Yaptırımların detayları belli oldu: F-35'ler dahil değil

Reuters, ABD’nin yaptırım kararının ardından iki ülke arasında gerçekleşen ticaretin yaklaşık yüzde 5’inin etkilenebileceğini fakat Türkiye’de üretilen F-35 parçalarının buna dahil olmadığını iddia etti.

SELMAN CÖMERT / KARAR.COM

ABD’nin Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında  Türkiye’ye uygulayacağı yaptırımların detayları belli oldu.  

Uluslararası haber ajansı Reuters’ta yer alan habere göre, Rusya’da satın alınan S-400'ler nedeniyle uygulanacak yaptırımdan, iki ülke arasında gerçekleşen ticaretin yaklaşık yüzde 5’ini oluşturan 1,5 milyar ve 2,3 milyar dolarlık sözleşmeler etkilenecek.  

Haberde, yaptırımların Türkiye’nin genel ekonomisinin hedef almadığı; Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’i, yardımcısını ve hava savunma sistemlerinden sorumlu iki yetkili üzerine yoğunlaştığı ifade edildi.  

YAPTIRIMLAR F-35 VE F-16'LARI ETKİLEMEYECEK  

İki ülke arasındaki ilişkilerde gerilime neden olan bu adım, Türkiye ve ABD arasındaki mevcut askeri sözleşmeleri geçersiz kılmazken, her iki tarafın da hayati önem taşıyan savunma ihtiyaçlarını tedarik etmesini engellemeyecek.  

İddiaya göre yaptırımlar, Türkiye’de üretilen ABD’nin hayalet uçağı F-35 parçalarını ve Türkiye’nin F-16 jetleri yedek parçalarını kapsamıyor. 

NE YAŞANDI? 

ABD, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı almış, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve başkanlık yetkililerinden Mustafa Alper Deniz, Serhat Gençoğlu ve Faruk Yiğit'i yaptırım listesine eklemişti. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İsmail Demir'den yaptırıma ilişkin açıklama: Endişeye mahal yok
ABD'den yaptırım açıklaması: İki ülke arasında uzlaşma sağlayacak
DEVA Partisi: Yaptırımların masaya yatırılması gerek

Güncel Haberleri