DEVA Partisi'nden erken seçim önlemi: Büyük kongre yapılacak

DEVA Partisi'nden erken seçim önlemi: Büyük kongre yapılacak

43 ilde örgütlenmesini tamamlayan DEVA Partisi olası bir erken seçime katılabilmek için 1. Olağan Kongresi'ni 29 Aralık Salı günü yapacak. Kongre sonrasında örgütlenme çalışmalarına devam edilecek.

DEVA Partisi 1. Olağan Kongresi koronavirüs tedbirleri nedeniyle 29 Aralık Salı günü yapılacak.

9 Mart'ta kurulan DEVA Partisi, seçime girme yeterliliği sağlamak için örgütlenme sürecini tamamladı. Siyasi Partiler Yasası gereği, bir siyasi partinin seçime girebilmesi için 81 ilin en az yarısında örgütlenmesi ve seçimlerden en az 6 ay önce, seçilmiş delegelerle olağan büyük kongresi yapması gerekiyor.

ÖRGÜTLENME ŞARTI TAMAMLANDI

Yaklaşık 2 ayda 43 il kongresini yaparak örgütlenme koşulunu sağlayan DEVA Partisi, yılbaşından önce büyük kongre kararı aldı.

Partinin tüm illerde örgütlenmeyi beklemeyerek büyük kongre kararı almasının altında ise olası bir erken seçime hazırlıksız yakalanmama hesabı yatıyor. DEVA Partisi, 1. Olağan Kongresi'ni yaptıktan sonra Haziran ayı sonunda genel seçimlere girme yeterliliğini sağlamış olacak.

BABACAN TEK ADAY OLACAK

Genel Başkan Ali Babacan'ın tek aday olması beklenen 1. Olağan Büyük Kongre'de partinin 600 delegesi, 50 üyeli Genel Merkez Yönetim Kurulu (GMYK) ve Genel Merkez Disiplin Kurulu üyelerini belirleyecek.

Koronavirüs salgını nedeniyle DEVA Partisi de, CHP, İYİ Parti ve Gelecek Partisi gibi kongresini seyircisiz yapacak. Salgın nedeniyle sokağa çıkma yasağı olması nedeniyle kongrenin hafta içinde yapılması kararlaştırıldı.

KONGRE SONRASI ÖRGÜTLENME ÇALIŞMASI SÜRECEK

Parti yönetimi, büyük kongrenin ardından başta Ankara, İstanbul, İzmir olmak üzere diğer illerde örgütlenme çalışmalarını sürdürecek.

Kamuoyu araştırmalarında oy oranı yüzde 2-3 civarında görünen DEVA Partisi, üye profili araştırması yaptı.

ÜYELERİN YÜZDE 32'Sİ ESKİ AK PARTİLİ

DEVA Partisi üyelerine yönelik yapılan anket çalışmasına göre, partiye üye olan ya da gönüllü çalışmak isteyenlerin yüzde 32'si geçmişte AK Parti seçmeni olduğunu belirtirken, yüzde 20'si CHP, yüzde 10'u ise MHP, İYİ Parti ve HDP'ye oy verdiğini bildirdi. Yüzde 18'i ise "hiçbirisi" yanıtını verdi.

Partiye oy verenlerin büyük bölümünü ise 45 yaş altı oluşturuyor.

"MERKEZDE BİR TÜRKİYE PARTİSİ"

DEVA Partili üst düzey bir yönetici, "merkezde bir Türkiye Partisi" hedefiyle kurulduğunu belirterek, üye profiline bakıldığında bu amaca uygun yol alındığı görüşünü dile getirdi:

"Biz merkezde Türkiye partisi olmak istiyoruz demiştik. Şimdiye kadar bu mesaj alınmış. Partimize Türkiye'nin her mahallesinden her siyasi eğilimden, hem de siyasete sıcak durmayan yüzde 18 gibi bir kesimden geliş var. Bu çok kıymetli bir tablo, ama bizim sorumluğumuzu da artıran bir tablo. Çünkü bu, MHP'ye, HDP'ye oy vermiş insanı aynı siyasi çatı altında buluşturup, nasıl bir Türkiye hedefinde ortaklaşabilir ve birlikte çalışabiliriz, mesajıdır."

AKŞENER: HAZİRAN GİBİ SEÇİM OLACAK

Muhalefetin erken seçim çağrıları sürerken KARAR TV'de açıklamalar yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener "Türkiye, partili Cumhurbaşkanlığı sistemini taşıyamıyor. Partili Cumhurbaşkanlığı da Türkiye'yi taşıyamıyor. Mecburen erken seçim olacak. Seçimlerin Haziran gibi olacağını düşünüyorum" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN