Son dakika! Bakan Çavuşoğlu açıkladı: ABD ile S-400 görüşmeleri başladı

Son dakika! Bakan Çavuşoğlu açıkladı: ABD ile S-400 görüşmeleri başladı

Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye arasındaki S-400 konusunda "ABD ile ortak çalışma grubu oluşturuldu" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yıl sonu basını bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemleriyle ilgili ABD'nin uyguladığı yaptırımlara ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Yaptırım kararı yanlıştır, 2021'de yeni yönetimle biz ilişkileri ileri götürmeye hazırız. Umarım yeni yönetim de bu anlayışta olur" dedi. Bakan Çavuşoğlu, "S-400 konusu da hep gündemdeydi.  S-400'ler için ABD ile ortak çalışma grubu oluşturuldu, teknik görüşmeler başladı" ifadelerini kullandı.

"PANDEMİYE RAĞMEN OYUNUN ÖNEMLİ BİR PARÇASI OLDUK"

Pandemi döneminde bakanlık faaliyetlerinin azalmadığını belirten Çavuşoğlu, "Pandemiye rağmen dünyanın her bölgesine 54 ziyaret gerçekleştirdik. Girişimci ve insani dış politikamız pandemiye rağmen devam etti. Diplomasinin tıkandığı yerde sahaya indik, tekrar diplomasinin önünü açtık. Pandemiye rağmen oyunun önemli bir parçası olduk" dedi.

"ERMENİSTAN İLE İLİŞKİLER NORMALLEŞEBİLİR"

Çavuşoğlu, kendileri için 2020'nin en önemli olaylarından bir tanesinin Karabağ meselesi olduğunu belirterek, "Tarihi bir meseledir, Azerbaycan sahaya indi ve hakkını geri aldık. Biz de Türkiye olarak destek verdik. Sadece dost olduğumuz için değil, haklı oldukları için destek verdik. Azerbaycan'a desteğimiz devam edecektir. Dün Lavrov'la bu konuyu da ele aldık. Ermenistan ateşkese riayet ederse, saygı duyarsa ilişkiler normalleşebilir. Bu normalleşmeden en çok Ermenistan ve Ermenistan halkı faydalanacaktır" diye konuştu.

"300 BİN SURİYELİ EVLERİNE DÖNDÜ"

Türkiye'nin Libya ve Suriye ile olan ilişkilerine ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Libya'da da hep siyasi süreçten yana olduk. Libya'yla imzaladığımız anlaşmaları daha da pekiştirdik. Suriye'de büyük bir insani felaketi önledik ve ülkemize gelebilecek mültecilerin evlerine dönmesini sağladık. 300 bin Suriyeli evlerine döndü. Bölgedeki ateşkesi kalıcı hale getirmeye çalıştık. Terörden arındırdığımız bölgelere 411 bin göçmen evlerine dönebildi."

"DOĞU AKDENİZ'DE SAHADA FAALİYET GÖSTERDİK"

Çavuşoğlu, önceliklerinin Türkiye'nin çıkarlarını korumak olduğunun altını çizerek, "Doğu Akdeniz'de sahada faaliyet gösterdik ve bize rağmen bir şey yapılamayacağını, sadece AB'ye değil herkese gösterdik. Ne yapabileceğimizi dost da düşman da gördü. Seneye AB ile ilişkilerimizin daha pozitif ortamda yürütülmesi için biz hazırız. AB'nin de hazır olmasını bekliyoruz" dedi.

"KIBRIS'TA KALICI ÇÖZÜM ARZUMUZ"

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle: 

"Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm bizim arzumuz. KKTC seçimleri de iki devletin çözüm isteğini teyit etmiş oldu. Geçmiş yıllarda Kıbrıs Rum lideri, en iyi çözümün iki devletli olduğunu vurgulamıştı. Esas sorun maalesef muhataplarımızın dürüst ve ilkeli olmaması...

"AB İLE GERGİN GEÇEN BİR YIL OLDU"

AB ile ilişkilerimizde inişler çıkış oldu. İkili meseleleri AB gündemine taşıması nedeniyle gergin geçen bir yıl oldu. Türkiye ile ilişkilerin önemini anlayan ülkelerin görüşlerin hakimi oldu. Sonuç bildirgesinde memnun olmadığımız durumlar var.

"FRANSA İLE NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLATTIK"

Fransa'yla bir normalleşme süreci başlattık. Bir yol haritası üzerinde çalışıyorlar ve önümüzdeki süreçte karşılıklı atılacak adımlar üzerinde çalışıyoruz. Fransa eğer samimiyse ilişkilerimizi normalleştirebiliriz. Fransa'nın bize yönelik eylem ve söylemlerine karşı sessiz kalmamız mümkün değil.

İNGİLTERE İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

İngiltere ile serbest ticaret anlaşmasını daha da genişleteceğiz. İngiltere ile ilişkilerimizi her alanda geliştirme isteğimiz var.

"ABD İLE S-400'LER İÇİN ORTAK ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU"

ABD ile FETÖ sorunu devam ediyor. ABD'nin PKK/PYD desteği devam ediyor. Yaptırımın hafif yada ağır olması önemli değil. S-400 konusu da hep gündemdeydi.  S-400'ler için ABD ile ortak çalışma grubu oluşturuldu, teknik görüşmeler başladı.

ABD yaptırım kararından sonra bize ortak çalışalım teklifi geldi. Biz o teklife de evet dedik ve görüşmeler de başladı. Yaptırım kararı yanlıştır, tek taraflı yaptırım müttefikliğe sığmaz.

ÇİN'LE YAPILAN SUÇLULARIN İADESİ ANLAŞMASI   

Çavuşoğlu, Türkiye ve Çin arasında 2017'de imzalanan ancak TBMM'nin henüz onaylamadığı "Suçluların İadesi Anlaşması"na ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin birçok ülkeyle mutat suçluların iadesi ya da adli iş birliği anlaşması imzaladığını belirterek "Fakat Çin'le olan bu anlaşmayı 'Uygurları Türkiye Çin'e teslim edecek.' diye yorumlamak doğru değil." değerlendirmesinde bulundu.      

Anlaşmanın suçluların iadesiyle ilgili olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, bugüne kadar Çin'in Türkiye'deki Uygurlara yönelik iade taleplerinin olduğunu ancak Türkiye'nin bu konuda adım atmadığını belirtti. Çavuşoğlu, "Teröristlerle masum insanlar arasında ayrım yapılması gerektiğini söylüyoruz. Aynı şekilde, bunun suistimal edilmemesi gerektiğini de söylüyoruz. Herkese söylüyoruz Çin'e de diğerlerine de. Yani terörle mücadele bahanesiyle masum insanlara zulmetmeyi biz kabul etmeyiz." ifadesini kullandı.      

Bu anlaşmanın herkesle imzalanan suçluların iadesine yönelik rutin bir anlaşma olduğunu, Uygur Türklerine yönelik olmadığını belirten Çavuşoğlu, bu anlaşmayı onaylayıp onaylamamanın Meclis'in takdirinde olduğunu söyledi.

"YENİ YÖNETİMLE İLİŞKİLERİ İLERİ GÖTÜRMEYE HAZIRIZ"

2021'de yeni yönetimle biz ilişkileri ileri götürmeye hazırız. Umarım yeni yönetim de bu anlayışta olur.

"TERÖRLE MÜCADELEDE HIZ KESMEDİK"

2020'de terörle mücadelemizde hız kesmedik. İngiltere 'TAK' örgütünü PKK'nın uzantısı olarak tescil etti. Bu yıl 9 FETÖ okulu kapatıldı. ABD'de de FETÖ okullarına yönelik soruşturma devam ediyor. ABD de bu tehdidi görmeye başladı.

Yunanistan'ın insani olmayan uygulamalarını dünyanın gündemine getirdik. Ekonomi diplomasisi gündemimizdir.

"TÜM DÜNYADAN TALEPLERE YETİŞEMİYORUZ"

Tüm dünyadan taleplere yetişemiyoruz. Savunma Sanayi ürünlerimizin yurt dışına ihracatı konusunda da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Dünyanın her yerinden talep geliyor.

Pandemiye rağmen ülkemize 15 milyon turist geldi. Gelecek sene yoğun çalışmamızı sürdüreceğiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN