DEVA Partisi'nden 5H internet adımı

DEVA Partisi'nden 5H internet adımı

DEVA Partili Burak Dalgın, 'Bu performansla Bilgi Çağı’nı yakalamamız mümkün değil' diyerek 'Türkiye'ye çağ atlatacak' adım olarak nitelendirdiği 5H internet politikasının detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

DEVA Partisi Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın, partisinin iktidara geldiğinde, dijitalleşme alanında atacağı ilk adımları ve 5H internet vizyonunu dijital bir basın toplantısıyla tanıttı. 

"TÜRKİYE KENDİ AYAĞINA KURŞUN SIKTI"

DEVA Partisi Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın, Türkiye'nin son dönemde uluslararası dijitalleşme yarışında geride kaldığını belirtti. Sosyal medya için çıkartılan yasanın baskıcı olduğunu altını çizen Dalgın, "Türkiye kendi ayağına kurşun sıktı" ifadesini kullandı.

"İNTERNET KALKINMA AÇISINDAN HAYATİ ÖNEME SAHİP"

Günümüz dijital dünyasında ülkelerin gelişmesi için internetin çok kritik rol oynadığını belirten Dalgın, "İnternet ekonomik kalkınma açısından hayati öneme sahiptir. Dünya Bankası, geniş bant internet penetrasyonundaki 10 puanlık bir artışın milli gelir büyümesine 1 puandan fazla katkı yaptığını hesaplıyor. Üstelik girişimcilik ekosisteminin gelişimi, hizmet sektörünün rekabetçiliği ve e-ihracat gibi alanlar için güçlü internet altyapısı olmazsa olmazdır" yorumunda bulundu.

"BİLGİ ÇAĞI'NI YAKALAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"

​​​​​​​İnternet hızında dünya ülkelerinin gelişme kaydetmesine rağmen Türkiye'de durumun tam tersi olduğunu söyleyen Dalgın, “Bu performansla Bilgi Çağı’nı yakalamamız mümkün değil. Güney Kore’den Romanya’ya, dünya ülkeleri hızla yol alırken biz giderek geriye düşüyoruz. Matbaa ve buhar makinasını ıskalamanın bedelini bir imparatorluk kaybederek, büyük acılar yaşayarak ödemiş bir millet için teknolojide geri kalmak gerçek beka sorunudur” şeklinde konuştu.

5H'nin açılımını, hızlı, hesaplı, hizmet odaklı, her yerde ve hür internet olarak açıklayan Dalgın, 5H'nin hayata geçirilmesi için on adıma ihtiyaç olduğunu söyledi:

1. Yerel yönetimler ile işbirliği yaparak fiber uzunluğunu 1 milyon km’ye çıkaracağız. 5 milyar dolar mertebesindeki maliyeti merkezi yönetim olarak üstlenecek ve ortak pasif altyapı şirketine hisse karşılığı koyacağız.

2. Uluslararası kürsü sahibi olacağız. Silikon Vadisi’ne teknoloji büyükelçisi atayacağız. AB üyelik müzakerelerinde tek dijital pazarı önceliklendireceğiz. Uluslararası platformlar ile (BM, AB, OECD) sınır-ötesi veri akışı konusunda birlikte çalışacağız.

3. Veri merkezlerini ülkemize çekeceğiz. Hem internet trafiğinin yurtdışına çıkışını azaltacak hem de yetkinlik geliştirmek için fırsat yaratacağız. 

4. 5G dönüşümünü OECD ülkeleri ile eş zamanlı olarak gerçekleştireceğiz ve hizmete online eğitim ile başlayacağız.

5. BTK’yı dünya standartlarında bağımsız bir regülatör hâline getireceğiz.

6. Türk Telekom’un lisans ve kalıcı sahiplik problemlerini çözeceğiz.

7. Mevcut oyuncuların yatırım yapmasını ve yeni oyuncuların sektöre girmesini sağlayacak regülasyonlar yapacağız.

8. Düzenlemeleri kullanıcıyı merkeze alarak ve interneti temel hak tanıyarak ele alacağız.

9. İletişim alt yapısına dâhil kamu, özel sektör ve akademideki paydaşların yüksek liyakata dayalı istihdamını gözeteceğiz.

10. Ortak altyapının kurulumunu sağlayacağız. Herkesin inceleyip analiz edebileceği genel kamu erişimine açık, interaktif Türkiye Altyapı Haritasını yayınlayacağız.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN