Altın hesabını TL'ye çevirmenin avantajı ne? Merkez Bankası ne kadar destek verecek?

Altın hesabını TL'ye çevirmenin avantajı ne? Merkez Bankası ne kadar destek verecek?

Merkez Bankası'nın altın hesabını TL'ye çevirecek kişilere vereceği destekler belli oldu. Yeni teşvik uygulamasıyla, altına yatırımcısı sistemin içine sokarak bu arada daha güvenli bir şekilde altınlarını saklamaya olanak sağlanacak. İşte, Altın hesabını TL'ye çevirmenin faydaları...

Altın hesaplarının Türk lirası mevduat hesaplarına dönüşümünün desteklenmesine ilişkin Merkez Bankası tebliğine göre; Merkez Bankası, altın hesabını TL'ye çeviren mevduat sahiplerine destek verecek.

ALTIN HESAPLARINI TL'YE ÇEVİRENLERE NE KADAR DESTEK VERİLECEK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğine göre, altın hesapları, hesap sahibinin talep etmesi halinde Türk lirası mevduat hesabına çevrilebilecek.

Altın hesaplarının Türk lirasına çevrilmesinde Merkez Bankası'nın o gün saat 11.00'de ilan edeceği gram altın fiyatı esas alınacak.

Hesaplar 3, 6 ve 12 ay vadeli olacak. Bankanın hesaba uygulayacağı faiz, Merkez Bankası tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamayacak.

ALTIN HESABINI TL VADELİ MEVDUATA ÇEVİRMENİN FAYDALARI NELER?

Vade sonunda Türk lirası hesap sahibine ana para ve faizi banka ödeyecek. Ancak vade sonunda, altın fiyatlarından oluşan farkın faizden yüksek olması halinde aradaki farkı Merkez Bankası ödeyecek.

Hesabın vadesinden önce bozulması halinde herhangi bir ödeme yapılmayacak. Söz konusu ödeme desteği bir defaya mahsus olarak uygulanacak.

VADELİ MEVDUAT HESAPLARINDA ALTIN FİYATLARI NASIL HESAPLANACAK?

Mevduat ve katılım bankalarınca açılan altın depo hesapları ile altın cinsinden katılım fonu hesaplarını kapsayan altın hesaplarının dönüşümünde Merkez Bankası tarafından günlük olarak açıklanacak olan gram altın fiyatları kullanılacak.

Yönetmelikte yapılan tanımlamalarda dönüşüm fiyatı, Altın hesaplarında bulunan altının Türk lirasına çevrildiği gün saat 11.00'de Merkez Bankası tarafından ilan edilen gram altının Türk lirası karşılığı alış fiyatını; vade sonu fiyatı ise Türk lirası mevduat veya katılma hesabının vadesinde saat 11.00'de Merkez Bankası tarafından ilan edilen gram altının Türk lirası karşılığı alış fiyatını ifade ediyor.

Ekonomist Ferhat Yükseltürk, altın hesaplarının kur korumalı TL mevduata dönüşümünü şöyle değerlendirdi:

* Altını da mevduat hesabına çevirme tebliği geldi. Tebliğ altın yatırımcısına ne diyor?

Aslında altın yatırımcısına biraz daha teşvik edecek ve sistemin içine çekecek düzenlemeler var. Burada yatırımcısına daha önceki yapılan düzenlemelerden çok ekstra vade olmasa da sistemin içine sokarak bu arada daha güvenli bir şekilde altınlarını saklamaya olanak sağlayan bir düzenleme gibi duruyor.

Burada önümüzdeki günlerde tabi bu altının sisteme kazandırılması hepimiz açısından ve ülke ekonomisi olarak da olumlu olacaktır. Çünkü biz tasarruf açığı veren ülkeyiz ve mümkün olduğu kadar da büyümek için tasarruflara ihtiyaçlarımız var. burada yastık atında en son Bakan beyin açıkladığı 280 milyar dolar civarında bir altın olduğu tahmin ediliyor.

Bu rakamlar tamamen belli varsayımlar altında yapılan hesaplamalar. Fakat ülke olarak geleneksel bir şekilde alın birikimimiz oldukça yüksek. Eğer bunların en azından yüzde 20 veya yüzde 30'u ekonomiye kazandırılırsa hem bankacılık sektörü açısından hem de sermaye ihtiyacı duyan reel sektörümüz açısından olumlu olacaktır. Büyümeye de olumlu bir katkı sağlayacaktır.

İnşallah önümüzdeki günlerde vatandaşlarımız buna ilgi gösterir ve bu tarafta belli bir mevduat girişi görebiliriz. Önümüzdeki günlerde göreceğiz. Mevcuttaki sisteme güvenin artması buna vesile olacaktır. Biraz da getiriler eğer daha cazip ve ilgi çekici olursa o açıdan da altın tasarrufların ekonomiye kazandırılması açısından önemli olacaktır. Yaşayıp göreceğiz gibi duruyor." dedi.

* Burada bu çağrı banka hesabını altından mevduata çevirecekler için mi? Hem onun hem de yastık altında altın saklayanlar için mi sistem?

Aslında ikisini de hedefliyor yeni sistem. Türkiye'deki altın yatırımcısının profili ve psikolojisi biraz faklı olduğu için ne kadar ilgi olacağını bilmiyoruz. Gün sonunda aslında dövize getirilen teşviklerin aynısının altın tarafına getirildiğini görüyoruz aynı kuru korumalı yerine altın korumalı bir ürüne dönmüş oluyor.

Fakat bu arada yatırımcı çerçevesi ve psikolojisi ne şekilde evrilecek ve burada Türk Lirası getirisinden ziyade bunun başka saiklerle uzun dönem ninelerimiz yastık altında bir şey olursa diye tutan bir kitle var. Bu açıdan hepsinin bankacılık sistemine girmesini beklemek şu aşamada gerçekçi değil.

Fakat yastık altının yüzde 10 veya yüzde 20'lik kısmını bile kazandırabiliyorsak bizim için önemli. Diğer bankacılık sistemi içinse açısından da önemli bir altın birikimi var. Burada uzun vadeli birikim yapanlar içinde güzel bir ürün. Bu açıdan bir ilgi olacak.

Fakat bütün mevduatların bütün altınların buna hızlıca dönmesini beklemek biraz iyimserlik olur. Fakat ne kadar döndürebilirsek o kadar başarı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN