Almanya'da Türkiye'ye yönelik silah ambargosu teklifi

Almanya'da Türkiye'ye yönelik silah ambargosu teklifi

Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle Merkel hükümeti 'yaptırım' kartını öne sürerken, muhalefetteki Yeşiller ile Sol Parti, Türkiye'ye silah ambargosu uygulanması için Meclis'e teklif verdi.

Almanya'daki muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti, Avrupa ile Türkiye arasında yaşanan Suriye, Libya, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs gerilimlerini gerekçe göstererek Türkiye'ye yönelik silah ambargosu uygulanmasını talep etti.

SOL PARTİ'DEN 'TÜRKİYE'YE SİLAH YOK' TEKLİFİ

Sol Parti'nin hazırladığı ve 'Türkiye'ye silah yok' başlıklı teklif, bu hafta Federal Meclis'e gönderildi. Teklifin önümüzdeki hafta Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Hem Sol hem de Yeşiller Partisi'nin çoğunluğu sağlamaları zor olsa da teklif yine de Federal Meclis'in gündemine taşınmış oldu.

"MODERN SİLAHLARA SAHİP OLMAK İSTİYOR"

Teklifte, Ankara'nın modern silah sistemlerine sahip olmak istediği, geniş ve bağımsız bir askeri endüstri inşa etmeyi hedeflediği, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin ihtiyacı olan büyük cihazların imalatı ile savaş tankı, uçağı, orta menzilli füze, insansız hava aracı (İHA) ve denizaltı üretim kapasitesini genişletmeyi amaçladığı vurgulanıyor.

"ALMAN ŞİRKETLER SAYESİNDE İHA DONANMASI KURDULAR"

DW Türkçe'nin ayrıntılarını aktardığı teklifte, federal hükümetin onayladığı askeri ihracat izinleri sayesinde Alman şirketlerin Türkiye'ye 12 milyon 800 bin euro değerinde parça ve donanım sattığını ve bu sayede Türkiye'nin bir İHA donanması kurduğu belirtiyor. 2009-2018 yılları arasında verilen 33 satış onayı ile yollanan malzemelerin askeri İHA donanımında kullanılan türden olduğu savunuluyor.

SOL PARTİ'DEN 'İHA' İDDİALARI

Sol Parti, teklifinde "Ankara'nın Türkiye’nin güneydoğusunda Kürtlere yönelik yürüttüğü savaşta, Irak ve Suriye'nin kuzeyinde ve Libya'da askeri İHA'lar kullandığını kaydedip aynı şekilde Dağlık Karabağ'da da Türk askeri İHA'ların görev aldığına dair raporlar bulunduğunu" öne sürüyor.

DOĞU AKDENİZ DE TEKLİFİN İÇİNDE

Sol Parti’nin hazırladığı teklifte, özellikle yaz aylarında Yunanistan-Türkiye ve Güney Kıbrıs arasında Ankara'nın Doğu Akdeniz’deki gaz arama faaliyetleri ve kıta sahanlığı tartışması nedeniyle artan tansiyona dikkat çekiliyor ve Türkiye'nin bu çalışmalarında savaş gemilerini de görevlendirdiği belirtiliyor.

"YUNANİSTAN'IN TALEBİNİ 5 ÜLKE REDDETTİ"

Bu nedenle de Yunanistan'ın, Almanya'dan denizaltı satışlarına eleştiri getirdiği ve durdurulmasını talep ettiği belirtiliyor. Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye yönelik silah ambargosu talep ettiği hatırlatılıp Almanya ile Macaristan, İtalya, İspanya ve Malta'nın bunu bloke ettiği vurgulanıyor.

Türkiye'ye yönelik ambargo teklifinde şu talepler yer aldı: 

*Türkiye’ye her türlü silah, mühimmat, teknik malzeme, parça ve know-how transferini durdurmak ve daha önce onaylanmış askeri ihracat izinlerinin iptal edilmesi,

*Türkiye’ye silah ambargosunu delecek yasal boşlukların kapatılması, Türkiye’de yapılan Almanya lisanslı üretimin ve Alman şirketlerin Avrupa’daki yan kuruluşları veya şirketleri üzerinden yapılan ihracatın yasaklanması,

*Macaristan, İtalya, İspanya ve Malta’nın silah ambargosunu reddeden tutumuna karşı tavır alma ve AB’nin Türkiye yönelik silah ambargosu kararı almasını destekleme.

BİR TEKLİF DE YEŞİLLER'DEN

Yeşiller Partisi de benzer bir önergeyi geçen ay Federal Meclis'e göndermişti. 'Türkiye'ye denizaltı satışı izinlerini iptal edin' başlıklı teklif, Alman hükümetinin son dönemde Türkiye'ye sadece deniz kuvvetlerinin kullandığı malzeme satışı yapıldığına dair açıklaması nedeniyle hazırlanmıştı.

Ancak Yeşiller'in hazırladığı teklif de Sol Parti'ninki gibi temelde Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasını hedefliyor.

ALMANYA YASALARI NE DİYOR?

 

Almanya, 2008 yılında Türkiye ile 214 tipi altı denizaltı satışı için anlaşma imzaladı. Almanya'daki yasalara göre, Alman şirketlerinin başka ülkelere askeri silah ve teçhizat satışı, Alman hükümetinin onayı ile yapılıyor.

 

MERKEL HÜKÜMETİNDEN 'YAPTIRIM' SİNYALİ

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, 19 Kasım'da Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle yaptırım uygulanabileceğini söylemişti.

Mass'ın açıklamasından bir gün sonra Almanya Başbakanı Merkel'den de benzer bir 'yaptırım' açıklaması gelmişti.

"İşler istediğimiz gibi gitmiyor" diyen Merkel, 10 Aralık'taki Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde Doğu Akdeniz konusunda Türkiye'ye yaptırımın gündeme geleceğini belirtmişti. 

KRİTİK ZİRVE ÖNCESİ KALIN BRÜKSEL'DE

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 10-11 Aralık'ta yapılacak AB Zirvesi öncesinde Brüksel'e bir ziyaret gerçekleştirdi.

Kalın, temasları kapsamında AB Konsey Başkanı Charles Michel'in Dış Politika Başdanışmanı Maryam Van den Heuvel, AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in Kabine Şefi Bjoern Seibert ve AB Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreteri Helga Schmid ile ayrı ayrı görüştü.

Türkiye-AB ilişkileri, Doğu Akdeniz, Libya, Suriye ve Karabağ gibi bölgesel konuların ele alındığı görüşmelerde Kalın, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, göç anlaşması, vize serbestiyeti ve siyasi diyalog gibi alanlarda somut adımlar atılması gerektiğini yineledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN