DEVA Partisi: Yaptırımların masaya yatırılması gerek

DEVA Partisi: Yaptırımların masaya yatırılması gerek

DEVA Partili Abdurrahman Bilgiç'ten ABD yaptırımlarına tepki geldi. Bilgiç, yaptırımların acilen masaya yatırılması gerektiğinin altını çizerek, konunun olduğundan basit gösterilmemesi gerektiğini söyledi.

DEVA Partisi Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Başkanı Abdurrahman Bilgiç, ABD eski Başkanı Donald Trump'ın giderayak S-400 füze sistemleri konusunda açıkladığı yaptırım kararına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bilgiç, "Türkiye savunma sanayini hedef alan ve daha da genişletilebileceği tehdidi içeren yaptırımlar üzüntü vericidir" dedi.

"YAPTIRIMLARIN ACİLEN MASAYA YATIRILMASI GEREK"

"Müttefik ruhuna uygun olmayan" diye nitelediği yaptırım kararına ilişkin, şunları söyledi:

"Bu yaptırımların neden ve sonuçlarının acilen ayrıntılı olarak masaya yatırılması gerektiğine inanıyoruz. Partimiz, dış ilişkilerde atılacak stratejik adımların, katılımcı analiz süreçlerine dayalı olması gerektiğini savunmaktadır. Türkiye içeride hukukun üstünlüğünü sağlamadan, demokratik standartlarını yükseltmeden; dış politikasında ise komşularıyla ve müttefikleriyle ilişkilerini onarmadan ulusal çıkarlarını koruyamaz."

Bilgiç, savunma sanayisini olumsuz etkileyecek konuda iktidarı ciddiyete davet ederek, "Konuyu olduğundan basit göstermeye çalışarak kamuoyunu yanıltmaması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

 

ABD'NİN TÜRKİYE YAPTIRIMLARI

 

ABD, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı hedef alınırken, Türkiye yaptırım kararına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı, "ABD’nin Türkiye’ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz" denildi.

 

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Başkanlık yetkililerinden Mustafa Alper Deniz, Serhat Gençoğlu ve Faruk Yiğit'in yaptırım listesine eklendiği bilgisi paylaşıldı. İsmi sayılan Türk yetkililerin, ABD'ye girişi yasaklandı ve bu ülkedeki mal varlıklarının dondurulmasına karar verildi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığından konuyla ilgili açıklama yapan üst düzey bir yetkili, SSB'ye yönelik yaptırımların, "ABD'nin ürün ve teknolojileri için ihracat lisansı ve yetkilerinin verilmesinin yasaklandığını" kaydetti.

 

Yetkili, herhangi bir uluslararası finansal kuruluşun SSB'ye 10 milyon doları aşan kredi ve borç vermesinin kısıtlandığını ve SSB yetkililerinin ABD'ye girişinin de yasaklandığını ifade etti.

 

ABD Dışişleri Bakanlı tarafından yapılan açıklamada, Washington'ın, Türkiye'ye, S-400 sistemini satın almasının ABD askeri teknolojisi ve personelinin güvenliğini tehlikeye atacağını çok kez iletildiği belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN