Ekonomide 'kıyamet' senaryosu: 3 Ocak 2022'de altın ve dolar fırlayacak!

Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) modelinin hayata geçirilmesinin ardından 2022 yılında enflasyonun, son yılların en yüksek seviyesine çıkacağı ve özellikle gram altın ile dolar kurunun rekor seviyede yükseleceği iddia edildi. Bazı ekonomistler bunun doğru olmadığını dile getirse de, ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, Türk ekonomisinde 'kıyamet'in yakın olduğu öngörüsünde bulundu. İşte, 2022 altın fiyatları ve dolar kuru beklentisi...

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 19'dan yüzde 14'e kadar indirmesinin ardından dolar 18 TL'yi, gram altın ise 1000 TL'yi aştıktan sonra kur korumalı TL vadeli mevduat sistemine geçildiğinin duyurulmasının ardından büyük bir düşüş yaşanmıştı. Birçok ekonomist, Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) modeli nedeniyle 3 Ocak 2022 tarihinde altın fiyatları ve döviz kurlarında yeniden fahiş yükseliş yaşanacağını öne sürüyor.

EKONOMİDE 3 OCAK 2022'DE NE OLACAK?

Sosyal medya hesabı üzerinden 3 Ocak 2022 tarihi ile ilgili uyarılarda bulunan altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş'in paylaşımı şöyle:

"Yeni moda 3 Ocak söylentisi. Kanmayın arkadaşlar, kanmayın. Günlük haftalık ve aylık bazda dalgalı seyir, geniş bant aralığı devam eder. Düşüş bitmedi. Kademeli alım yapan kazanır, satan kaybeder. Bugünler varlığına sahip çıkma günü."

Ünlü ekonomist, Youtube yayınında ise şunları ifade etti:

"Bundan sonra çok düşük fiyattan altın ve döviz almayı beklemeyin. Enflasyonun yüksek geleceğini herkes biliyor. 3 Ocak meselesine gelirsek; piyasa uçacak kaçacak, dolar 22 lira olacak, gram altın 1500 lira olacak diye uçup kaçıyorlardı. Tokadı yiyip oturdular. Şimdi de 3 Ocak gelince göreceğim ben sizi diyorlar. İyi de ne olacakmış 3 Ocak'ta. Enflasyon rakamı açıklanacak. Eeee. Enflasyon yüksek gelecekmiş. Evet yüksek gelecek. O zaman dolar ve altın uçacakmış. Bu düşüşler son düşüşler fırsatı kaçırmayın!"

EKONOMİSTLERİN 3 OCAK 2022 YORUMLARI

18.36 TL'ye kadar yükselerek tarihi bir rekor kıran ABD dolar kuru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu hazine garantili dövize endeksli TL mevduatı düzenlemesiyle birlikte düşüşe geçti. Haram olduğu Diyanet İşleri Başkanlığı fetvasıyla ortaya koyulan yeni sistem sonrası 10.15 TL'ye kadar düşen dolar kuru, 1 Ocak 2022 itibarıyla ise 1 dolar, 13.25 TL'den satıldı.

Bazı ekonomistlerin '3 Ocak 2022 kıyamet senaryosu' ile ilgili görüşleri şöyle:

REMZİ ÖZDEMİR: ARALIK AYI ENFLASYONU ZİRVEYE ÇIKABİLİR

Aralık ayı enflasyon rakamı açıklanacak. Enflasyonu yıllık bazda yüzde 27 bekliyorum. Çok ciddi. Çünkü döviz kurunda o korkunç artış aralık ayı enflasyonunu zirveye taşıyabilir. TÜİK bir sihirbazlık yapmazsa...

EVREN DEVRİM ZELYUT: HAYATIN ACI GERÇEKLERİYLE YÜZ YÜZE GELDİLER

Bakan bize dangalak diyor. Ukala iktisatçılar diyor ama Ocak ayında enflasyon rakamı geldiğinde vatandaş hesabı, kitabı yaptığında ya biz bu işten ne anladık dediği zaman ne olacak? 70'lerde ne olduysa şimdi de aynısı olacak. Cicim ayları, bu bahar ayları bu neşeli günler, hayatın acı gerçekleriyle yüz yüze geldikleri zaman... Nedir bu acı gerçekler; hesap, kitap, matematik, FED, enflasyon yukarıya doğru giderken çuvallayacaklar...

ATİLLA YEŞİLADA: DANANIN KUYRUĞU 3 OCAK'TA KOPACAK!

Bu sistem yürümez, ama ne zaman elimizde patlar, 4 Ocak tarihinden itibaren çok net bir şekilde ölçebileceğiz. TL yıl sonuna kadar döviz kuruna karşı değer kazanmaya devam edebilir. Çünkü, dövizden TL'ye dönen vatandaşın kuru TL lehine aşağı itmesiyle, sırf gecelik kazanç veya daha fazla kayıptan kaçınma paniğiyle döviz almaya koşanlar da hayal kırıklığına uğrayıp, dövizlerini bozduracak. Yabancı yatırımcı ve traderler zaten çok sığ olan piyasada TL'yi açığa satmak istemezler. Bu yüzden Yeni Yıla kurda suni bir istikrarla girmemiz yüksek olasılık.

HAMZA YARDIMCIOĞLU: WALL STREET JOURNAL 'KIYAMET SENARYOSU' DEDİ

Ülkelerin paraları, altın rezervleri karşılığında basılıyor. ABD Merkez Bankası FED, daha önce karşılıksız para bastı. Bretten Woods Anlaşması'ndan sonra 1944'den 1971'e kadar bir gram altın 35 dolar oldu. Daha sonra ise 1971'den itibaren ABD'nin karşılıksız dolar bastı.

Türkiye ekonomik krizi şimdilik duruldu. Bunun tekrar geleceğini bir takım sebepler ortaya koyarak vurguluyor. Bunun bir 'doomsday' yani 'kıyamet senaryosu' olarak duyuruyor.

Bugün ABD'nin 8 trilyon doları var ve 8 bin ton altın rezervi bulunuyor. Normal şartlarda 1 gram altının 1000 dolara eşit ancak şimdilik böyle bir hesaplama yapılmadı. Dünyada olası bir nakit krizinde dolar yeniden altınla eşitlenir. Böylece altının gram fiyatı 1000 doları bulur.

CEM ÖZÜAK: 3 OCAK'TA MUTLAKA BİR MÜJDE VERİLECEKTİR

TÜİK ne kadar hokus pokus yaparsa yapsın yüzde 27-28'in altında bir enflasyon beklenmiyor. Ki gerçeğin yüzde 100'ün üzerinde olduğunu herkes biliyor. Ben o tarihte bir müjde bekliyorum. O tarihte mutlaka bir müjde verilecektir. Merkez Bankası M1 rezervlerinde negatifteki düşüşün artışını bekliyorum. Şu an eksi 46 milyar dolar seviyesinde. Bir hafta önce eksi 38 milyar dolardı.

Buradan neyi çıkartıyoruz: 8 milyar dolarlık bir satış olmuş. O tarihte yine dolar satışıyla birlikte bir 'müjde' daha gelecektir. Hükumetin biliyorsunuz en iyi yaptığı şey algıyı yönetmek. Ancak artık şöyle bir şey oldu; algı yönetile yönetile biz de artık 'algısı yönetilenler' olarak algımızın nasıl yönetildiğini fark etmeye başladık. Biz fark ettikçe artık şapkadan tavşan değil başka enstrümanlar çıkarmak zorunda kalıyorlar.

SELÇUK GEÇER: ERDOĞAN YAPTIĞI HATANIN FARKINDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İhracatçıyı üreticiyi daha fazla zor durumda bırakmamak için doları daha fazla indirmeyeceğiz" dedi. Erdoğan, dolar kurunda yapılan müdahalede yapılan hatanın farkında. Bir şekilde tamir etmeye çalışıyor. Daha fazla dolar kurunu baskılamayacaklar. Merkez Bankası rezervleri 46.7 milyar dolar negatif ortamda. Türkiye hiperenflasyona doğru gidiyor. 3 Ocak gibi kritik bir dönemden geçeceğiz. 3 Ocak'ta enflasyon açıklanacak. Yüzde 35'e yakın bir enflasyon gelecek. O yüzden Aralık ayında fiyatları geri çekmeye çalışıyorlar. Ama konut sektörü başta olmak üzere reel sektörde fiyatlar düşmüyor. Ocak ayında Merkez Bankası faiz indirmeye devam ettirecek. Bu makasın açılması demek. Negatif ortam doları yukarı götürecek etkenler olacak.

İlgili Haberler

Dikkat çeken analiz: Altın rezervleri 18 yıl içinde tükenecek
Zafer Havalimanı ne kadar zarar etti, kaç kişi kullandı 2022?
Damacana suya yüzde 25 zam

Ekonomi Haberleri