Mustafa Karaalioğlu: Gidişata göre S-400'ler kullanılmayacak | Ortak Akıl

Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu, Ortak Akıl'da ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımlarını masaya yatırdı. Karaalioğlu "Gidişata göre S-400'ler kullanılmayacak" dedi, Akyol da hükümetin 'Ey ABD' tavrından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

MELEK GEDİK | KARAR

Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu, gündemin nabzını Ortak Akıl'da tuttu. ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımları yanı sıra AK Parti milletvekillerinin askerdeyken neden maaş aldıkları sorusu da programda tartışıldı.

"TRUMP'IN TWEET'İ KADAR TEPKİ ÇEKMEDİ"

ABD'nin yaptırımlarını değerlendiren Mustafa Karaalioğlu "Büyük bir tepki yaratmadı, ilk kez bir NATO ülkesine yaptırım kararı çıktı. Fakat Trump'ın tweet'i kadar bir tepki oluşturmadı. Beklentilerin altında kaldı" dedi. 

Yaptırımların yumuşak olduğunu ve bunun Beyaz Saray'ın da teyit ettiğini belirten Karaalioğlu "Bir Beyaz Saray yetkilisi, yaptırımlar ile ilgili Türkiye ile ilişkileri açık tutmak ve uzlaşma zemini oluşturmak için yumuşak olduğunu söyledi. Yeni ABD yönetimi ile de aslında bir fırsat ağı açılmış oldu, Biden belki bir yükten kurtuldu. Belki baskı görebilirdi ama bu kararla ondan da kurtuldu.

"AMA NE OLDU RUSYA KAZANDI..."

Cumhurbaşkanlığı da uzlaşmak istediklerine dair bir tutum içinde. Makul bir yerdeler. Cumhurbaşkanlığı zaten birkaç haftadır yeni Amerikan yönetimini gözetleyen bir tavır içindeydi. Yeni yönetim ile ilişki kurmak ihtiyatı çok ciddi bir şekilde görülüyor.

Yaptırıma muhatap olmak tatsız bir şey, bir NATO ülkesi olarak ABD ile ilişkilerimizin bu aşamaya gelmesi kötü. Ama ilişkileri koparan, dağıtan ya da yıkan bir tablo da yok. Bu tabloyu toparlayabiliriz, Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamaları da o yönde. Ama ne oldu Rusya kazandı. Rusya, NATO ittifakına sağlam bir atış yaptı bizim üzerimizden" diye konuştu.

"BU S-400'LERİ NİYE ALDIK?"

S-400'leri neden alındığını sorgulayan Akyol da şunları kaydetti: "S-400'ler bizi kime karşı koruyacak? Bu füzesavar sistemini niçin istedik? Suriye'den bize atış olursa diye. Suriye de S-400 ama. Şimdi öyle bir iş yaptık ki... Bizi kime karşı koruyacağı belli olmayan bir savunma sistemini, 2,5 milyar dolar vererek satın aldık. O yüzden ABD ile aramızda bir silah ambargosu problemi çıktı. Ki bu bizim silah sanayimizi muhakkak olumsuz etkileyecek. O zaman bayram değil, seyran değil... Bu S-400'leri niye aldık? Hükümet bence çıksın bunu açıklasın."

Karaalioğlu ayrıca S-400'lerin muhtemelen kullanılmayacağını da söyledi. Karaalioğlu "Gidişat onu gösteriyor, muhtemelen kullanılmayacak. Kullanma imkanı da yok, kullanma durumunda daha büyük yaptırım söz konusu" dedi.

"İLİŞKİLER TOPARLANABİLİR DURUMDA"

ABD'nin yaptırımları için de Taha Akyol "Artık ey AB, ey ABD demekten kurtulmalıyız. Yaptırımlar aslında yumuşak oldu, ilişkiler toparlanabilir durumda. Hükümet, bir aydır hem ekonomide hem de siyasette rasyonelleşme çabası içinde. Bu durumu Amerika Birleşik Devletleri de takip ediyor. Rasyonelleşmenin samimi olup olmadığına bakılacaktır. Artık Batılı politik değerleri önemsemeliyiz" değerlendirmesi yaptı. 

basliksiz-1-001.jpgFaiz ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan Taha Akyol "Bu hükümet, hem faize en çok karşı çıkan hem de en çok faiz ödeyen hükümet. Çünkü bu söylemler rasyonel değil, bu tarz açıklamalar ekonomiye olan güveni sarsıyor. Faiz için önemli olan siyasetçinin sözü değildir, önemli olan Merkez Bankası'nın ne dediğidir" diye konuştu.

HÜKÜMETE FAİZ ÇIKIŞI

'Büyük dünya devleti olduk' ya da 'Gönül coğrafyamızı ayağa kaldırıyoruz' şeklinde hamasi laflara gerek olmadığını belirten Akyol, 'faiz' ile ilgili de dikkat çeken bir yorum yaptı:

"Osmanlı tarihi, Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir hükümet, bu hükümet kadar faiz aleyhinde konuşmadı. Abdulhamit'in bile faiz karşıtı-Benim inceleyebildiğim belgelere bakarak söylüyorum-tek bir söylemi yok. Faiz aleyhtarı tek bir cümlesi yok, muhakkak içine sindiremiyordu. Düşünün, bu hükümet en çok faizin aleyhinde konuşan hükümet. Ama en çok faiz ödeyen hükümet.

Burada çözülmesi gereken problem var. Bunları düşünmeleri gerekiyor. Bu kadar faiz aleyhine konuştuk da 'Neden en çok faiz ödeyen hükümet olduk?' Türkiye 10 sene önce bu kadar faiz ödemiyordu? Sürekli faiz karşıtı söylem, ekonomideki rasyonelleşmeye olan güveni sarstı. Faiz emirle inince, bunlar ekonomiyi rasyonel yönetmiyor diyorlar. Böyle olunca da dışarıdan para gelmiyor."

"GÖSTERİŞ İÇİN YAPMAYALIM"

Karaalioğlu da ekonomi ile ilgili "Türkiye'nin yatırıma ve yabancı paraya ihtiyacımız var. Çünkü ekonomi kötü durumda, borçlarımız artıyor. Yatırımcı sadece sıcak para için Türkiye'ye gelmemeli. Gösteriş olsun diye bir şeyler yapılmamalı" açıklaması yaptı.

"BU DUYULURSA KORKUSU KAYBOLMUŞ..."

Askerdeyken maaş alan AK Partili milletvekilleri hakkında da konuşan Mustafa Karaalioğlu, eskiden siyasetçilerin toplumdan ve medyadan çekindiğini belirterek şunları söyledi:

"Birincisi ihtiyaçları var mı? Yok. Ya da almaları doğru mu? Değil. Çünkü artık Meclis'te mesai yapmıyorsun. Peki, o zaman bu parayı niye alıyorsun? Hiç mi bir kimse akıl vermiyor bu insanlara? Kimse demiyor mu? Bu yakışıksız bir şey, ayıp bir şey. Duyulursa mahcup oluruz diye. Bu duyulursa korkusu kaybolmuş memlekette? Ben 3 kişinin maaşlarının peşinde değilim ama o prensibin peşindeyim. Bu korku nasıl kayboldu?"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN