TSH düşüklüğü ve yüksekliği | TSH nedir?

TSH düşüklüğü ve yüksekliği | TSH nedir?

TSH kan tahlillerinde karşılaştığımız bir değerdir. TSH tiroit bezinin faaliyetini kontrol eden bir hormondur. Kan tahlilinde bu değerin düşüklüğü ve yüksekliği bazı hastalıklara ya da durumlara işarettir. İşte bilmeniz gerekenler…

TSH testi kişilerde saç dökülmesi, kilo alma, cildin kuruması, sürekli yorgunluk hali şikayetlerinin ardından istenir. TSH ile tiroit hormonlarının çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Kan tahlili sonuçlarına göre vatandaşlarımız bu değerin düşük ya da yüksek çıkmasının nedenlerini merak ediyor. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

TSH, tiroit bezinin faaliyetlerini kontrol etmek amacıyla yapılan bir testtir. Beyindeki hipofiz bezi tarafından üretilen TSH, tiroit uyarıcı hormon anlamındadır. TSH testi ile fazla ve az tiroit hormonları teşhis edilir. Öte yandan bu test yeni doğan bebeklerde hipotiroidi taraması için kadınlarda ise doğurganlık problemlerinin teşhisi için yapılır. Bu değerler gün içerisinde değişebildiği için en sağlıklı sonuç sabah erken saatlerde alınan değerlerde çıkar Sağlıklı bir kişinin TSH değeri 0,4-4,0 arasındadır.

TSH YÜKSEKLİĞİ

TSH yüksekliği tiroit bezinin az çalışması durumudur. Hamile kadınlarda TSH yüksekliği görülebilir. Kişide saç dökülmesi, depresyon, cinsel isteksizlik, kilo alma, adet düzensizliği, göz altı şişmesi, yorgunluk, cildin kuruması, sürekli uyku hali, seste kalınlaşma, kabızlık, kramplar, sürekli üşüme hali gibi durumlar TSH yüksekliğinin belirtilerindendir.

NEDENLERİ

Hipofiz bezinin alınması,
Radyoterapi,
Aşırı miktarda kalsiyum alımı,
Doğum kontrol hapı kullanımı,
Tiroit hormonunu azaltan yiyecekler tüketmek,
Tiroit hormon direnci,
Lityum içeren ilaçlar,
Antidepresanlar,
Demir takviyesi alımı.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

NASIL GEÇER?

TSH değeri yüksek olan kişilerde değerleri düşürmek için öncelikle hipotiroidi tedavisi başlanır. Bu tedavi hastanelerin endokrinoloji bölümünde yapılır. TSH değerinin yüksek olduğu kişilerde T4 hormonu düşüktür. TSH değerinin düşmesi için öncelikle iyotlu tuz kullanılmalıdır. Tiroit bezleri üzerinde etkisi olan yiyeceklerin tüketimi de bu değerin düşmesine faydalıdır. O yiyecekler; lahana, mısır, böğürtlen, ıspanak, brokoli, şeftali gibi meyvelerdir.

19-12/12/tsh-testjpgg.jpg

TSH DÜŞÜKLÜĞÜ

Tiroit bezi fazla çalışıyorsa TSH düşüklüğü söz konusudur. TSH düşüklüğü olan kişilerde adet düzensizliği, sık idrara çıkma, ani kilo kaybı, sinirlilik, saç dökülmesi gibi şikayetler görülür.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN