Ortak Akıl'da, Erdoğan'ın 'reform' açılımı tartışıldı: Ne reform ekibi ne de 'Turgut Özal' var!

Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu, gündemin nabzını Ortak Akıl'da tuttu. Akyol "Reformları yönetecek bir birim yok, krizin başına bir nevi 'Turgut Özal' getirilemedi" dedi, Karaalioğlu ise halkın ihtiyaçları için reform yapılmadığını söyledi.

MELEK GEDİK | KARAR

Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu, gündemin nabzını KARAR TV'de yayınlanan 'Ortak Akıl'da tuttu.

Akyol ile Karaalioğlu'nun gündeminde, koronavirüs tedbirleri, reform tartışmaları ve AB'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım tehdidi vardı.

"TEK DERTLERİ SİYASİ PROPANGANDA"

Hükümetin koronavirüs politikasını eleştiren Taha Akyol "İktidar, gidişatın kötü olduğunu anlayınca koronavirüs rakamlarını açıklamaya başladı. Aynı durum, ekonomi alanındaki rakamlar için de geçerli. Tek dertleri siyasi propaganda" dedi.  

Türkiye'nin ciddi bir aşı sıkıntısı çekeceğini de anlatan Akyol "Türkiye'de hükümet 'Ben, hep iyi şeyler yapıyorum' düşüncesinde. Bu yüzden her şeyi zamana yayıyor, ekonomi daha da kötü olmasın diyorlar ama... Her şeye propaganda olarak bakılıyor. Türkiye'nin önündeki en büyük mesele; aşı. Türkiye hala bir anlaşma yapabilmiş durumda değil. Tıbbi ve etkinlik kalitesi çok test edilmemiş olan, Çin'den bir şeyler bekliyoruz" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi'nin yine kötü bir sınav verdiğini belirten Akyol "Kamu kurumların sürekli politize edilmesi, salgın sürecinde daha da gözler önüne serildi. Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi, sağlık alanında da fonksiyonel bir katkı sağlamadı" ifadelerini kullandı. 

"YİNE AYNI VİZYONSUZLUK HAKİM"

Mustafa Karaalioğlu da Kovid-19 tedbirlerini eleştirdi, şu açıklamaları yaptı:

"Başlangıçta tam kapanma yapsaydık, belki bu noktaya gelmezdik. En başından beri bu süreç, hafife alındı. Maalesef son alınan tedbirler de geçici. Yine aynı vizyonsuzluk hakim. Salgından kim medet umar ki? Erdoğan, bazılarının medet umduğunu söylüyor ama insanlar korkuyor. Hükümetin, salgın zincirini kıracağına dair politikaları yok, inancımı tamamen kaybettim."

Büyüme rakamları hakkında da konuşan Karaalioğlu "İnsanları borçlandırdık, faiz verdik. O faizler sayesinde 3'üncü çeyrekte büyüme oldu. Ama, bunun suni ve hormonlu bir büyüme olduğu apaçık ortada. Bakan bile çok mutlu değil. 'Yaşasın, büyüdük' demiyor" dedi. 

Taha Akyol, reform tartışmalarını için de dikkat çeken ifadeler kullandı: "Reformları yönetecek bir birim oluşturulamadı, krizin başına bir nevi Turgut Özal getirilemedi. Krizi yönetecek bir ekip, olmadığı için reform söylemleri de havada kaldı, birinci bu. İkinci dil değişmedi."

"REFORM AB YA DA ABD'DE İÇİN YAPILMAZ"

Karaalioğlu da reformun halk için yapılması gerektiğini vurgulayarak "ABD Başkanı değiştiği için ya da 'Avrupalılar surat yapıyor' diye reform yapılmaz. Reform, toplumun ihtiyaçları için yapılır. Halk için yaparsanız ABD ile AB'yi de ikna edersiniz. 

Türkiye'de vidalar hayli gevşedi, geçmişte seçim için yapılan hamleler Erdoğan'a kazandırdı ama artık bunlar yeterli değil. Düşünün, Hazine ve Maliye Bakanı gitti, en çok güvendiği Merkez Bankası Başkanı'nı görevden aldı" açıklamasında bulundu. 

"DÜĞMELERİ BAŞTAN YANLIŞ İLİKLEDİK"

AB'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım sinyali için de Taha Akyol "Öyle bir noktaya geldik ki... Avrupa Birliği'ne 'Haçlı ittifakı' dedik, Doğu Akdeniz'de düğmeleri baştan yanlış ilikledik. Ki Doğu Akdeniz'de Türkiye, yerden göğe kadar haklı. Arap ülkeleri de şu an Türkiye'ye ambargo uyguluyor" yorumunda bulundu. 

AB'nin sert yaptırım uygulamayacağını ifade eden Karaalioğlu ise "AB'nin, Türkiye'ye sert bir yaptırım kararı alacağını sanmıyorum. Tabii, burada ülke içindeki 'demokratikleşme' havasının da etkisi olabilir" dedi. 

ERDOĞAN'DAN 'REFORM' AÇILIMI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, peş peşe 'yeni dönem' vurgusu yaparak hem hukuk hem de ekonomi alanında 'seferberlik' başlatıldığını ilan etmişti.

'Yeni dönem, yeni reform ve yepyeni seferberlik' kavramlarını kullanarak mesajlar veren Erdoğan, ekonomi yönetimini yeniden oluşturduklarını açıklamıştı.

Erdoğan, şunları kaydetmişti: "Ekonomi, hukuk ve demokraside yepyeni bir seferberlik başlatıyoruz. Ekonomi yönetimini yeniden oluşturduk. Hem mevcut sıkıntıları çözecek adımları hem bizi hedeflerimize ulaştıracak hamleleri süratle hayata geçirme azmindeyiz.

Aynı şekilde geçtiğimiz yıl başlattığımız hukuk reformlarını, ekonomik güven iklimini de tahkim edecek şekilde hızlandırarak sürdürüyoruz."

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN