Meteoroloji'nin uyarılarının ardından Samsun'un Havza ilçesinde akşam saatlerinde etkisini artıran şiddetli sağanak yağış, hayatı felç etti. Kısa sürede metrekareye düşen yoğun yağış miktarı, kentin ortasından geçen Hacı Osman Deresi'nin debisini aniden yükseltti. Derenin taşmasıyla birlikte tonlarca çamurlu su ilçe merkezine hücum etti.
CADDELER NEHİR OLDU, ARAÇLAR SULARA GÖMÜLDÜ
Taşkının boyutu, olay yerinden çekilen cep telefonu kameralarına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde, ilçe merkezinin adeta bir afet bölgesine döndüğü, caddelerin çamur deryası ve moloz yığınlarıyla kaplandığı görülüyor.
Selin en çok vurduğu Cumhuriyet Meydanı civarı ile Çay ve Bahçelievler mahallelerinde su seviyesinin araçların camlarına kadar yükseldiği kameralara yansıdı. Park halindeki birçok otomobil ve hafif ticari araç, şiddetli akıntıya dayanamayarak sel sularına kapılıp sürüklendi.
VATANDAŞLARIN ÇARESİZ MÜCADELESİ
Aniden bastıran sel suları karşısında hazırlıksız yakalanan esnaf ve vatandaşlar büyük panik yaşadı. Dükkanlarına ve evlerine su girmesini engellemeye çalışan ilçe sakinleri, kendi imkanlarıyla sulara karşı amansız bir mücadele verdi ancak çamurlu akıntının şiddeti karşısında çaresiz kaldı.
İhbarlar üzerine bölgeye Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Havza ilçe belediyesine bağlı çok sayıda itfaiye, AFAD ve iş makinesi sevk edildi. Ekipler, mahsur kalan vatandaşları kurtarmak ve tıkanan rögarları açarak suyu tahliye etmek için bölgede yoğun bir çalışma başlattı.
1988 YILINDAKİ FELAKET TEKRAR ETTİ
Öte yandan yaşanan bu felaket, Havzalıların hafızalarındaki acı bir hatırayı yeniden canlandırdı. İlçede 1988 yılında da yine Hacı Osman Deresi'nin aşırı yağışlara dayanamayıp taşması sonucu büyük bir sel felaketi yaşanmış ve ilçe ağır hasar almıştı. Yıllar sonra aynı derenin aynı yıkımı getirmesi, altyapı ve dere ıslahı tartışmalarını da yeniden gündeme taşıdı.
Bölgede hasar tespit ve su tahliye çalışmaları aralıksız devam ediyor.
