Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) haram mı? Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı caiz mi?

Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) haram mı? Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı caiz mi?

Türk lirasındaki değer kaybını önlemek için 20 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirilen Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) modeline ilişkin fetva yayınlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, kur korumalı TL vadeli mevduat sisteminin caiz olmadığını ve 'haram' olduğunu aktardı. İşte, İslam dinine göre vadeli mevduatın hükmü...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın (MB) faiz indirmesine ilişkin kasımdaki "Nas ortada. Nas orada olduğuna göre sana bana ne oluyor? Olaya buradan bakacağız ve adımımızı ona göre atacağız" açıklamasının ardından 19 Aralık 2021'de de "Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak 'nas'lar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu" demişti.

Fakat Türk lirasının yüksek değer kaybının önlenmesine ilişkin yeni ekonomik tedbirleri açıklayan Erdoğan, ertesi gün Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) modelini uygulamaya başladıklarını duyurmuştu.

DÖVİZE ÇEVRİLEBİLİR MEVDUAT (DÇM) GÜNAH MI?

Kur korumalı TL vadeli mevduat sistemiyle ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalı. Mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır" dendi.

Öte yandan Diyanet, telefonla hizmet verdiği ALO 190 Fetva Hattı üzerinden 'kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı kullanmanın dini hükmü'ne yanıt verdi.

Diyanet'in vadeli mevduat hesabına ilişkin verdiği fetvanın anımsatıldığı yanıtta, "Aynı fetva geçerli. Dinen aynı hükümlere sahip. Vadeli mevduatta da faiz geçerli kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN