CAATSA yaptırımları nedir? İşte ABD yaptırımlarının maddeleri

CAATSA yaptırımları nedir? İşte ABD yaptırımlarının maddeleri

ABD, Rusya'dan alınan S-400’lerden dolayı Türkiye’ye CAATSA yaptırımları uyguladığını duyurdu. CAATSA yani ABD yaptırımları maddelerine göre Savunma Sanayii Başkanlığı, İsmail Demir ve 3 kurum çalışanı da yaptırım listesine eklendi.

ABD Hazine Bakanlığı'nın sitesinden paylaşılan açıklamada, Savunma Sanayi Başkanlığı ve kurumun Başkanı İsmail Demir'in dışında Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Savunma Sanayi Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığından Mustafa Alper Deniz’ ve Serhat Gençoğlu’nun da yaptırım listesine alındığı bildirildi.

ABD, TÜRKİYE'YE NEDEN YAPTIRIM UYGULADI?

Türkiye, geçtiğimiz dönemlerde Rusya'dan S-400 savunma sistemi almış, NATO ve ABD de buna karşı çıkmıştı. ABD'nin Türkiye'ye S-400'lerden dolayı yaptırım uyguladığı belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, CAATSA yasasının 231. maddesi ve bugünkü eylemlerin Türkiye veya ABD'nin başka bir müttefik ya da partnerinin askerî potansiyelini ya da savaşa hazır durumunu bozmaya yönelik olmadığı kaydedilirken, yaptırımların Rusya'yı, çeşitli kötü niyetli eylemlerine cevap olarak bir bedel ödemesini sağlamaya yönelik olduğu vurgulandı.

CAATSA YAPTIRIMLARI NEDİR?

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kongre'nin baskısıyla 2017 yılında imzaladığı yasa, esas olarak Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi, ABD seçimlerine müdahale girişimi ve Ukrayna'nın doğusunda yer alan ayrılıkçıları desteklemesine karşı bir önceki başkan Barack Obama zamanında getirilen yaptırımların güvence altına alınması anlamına geliyor.

2 Ağustos 2017 tarihi itibarıyla resmî olarak yürürlüğe giren CAATSA yasası, ABD'nin ulusal güvenliğine ‘tehdit’ olarak değerlendirdiği Rusya, İran ve Kuzey Kore'ye karşı yaptırımların alınmasını öngörüyor.

Yasanın 231. maddesine göre, Rusya’yla istihbarat ve savunma alanlarında ortaklık yapan ya da çalışanlara karşı da yaptırım getiriliyor.

Bu CAATSA yaptırımları, Rusya için veya ya da o ülke için çalışan kişilerle bilerek ‘önemli işlem’ gerçekleştiren tüzel ve gerçek kişiler için de geçerli oluyor.

Bu doğrultuda Rusya'dan Türkiye'nin S-400 sistemlerini alması, ‘önemli işlem’ kategorisinde yer alıyor ve yaptırım uygulanıyor.

ABD YAPTIRIMLARININ MADDELERİ NELER?

CAATSA'nın 235. maddesi, ABD Başkanı'nın ‘ilgili kişi ve kuruluşlara getireceği’ yaptırımları 12 maddede düzenliyor:

1-) Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi
2-) Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat ithalat bankası desteğinin kesilmesi
3-) Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi
4-) ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi
5-) Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması
6-) Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi
7-) Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması
8-) Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması
9-) ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması
10-) Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması
11-) Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması."
12-) Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD'ye giriş yasağı

Yasanın ilgili maddesine göre, Başkan, bu 12 maddeden en az 5'ini seçip uygulamakla yükümlü.

 POMPEO'DAN AÇIKLAMA

Yaptırım kararının açıklanmasının ardından konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'yi S-400 sorununu derhal ABD’yle koordinasyon içerisinde çözmeye çağırdıklarını belirterek, S-400 alımının ABD askerî teknolojisinin ve personelinin güvenliğini tehlikeye atacağı' yönündeki görüşlerini Türkiye'ye 'en üst seviyede' ilettiklerini ifade etti.

thumbs-b-c-8a80e8cfb56877f5ffa4f1d782460e0d.jpg

YAPTIRIMLAR NEYİ İÇERİYOR?

Yaptırımlar kapsamında İsmail Demir ile diğer 3 ismin Amerika’daki olası malvarlıklarının dondurulacağını, bu isimlere vize kısıtlaması getirileceğini vurgulayan Pompeo, yaptırımlar dâhilinde Türkiye'nin Savunma Sanayi Başkanlığı'na Amerika’dan ihracat lisansı ve izni verilmeyeceğini de kaydetti.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN TEPKİ

ABD'nin S-400 yaptırımı ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin savunma sanayi alanındaki hedeflerine ulaşmak adına adımlarını kararlı bir şekilde atmaya devam edeceğinin altını çizdi.

2020/11/24/cavusoglu.jpg

ÇAVUŞOĞLU: MENFAATLERİMİZDEN YAPTIRIM GELECEK DİYE VAZGEÇEMEYİZ

Türkiye’nin Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerinden vazgeçmeyeceğine dikkati çeken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptırım gelecek diye ya da Avrupa Birliği eleştirecek diye vazgeçmenin söz konusu olamayacağını açıkladı.

SSB BAŞKANI DEMİR'DEN KARARLILIK MESAJI

ABD'nin yaptırım listesine ekleme kararı aldığı Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Tam Bağımsız Savunma Sanayii hedeflerinde kararlı olduklarını vurgulayarak, kuruma ve şahsına yönelik yurt dışında alınan her hangi bir kararın, kendisinin ve ekibinin duruşunu değiştirmeyeceğini; Türk savunma sanayiinin hiç bir biçimde engelleyemeyeceğini aktardı.

ismail-demir.jpg

LAVROV: KİBİRLİ TUTUMUN TEZAHÜRÜ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamasının, uluslararası hukuka karşı kibirli tutumunun bir başka tezahürü olduğunu söyledi.

630x420-cmsv2-be589d2f-6c06-5ad1-ab19-2bc063186697-5140310.jpg

Son dakika! Erdoğan'dan CAATSA yaptırımlarına tepki: NATO ortaklığımıza saygısızlık!Son daki  ka! Erdoğan'dan CAATSA yaptırımlarına tepki: NATO ortaklığımıza saygısızlık!

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN