ayağa kalkması için bugün de istişarelerde bulunduk. Oralarda da gerek geçici yapılanma gerek kalıcı yapılanmalara ilişkin bakanlığımız her türlü desteği verecektir. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızda vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde yürütülecektir.

Hatay'da da gerekli imar düzenlemeleri yaparak, vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde şehrin içinde yeni toplanma alanları açılacağı ve burada yeni yerleşimin zemine uygun teknolojilerle her türlü teknolojinin uygulanacağı, depremselliğin etkisini de en aza indirecek şekillerde her binamızda uygulanacağını ifade ediyorum.

istanbul-deprem-plani-3.jpg

İSTANBUL'DA BÜYÜK TAŞINMA PLANI

İstanbul'daki deprem tehlikesine dikkat çeken Bakan Kurum, Megakent ile ilgili hazırladıkları planı da şöyle anlattı:

"İstanbul'da dönüşmesi gereken 1,5 milyon bağımsız bölüm var. Bunlardan acilen dönüşmesi gereken 300 bininin dönüşmesi için şu an İstanbul'da sadece bakanlığımızın devam ettirdiği 94 bin bağımsız bölümden oluşan projelerimiz var. O riskli 1,5 milyon konutu dönüştüreceğimiz rezerv alanları var. Şehrin içindeki 1,5 milyon riskli binayı belirlediğimiz iki rezerv alana, hem Avrupa hem Anadolu yakasına taşıyacağız. Ulusal mekânsal strateji planımızı tamamladık ve yeni lojistik planlarıyla sanayi alanlarımızı da depreme karşı güçlendirecek adımları atacağız."

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ve İTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım Bakan Kurum'un açıklamalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

istanbul-deprem-plani-6.jpg

Prof. Dr. Öztürk'ün açıklamaları şöyle:

"YAPILABİLİR BÜYÜK BİR PROJE"

"Böyle büyük bir proje kolay bir iş değil. Ama İstanbul'un nüfusunu da fazla büyütmeyelim. İstanbul'u hızla güvenli, İstanbul ekolojisini bozmayan ki o biraz zor ama artık kapımızda bir afet riski var. Bu yapılabilir, büyük bir proje. Bunun için kuzeyde su havzasını rahatsız etmeyen alanlar var. Çünkü bizim su havzasının içine ilçeler kurulmuş maalesef. O ilçelerin atık suyu baraja gitmesin diye o ilçenin içine arıtma tesisi kurduk. Paşaköy arıtma tesisi bunların atık suyu buraya gitmesin diye kurulmuştur. Böyle bir İstanbul var.

"UYGUN YERLER VAR"

Bu bölgede olabilir. Burada da uygun yerler var. Sağlam kaya ortamları var. İstanbul'umuzun biraz hırpalanacağı, yani yeşil alanlarının gideceği biraz daha yapılaşmanın olacağı bir yere dönüşür. Tabi her şeyi kazanamayız. O da olmasın, bu da olmasın. Deprem bölgesindeki alanlar yeşillendirilebilir. Bu belki daha doğru bir çözüm. İyi bir ekiple, iyi bir kadroyla buna başlanılabilir. Çünkü o kadar hukuksal çıkmaz var ki. Bir evi, bir yeri, bir siteyi dönüştürmek..."

istanbul-deprem-plani-4.jpeg

"FAY GEÇEN YER HARİÇ HER YERE BİNA YAPABİLİRİZ"

Prof. Dr. Yıldırım'ın açıklamaları ise şöyle:

"Güzel şeyler ama kolay iş değil bu. Şöyle düşünsek daha iyi olur. Fay geçen yer hariç, her yere bina yapabiliriz. Biz şunu öğrenmemiz lazım; yani zemini kötü olan yerlerde nasıl binalar yapacağız, yapmayacağız. Bunları düşünsek daha iyi. O çok güzel idealist, gerçekten güzel de o kadar nüfus var. Altyapısı kurulmuş yerler var. Bunları taşımak zor. Ancak şu olabilir. Gelecek için, hadi şuradan başlayalım, şu kısımdan başlayalım.

"GÜZEL ZEMİNLER SEÇİLEREK PLANLAMALAR YAPILABİLİR"

Zemini güzel olan yerlere yerleşim yerleri yapalım denilebilir. Toplam 1,5 milyon diyorsunuz. 1,5 milyon bina yapmak yani kısa zamanda bizim ülkemizin ekonomik olarak başka yapacağımız işlere de ihtiyacımız var. Yani onu uzun vadeli planlamayı yapılıp, bölge seçilerek, güzel zeminler seçilerek böyle planlamalar yapılabilir. Ama kolay iş değil.

Biz İstanbul'da burada yaşayacağız. Burada depreme karşı dayanıklı nasıl binalar yapacağız, depreme dayanmayacak olan binaları kentsel dönüşüme nasıl dönüştüreceğiz. Yani bunları depremde konuşmayalım. Yıl 99'da da konuşuyorduk aynı şeyleri. Hep milat diyorduk. Bundan sonra çok insanlarımız öldü. En azından 99 öncesi yapılmış binaları ne yapacağız onu konuşsak daha iyi olur."

istanbul-deprem-plani-6.jpeg

İSTANBUL'UN NÜFUSU KAÇ?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 16 Kasım 2022 Çarşamba günü Habertürk TV'de katıldığı bir programda, İstanbul'un resmi nüfusunun 15 milyon 840 bin olduğunu fakat kente su sağlayan İSKİ'nin 19 milyon 300 bin abonesi olduğunu, dolayısıyla İstanbul'un gayri resmi nüfusunun 19 milyon 300 bin kişi olduğunu söyledi.

İBB Başkanı İmamoğlu'nun konuyla ilgili sözleri şöyle:

"İstanbul'un resmi nüfusu 15 milyon 840 bin.

Valiliğe defalarca yazı yazdım; bize mülteci sayısı hakkında net, somut rakamlar verin. BM tespitleri ve bizim tespitlerimiz bunun 2 milyondan daha fazla olduğunu gösteriyor.

İnsanların aldığı hizmetler var. Örneğin su, gaz. Resmi rakamlar yayınlanıyor. (Sığınmacı sayısı) 1.3 milyon diyorlar. Bize göre 2 milyonun üzerinde.

Su tüketiminin ne kadar arttığını, kişi başı tüketim üzerinden görebiliriz. 1 kişi yılda 33 ton su kullanıyor; yıkanma, temizlik, içme suyu...

Bunu gördüğümüzde karşımıza tam 19 milyon 300 bin sayısı çıkıyor. Büyükşehirde 19 milyonun üzerinde insan taşıyoruz.

İstanbulkart kullanan kayıtlı 500 bin mülteci nüfusu var. Havuzdan kullanan 3 milyon kart daha var.

Biz 20 milyona yakın insana hizmet veriyoruz aslında."

ANLIK VE SON DEPREMLER HARİTASI

istanbul-deprem-plani-5.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN