ABD Suriye'deki seçimleri tanımayacak

ABD Suriye'deki seçimleri tanımayacak

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Craft, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ile uyuşmayan 2021 Suriye seçimlerini tanımayacaklarını açıkladı.

Kelly Craft, BMGK'de yaptığı konuşmada, Suriye'de rejime ve Rusya'ya anayasanın hazırlanmasında ilerleme kaydedilmesi çağrısı yaptı.

Rejimi Anayasa Komitesinin çalışmalarını ertelemek ve 2021'de "düzmece" başkanlık seçimleri için zaman kazanmaya çalışmakla suçlayan Craft, "Suriye'deki seçimler BMGK'nin 2254 sayılı kararı ile uyumlu olmadığı sürece ne ABD ne de uluslararası toplumca tanınacak.'' dedi.

TÜRKİYE'DEN BMGK'YE ÇAĞRI

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da Suriye'deki insani durumun süren çatışmalar ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kötüye gitmeye devam ettiğine dikkati çekti.

Suriye'nin kuzeybatısına son bir ayda Türkiye üzerinden Cilvegözü karşısındaki Babülhava sınır kapısından yaklaşık 300 konvoy insani yardım ulaştırıldığını belirten Sinirlioğlu, kuzeybatıdaki kısıtlı insani yardım alanının Babüsselame sınır kapısının kapalı olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Sinirlioğlu BMGK'ye, kapanan Babüsselame sınır kapısını insani yardımların girişine tekrar açması çağrısı yaptı.

BM'DEN ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, 2021'e yaklaşırken Suriye'deki krize siyasi çözüm için "önemli oyuncular ve kilit konuların masada olduğu yeni bir uluslararası iş birliği" gerektiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyini 30 Kasım-4 Aralık'ta Cenevre'de toplanan Anayasa Komitesi'nin çalışmaları hakkında bilgilendiren Pedersen, komitenin 5. oturum için 25-29 Ocak 2021'de yeniden toplanacağını ifade etti. 

Suriye'de 10 yıldır devam eden krize hala bir çözüm bulunamadığına dikkati çeken Pedersen, "2020'ye dönüp baktığımızda elimizde mart ayından bu yana cephe hattında göreceli bir sakinlik ve Anayasa Komitesi var. 2021'e yaklaşırken daha derin ve kapsamlı bir sürece ihtiyacımız var; ülke genelinde ateşkes, gerçek bir anayasa taslağı, güven inşa etmeye ve tüm sorunları ele almaya yönelik adım adım geniş çaplı bir çaba. Bunun için de önemli oyuncular ve kilit konuların masada olduğu yeni bir uluslararası iş birliği gerekiyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN