Sodyum düşüklüğü ve yüksekliği | Sodyum nedir?

Sodyum, vücudumuzun doğru çalışabilmesi için ihtiyacı olan minerallerdendir. Sodyum yiyip içtiklerimizde bulunan önemli bir değerdir. Kan tahlillerinde karşılaşılan bu değerin düşüklüğü ve yüksekliği bazı durum ve hastalıklara neden olmaktadır. İşte bilmeniz gerekenler…

Sodyum vücudumuz için en gerekli minerallerdendir. Sodyum vücudumuzun sıvı dengesini sağlar, sinir sinyallerini iletir. Kan tahlillerinde bu değerin düşük ya da yüksek çıktığını gören vatandaşlarımız hangi durumla karşılaşacaklarını merak ediyor. İşte bu mineral ile ilgili tüm bilgiler…

NEDİR?

Sofra tuzu bilinen sodyum kaynaklarındandır. Vücudumuz için gerekli minerallerden olan sodyum vücut fonksiyonları için oldukça önemlidir. Günlük sodyum ihtiyacı bir çay kaşığı tuz tarafından karşılanmaktadır. Sağlıklı bir kişide sodyum değeri 135-145 mEg/L arasında olmalıdır.

SODYUM YÜKSEKLİĞİ

Kandaki sodyum değerinin yüksek çıkmasına hipernatremi denir. Sodyum yüksekliği ciddi hasarlara neden olabilir. Erken evre böbrek hastalığını fazla sodyum tüketimi kötüleştirir. Sodyum yüksekliğinin nedenleri şöyledir:

Aşırı tuz tüketimi,

Yetersiz su tüketimi,

Yanık,

Kullanılan antibiyotikler,

Sık idrara çıkma.

Sodyum yüksekliği belirtileri ise şöyledir:

Mide bulantısı,

Halsizlik,

Susuzluk hissi,

İştahsızlık,

Ağız kuruluğu,

Halsizlik.

Sodyum yüksekliğine neden olan durum ya da hastalık bulunmalı ve ona göre bir tedavi uygulanmalıdır. Kişi günlük su ihtiyacını mutlaka karşılamalıdır. Tuz tüketiminizi mutlaka azaltın.

SODYUM DÜŞÜKLÜĞÜ

Sodyum değeri olması gerekenden daha düşükse sodyum düşüklüğü yaşanmaktadır. Bu duruma hiponatremi denir. Hiponatremi aşırı terleme ve su tüketimi sonucu yaşanmaktadır. Sodyum düşüklüğünün belirtileri şöyledir:

İştahsızlık,

Mide bulantısı,

Kusma,

Huzursuzluk,

Halsizlik,

Baş ağrısı,

Kas zayıflığı,

Sinirlilik,

Titreme,

Kas seğirmesi.

NASIL DÜZELİR?

Sodyum düşüklüğü yaşayan kişiler günde 1 litreden fazla sıvı tüketmemelidir.

Böbrek, karaciğer ve kalple ilgili yaşanan sorunlar sodyum düşüklüğüne neden olur. Bu organlarla ilgili herhangi bir sorun varsa tedavi olunmalıdır.

Doktor kontrolünde sodyum seviyesi yükseltilmelidir.

Aniden ortaya çıkan sodyum düşüklüğü için serum ile sıvı alınmalıdır.

Sodyum düşüklüğü sonrası ciddi rahatsızlık yaşayan kişiler mutlaka hastaneye gitmeli ve sodyum tedavisine başlamalıdır.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Arpacık neden olur ve nasıl geçer? Arpacığa karşı doğal yöntemler
TSH düşüklüğü ve yüksekliği | TSH nedir?
EGFR nedir? EGFR düşüklüğü ve yüksekliği

Hayat Haberleri