Bu listeye bakmadan emeklilik dilekçesi vermeyin! EYT'de düzen değişti: Hemen kontrol edin

Bu listeye bakmadan emeklilik dilekçesi vermeyin! EYT'de düzen değişti: Hemen kontrol edin

EYT için artık geri sayım başladı. Deprem arasının ardından çalışmaya başlayan TBMM'de kısa süre içinde görüşülmesi beklenen EYT düzenlemesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin, sonraki etapta 5 milyon çalışanın emekli olması öngörülüyor. Yeniden yoğunluğun yaşandığı SGK bahçelerine EYT düzenlemesi nedeniyle masalar kuruldu ve tablolar hazırlandı. İşte, EYT son dakika haberleri...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yaşanan deprem felaketi nedeniyle ara verdiği yasama faaliyetlerine bugün başladı. Meclis'in ilk gündem maddesi ise emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili hazırlanan kanun düzenlemesi oldu.

EYT YASASININ MART AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BEKLENİYOR

Ocak ayı sonunda AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasıyla TBMM'ye sunulan teklif için son adım Genel Kurul'da atılacak.

İlk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı düzenlemenin Meclis'ten mutabakatla geçmesi, mart ayı başında da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

SGK BAHÇELERİNDE MASALAR KURULDU

ATV Haber'de yer alan habere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) her gün yoğun mesai yaparken, kurumların bahçesine masalar yerleştirildiği görüldü.

Söz konusu masalarda emekli adayları, dolduracakları dilekçelerini içeriye teslim edecek ve emeklilik işlemleri o teslim işlemlerinden sonra resmen başlayacak.

SGK merkezlerindeki hazırlıklar arasında bahçelere yerleştirilen tablolar da var.

İşe giriş tarihine göre, hizmet süresi ve prim gün sayısı şartlarını gösteren tablolar yardımıyla vatandaşların kimseye bir şey sormadan tablolarını doldurabilmeleri hedefleniyor.

eyt-tablosu-sgk.jpg

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, EYT ile ilgili 27 Şubat 2023 Pazartesi günü şu açıklamayı yaptı:

"TBMM 6 Şubat'tan itibaren 21 günlük bir ara verdi. Bölge milletvekillerimiz ve tüm Milletvekillerimiz deprem bölgesinde bulunmak istediler.

Onun için TBMM çalışmalarına 28 Şubat'a kadar ara verildi. Yarın TBMM Genel Kurulu çalışmalarına başlıyor. İlk gündem maddemiz EYT.

Tüm partilerimiz destek verirse EYT ile ilgili 4 maddelik yasa teklifinin görüşmelerine yarın başlar Çarşamba günü de nihayete erdiririz diye düşünüyorum."

EYT'DE NELER BEKLENİYOR?

Kısmi emeklilik için de yaş şartının 8 Eylül 1999 öncesinde olduğu gibi kadınlarda 50 erkeklerde 55 olması isteniyor. EYT'li olarak çalışmak isteyenlerin işe başlaması için tanınan 10 günlük sürenin uzatılması gündeme gelecek.

Depremde hayatını kaybeden EYT'lilerin ailesinin de bu düzenlemeden faydalanması bekleniyor.

İLK ETAPTA 2 MİLYON 250 BİN KİŞİ FAYDALANACAK

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış kişiler primlerini tamamladıktan sonra emeklilik hakkı kazanacak.

EYT'den ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin faydalanması beklenirken bu sayının ise 5 milyona ulaşacağı belirtiliyor. EYT'den ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin faydalanması beklenirken bu sayının ise 5 milyona ulaşacağı belirtiliyor.

1999 yılı öncesi, 1999-2008 arası ve 2008'den sonraki dönem olmak üzere 3 ayrı hesaplama söz konusu olacak. Bu 3 dönemdeki hesaplar yapılıp birleştirilerek emeklinin maaşı ortaya çıkacak.

EYT EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANACAK?

Emekli maaşları hesaplanırken ilk olarak 1999 öncesindeki gün ve kazançlar dikkate alınacak ve aylık bağlama oranı ile çarpılacak.

2008 sonrası için ise yine farklı bir aylık bağlama oranı ve büyüme hızının yüzde 30'u alınacak. Bir önceki yılın enflasyon oranı da maaş hesaplamasında ve güncellemesinde kullanılacak. Böylece bu 3 hesap toplanarak emekli maaşı oluşturulacak.

EYT'ye tâbi olanlar da temelde bütün emekliliğe hak kazanmışlar gibi prim gün sayısının çok olmasına bağlı olarak değil SGK'ya bildirilen prime esas kazanca göre maaş alacak.

Mart ayında başvuran EYT'liler, emeklilik hakkı kazanacakları için nisan ayında ödenecek Ramazan Bayramı'nda da ikramiye alabilecek.

BORÇLANMA NASIL OLACAK?

TBMM gündeminde olan bir diğer yasa tasarısı ise borç yapılandırması ile ilgili. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren taslak ile milyonlarca vatandaşın kamuya olan tüm borçları yapılandırılacak.

Prim borcu olduğu için emekli olamayan EYT'liler yapılandırmaya başvurarak borçlarının faizlerini sildirecek, taksite böldürebilecek ve kolay ödemelerle borçtan kurtulup emekli olabilecek. Borçlanma isteyen EYT'liler için kredi kolaylığı da sağlanacak.

EYT NE ZAMAN YASALAŞACAK?

TBMM Genel Kurul'daki görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasına sunulması planlanan EYT düzenlemesinin, Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN