Albümin nedir? Albümin düşüklüğü ve yüksekliği nedir?

Albümin, karaciğerde sentezlenen ve kanda çok fazla bulunan bir proteindir. Albüminin en önemli görevi organ ve dokular arasında kan yoluyla alışveriş yapmasıdır. Bu değerin düşüklüğü ve yüksekliği kişide bazı hastalıklara ya da durumlara işarettir. İşte bilmeniz gerekenler…

Albümin, vücudumuzda bulunan proteinin %60’ını oluşturur ve karaciğer tarafından salgılanır. Albümin dokuları besler, vücuda iyon taşır. Kan tahlillerinde karşılaştığımız bu değerin düşüklüğü ve yüksekliğinin hangi durumlardan kaynaklandığı vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

Albümin karaciğer tarafından günde 14 grama kadar sentezlenen ve vücudumuzdaki proteinin büyük bir çoğunluğundan oluşan proteindir. Doku ve sıvı arasında denge koruyan albümin, kanda molekül taşır. Proteinler dar damarlardan geçemez. Albümin sağladığı basınç sayesinde proteinlerin dar alanlardan geçişini sağlar. Protein dışında B6 vitamini, tiroit hormonları, yağ asitleri ve ilaçlar albümin sayesinde taşınır. Albümin vücut için tehlikeli olan maddeleri de tutar. Kişide albümin değerlerinin anormal olması genellikle yetersiz beslenme ile ilişkilidir. Albumin yetersizliği karaciğer bozukluğu gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Sağlıklı bir kişide albümin değeri kan tahlilinde 3.4-5.4 g/dl, idrar tahlilinde ise 0-8 mg/dl’dir.

NEDEN TESTİ YAPILIR?

Albümin testinin yapılması için kişide bazı şikayetlerin olması gerekmektedir. Kişide iştahsızlık, kilo kaybı, kusma, kaşıntı, halsizlik, sarılık, bitkinlik, sindirim problemleri, ödem, karın ağrısı, idrarda azalma, göz kapaklarında şişlik, el ve ayak ağrısı şikayetleri varsa bu test yapılabilir. Albümin testi karaciğer ve böbrek hastalıklarının yanı sıra beslenme problemi olan kişilere de uygulanır.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

ALBÜMİN DÜŞÜKLÜĞÜ

Albümin seviyesi normal seviyeden aşağıdaysa albümin düşüklüğü söz konusudur. Bu kişilerde protein, dar damarlardan geçemez. Böylece kişide ödem oluşur ve vücudunda şişlikler görülür. Kişideki romatizmal hastalıklar, ülser, şeker hastalığı, uzun süre aç kalma, beslenme bozukluğu, hormon bozukluğu gibi durumlarda albümin düşüklüğüne neden olmaktadır. Aşırı su tüketimi, hamilelik, kullanılan bazı ilaçlar, gebelik zehirlenmesi, ateş gibi durumlarda da bu değerin düştüğü görülmüştür. Albümin eksikliği yaşayan kişilerde bazı belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler şöyledir;

Nefes almada zorlanma,

Karın ağrısı,

Bulantı,

Ateş,

Ödem,

İdrar ve dışkıda renk değişikliği,

Sık idrara çıkma,

Vücutta sebepsiz morluklar.

ALBUMİN YÜKSEKLİĞİ

Genellikle kişinin yetersiz sıvı alması sonucu olur. Şeker hastalığı, ishal, terleme, kullanılan bazı ilaçlarda bu değerde yükselmeye neden olabilir. Albümin yüksekliğinin giderilmesi için gün içerisinde en az 2 litre su içilmelidir.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Arpacık neden olur ve nasıl geçer? Arpacığa karşı doğal yöntemler
Üre düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama geliyor? Üre nedir?
TSH düşüklüğü ve yüksekliği | TSH nedir?

Hayat Haberleri