Rusya'dan ABD'ye yaptırım tepkisi: Rekabet edemiyorlar

Rusya'dan ABD'ye yaptırım tepkisi: Rekabet edemiyorlar

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ABD'nin S-400'ler nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulamasını "Rekabet edemediklerinin göstergesi" diyerek eleştirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin S-400'ler nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulama kararına tepki gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almış olması yüzünden ABD tarafından Türkiye'ye getirilen yaptırımlara ilişkin, "Bu, oyunu kurallarına göre oynayarak rekabet edemediklerinin bir başka göstergesi” dedi.

"REKABET ÜSTÜNLÜĞÜNÜ SAĞLAMAK İÇİN ADIM ATIYORLAR"

Sputnik’in haberine göre; Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD'ye istinaden yaptığı açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu nedenledir ki kendilerine rekabet üstünlüğü sağlamak adına birtakım adımlar atıyorlar, bu adımların yasadışı olmasını ise önemsemiyorlar. Sözünü ettiğim yasadışı adımlardan biri de askeri-teknik alanda uygulama kararı aldıkları tek taraflı yaptırımlardır.”

ABD'nin bu davranış şablonunu medya ve enerji alanlarında da uyguladığını belirten Zaharova şunları söyledi:

"Her yerde aynı anlayışla davranıyorlar; kendilerinin, kendi üreticilerinin ve kendi iş insanlarının işlerini kolaylaştırıyor, onlara yardımcı oluyorlar."

ABD'NİN TÜRKİYE YAPTIRIMLARI

ABD, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı hedef alınırken, Türkiye yaptırım kararına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı, "ABD’nin Türkiye’ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz" denildi.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Başkanlık yetkililerinden Mustafa Alper Deniz, Serhat Gençoğlu ve Faruk Yiğit'in yaptırım listesine eklendiği bilgisi paylaşıldı. İsmi sayılan Türk yetkililerin, ABD'ye girişi yasaklandı ve bu ülkedeki mal varlıklarının dondurulmasına karar verildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından konuyla ilgili açıklama yapan üst düzey bir yetkili, SSB'ye yönelik yaptırımların, "ABD'nin ürün ve teknolojileri için ihracat lisansı ve yetkilerinin verilmesinin yasaklandığını" kaydetti.

Yetkili, herhangi bir uluslararası finansal kuruluşun SSB'ye 10 milyon doları aşan kredi ve borç vermesinin kısıtlandığını ve SSB yetkililerinin ABD'ye girişinin de yasaklandığını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlı tarafından yapılan açıklamada, Washington'ın, Türkiye'ye, S-400 sistemini satın almasının ABD askeri teknolojisi ve personelinin güvenliğini tehlikeye atacağını çok kez iletildiği belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN