Erdoğan'dan AB'ye: Yeni bir sayfa açmak istiyoruz

Erdoğan'dan AB'ye: Yeni bir sayfa açmak istiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB Konseyi Başkanı Michel ile yaptığı telefon görüşmesinde AB ile yeni bir sayfa açmak istediklerini belirtti. Erdoğan ayrıca atılan her olumlu adımı "yeni bir fırsat penceresi" olarak değerlendirdiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, AB Konseyi Başkanı Michel'in Erdoğan'ı AB Zirvesine ilişkin bilgi vermek ve fikir alışverişinde bulunmak üzere aradığı kaydedildi. Erdoğan'ın görüşmede "Türkiye'nin geleceğini AB ile birlikte kurmayı tasavvur ettiği" belirtilerek, Türkiye-AB ilişkilerinde atılan her olumlu adımı "yeni bir fırsat penceresi" olarak değerlendirdiği aktarıldı. 

"BİRİLERİ KRİZ ÇIKARMAK İÇİN ÇABA HARCIYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, "AB ile yeni bir sayfa açmak isterken birilerinin mütemadiyen kriz çıkarmak için çaba harcadığını" söylerken, Türkiye-AB ilişkilerinin bu kısır döngüden bir an evvel kurtarılması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, Erdoğan'ın Türkiye’nin Yunanistan’la istikşafi görüşmeleri yeniden başlatmaya hazır olduğunu defaatle vurguladığı ancak Yunan tarafının sürekli yeni bahaneler üreterek görüşmelerden kaçtığı ve son haftalarda kışkırtıcı adımlar attığı belirtildi.

"DOĞU AKDENİZ KONUSUNDA YAPICI TUTUM SERGİLEYEN TARAF TÜRKİYE"

Görüşmede Doğu Akdeniz'deki yaptırım kararı konusuna da değinen Erdoğan, bu konuda iyi niyet ve yapıcı tutum sergileyen tarafın Türkiye olduğunu; bu konuda uluslararası konferans düzenlenmesi yönündeki önerisinin hâlâ masada bulunduğunu ifade etti. Erdoğan Michel'e Libya, Suriye, Yukarı Karabağ gibi AB tarafından sorunlu addedilen alanlardan hiçbirinin Türkiye-AB ilişkilerinin özüne ilişkin olmadığını iletirken, bu alanlarda temel ilke ve amaçların büyük ölçüde örtüştüğünü belirtti. 

Erdoğan, Michel ile olan görüşmesinde Türkiye-AB ilişkilerinin son iki yıldır bazı üyelerin dar çıkarlarına hapsedilmiş durumda olduğunu ifade ederken, AB ile tekrar büyük resim üzerinden karşılıklı fayda temelinde konuşmaya başlamayı arzu ettiklerini dile getirdi. Erdoğan son olarak, olumlu gündem için ilk aşamada sonuç alıcı şekilde kullanılabilecek aracın 18 Mart Mutabakatı olduğunu belirtti ve AB’nin Türkiye konusunda sağduyulu ve yapıcı bir tutum benimsemesini temenni ettiklerini söyledi.

AB YAPTIRIM KARARI ALMIŞTI

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetleri nedeniyle aşamalı yaptırım kararı almıştı. 11-12 Aralık'ta gerçekleşen AB liderler zirvesinin sonuç bildirgesinde yaptırım listesini genişletme ve Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine katılan kişi ya da kuruluşların listeye eklenmesine karar verildiği yer almıştı. Fakat kararın uygulanması içn önümüzdeki mart ayı işaret edilmişti. Öte yandan Türkiye'ye karşı izlenecek yaptırım politikaları konusunda AB liderlerinin  20 Ocak'ta göreve başlayacak olan ABD'nin yeni başkanı Joe Biden ile eşgüdüm içinde hareket edeceklerini duyurması Ankara'nın dikkatini çekmişti. 

TRUMP GİDERAYAK YAPTIRIM UYGULAMASINA ONAY VERMİŞTİ

Ayrıca, ABD'nin eski başkanı Donald Trump, S400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararına onay vermişti. Türkiye'den ise yaptırım kararına tepki gecikmemiş ve Dışişleri Bakanlığı şu açıklamayı yapmıştı: "ABD’nin Türkiye’ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz" demişti.

CAATSA YAPTIRIMLARI NEDİR?

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Washington'ın, Türkiye'ye, S-400 sistemini satın almasının ABD askeri teknolojisi ve personelinin güvenliğini tehlikeye atacağını çok kez iletildiği belirtilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN