Şirketler de vatandaş da kredili mevduata yüklendi

Şirketler de vatandaş da kredili mevduata yüklendi

TCMB ve BDDK'nın makroihtiyati önlemleri ve yüksek faizler sebebiyle, bankaların hem bireysel hem de ticari müşterileri, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarına yüklendi. Yıl sonuna göre, yılın ilk 7 haftasında bireysel KMH kullanımı yüzde 19,5, kurumsal KMH kullanımı da yüzde 17,7 büyüme kaydetti.

Döviz kurunun fahiş yükselişinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu’nun (BDDK) uyguladığı makroihtiyati önlemlerle, bankaların kredi verme eğilimi azalırken, ticari kredi imkanları sınırlanan şirketler, kredi kartı ve kredili mevduat hesabına yöneldi. BDDK haftalık verilerine göre, yılın ilk 7 haftasında bireysel kredili mevduat hesabı kullanımı yüzde 19,5 artarken ticari kredili mevduat hesapları da aynı dönemde yüzde 17,8 yükseliş gösterdi. Bunun yanı sıra bireysel kredi kartlarında artış yüzde 9,34, ticari kredi kartlarında artış da yüzde 7,84 oldu.

KREDİ KARTI VE KREDİ MEVDUAT FAİZLERİ DÜŞÜK

ekonomim.com'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre; Merkez Bankası’nın geçen haftaki faiz indirimi öncesinde bankaların TL cinsi kredili mevduat hesabı ve kurumsal kredi kartları hariç ticari kredi faizi yönünü yukarı çevirdi. Ortalama TL cinsi KMH ve kurumsal kredi kartı hariç ticari kredi faizi 17 Şubat haftasında bir önceki haftaya göre 1.4 puan artışla yüzde 14,06 seviyesine geldi. Bu, faiz indirimi öncesi yüzde 13,5 olan ek menkul kıymet tesisinden muaf olma sınırının üzerinde bulunuyor. Bankaların kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarına uyguladığı faiz oranı yüzde 1,36 olurken gecikme faizi ise yüzde 1,66 seviyesinde.

TÜZEL KREDİ KARTI YÜZDE 7,84 ARTTI

Ticari kredilere yönelik bu tedbirler yılın ilk 7 haftasındaki büyümeye de yansıdı. Toplam TL cinsi ticari ve diğer krediler yılın ilk 7 haftasında geçen yıl sonuna göre yüzde 6,7 artışla 3.8 trilyon liraya yükselirken, taksitli ticari krediler yüzde 1,05 artarak 690.7 milyar lira oldu. KOBİ kredileri ise diğer ticari kredilerden ayrıştı. İlk 7 haftada yıl sonuna göre yüzde 7,91 artan TL cinsi KOBİ kredileri 1.8 trilyon lira hacme ulaştı. Tüzel müşterilerin kurumsal kredi kartı ve kredili mevduat hesabı kullanımı ise kredi kullanımından daha hızlı büyüdü. Kurumsal kredi kartları yıl sonuna göre 17 Şubat itibariyle yüzde 7,84 artışla 235.7 milyar liraya çıktı. Tüzel müşterilerin KMH hesapları ise yine aynı dönemde yüzde 17,77 arttı ve 75.3 milyar liraya yükseldi. Dövize endeksli krediler ise yıl sonuna göre yüzde 4,86 düşüşle 137 milyon dolara geriledi.

BİREYSEL KREDİ KARTI YÜZDE 9,34 ARTTI

Ticari kredi faizinin neredeyse iki katına yükselmiş olan tüketici ihtiyaç kredisinde ise durum daha farklı. Merkez Bankası verilerine göre 17 Şubat haftası itibariyle ihtiyaç kredisi faizi yüzde 30,37 seviyesinde. Buna rağmen hem kamu hem de özel bankalar tüketici kredilerinde hızlı büyümesini devam ettirdi. Merkez Bankası verilerine göre kamu bankalarının tüketici kredisi büyümesi yıllık yüzde 30,30 iken özel bankalarda büyüme yüzde 92,5 seviyesinde. Yılın ilk 7 haftasında bireysel kredi kartı geçen yıl sonuna göre yüzde 9,34 arttı ve 486.9 milyar liraya çıktı. Aynı dönemde tüketici kredilerinde büyüme ise yüzde 5,3 olarak hesaplandı. Bireysel kredili mevduat hesabındaki büyüme ise tüm alanlar arasında en hızlısı oldu. Bireysel kredili mevduat hesabı geçen yıl sonuna göre 17 Şubat haftası itibariyle yüzde 19,5 arttı ve 79.2 milyar liraya çıktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN