S-400'ler satılacak mı? Bakan Akar: Füzeleri kullanmak için aldık

S-400'ler satılacak mı? Bakan Akar: Füzeleri kullanmak için aldık

CAATSA'nın yürürlüğe girmemesi için ABD'nin şart koştuğu, "S-400'ler kullanılmazsa veya başka ülkeye satılırsa, yatırımlar gözden geçirilir" ifadelerine ilişkin Bakan Akar, "Biz füzeleri kullanmak için aldık, başka ülkelere satılması için değil" dedi.

CAATSA'nın yürürlüğe girmemesi için yasada yer alan, ‘S-400 hangara kaldırılırsa yasa gözden geçirilir" düzenlemesine yönelik fikri sorulan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Kullanmak için aldık başka ülkelere satılması gündemde değil" ifadesini kullandı.

Bakan Akar, Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya'ya konuştu.

Akar, şunları söyledi:

‘ABD’de yönetim, bakanlar, bürokratlar, yapı değişiyor. Önümüzde neler olabilir bakacağız. Bizim durduğumuz yer doğru; S-400’ü gizli saklı almadık. Patriot istedik; NATO’dan Patriot bataryaları geldi ve gitti. F-35 konusunda da geniş yelpaze var; global düşünce ile her tarafa bakıyoruz. Masada her seçenek mevcut."

"Mevcut durumumuz ülkemizin ve milletimizin hava ve füze savunması için aldık süreç devam ediyor kabul testleri, muayeneleri var bunlar devam ediyor. Meseleye tesir eden askeri siyasi, teknolojik faktörler var, bunları düşünerek yaptığımız faaliyetler var. Bunlara yönelik planlamalarımız var. Kullanmak için aldık başka ülkelere satılması gündemde değil."

YAPTIRIMLARIN DEVREYE GİRMESİ S-400'LERİN DURUMUNA BAĞLI

ABD'nin Hasımlarıyla Mücadele Yasası'nda (CAATSA) yer alan düzenlemeye göre, Türkiye’ye yönelik yaptırımların devreye girmemesi de söz konusu. Yaptırımların kaldırılmasının şartları ise şu şekilde belirtildi:  

Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongrenin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını,  

Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra;  

Türkiye’den Türk Hükümetinin veya hükümet adına başka biri tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA’nın 231’inci bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir. 

Bahsi geçen tasarının 159. bölümünde ise tasarının yasalaşmasından sonra 15 gün içerisinde Türk şirketlerinin yerine F-35 için parça üretecek ortakların tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin başlatılması istendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN