Dikkat çeken analiz: Altın rezervleri 18 yıl içinde tükenecek

Dikkat çeken analiz: Altın rezervleri 18 yıl içinde tükenecek

Dünya Altın Konseyi verilerine dayandırılan bir analize göre, madenlerden tarih boyunca toplam 201 bin 296 ton altın çıkarılırken, artık yeraltı rezervlerinde 53 bin ton altın kaldığı düşünülüyor. Yılda ortalama 3 bin ton civarındaki üretimin sürmesi halinde mevcut rezervler 18 yıl içinde bitecek.

Yeni hazırlanan bir analizde, dünyada çıkarılmış ve çıkarılmayı bekleyen altın miktarı hakkında çarpıcı rakamlar yer alıyor. Dünya Altın Konseyi verilerine dayandırılan analize göre, madenlerden tarih boyunca toplam 201 bin 296 ton altın çıkarılırken, yeraltı rezervlerinde 53 bin ton altın kaldığı tahmin ediliyor. Yerin üzerindeki altının tümü yan yana getirilirse, ortaya sadece 22 metre genişliğinde ve yüksekliğinde bir küp çıkacağı hesaplanıyor.

18 YIL SONRA TÜKENECEK

Dünya'dan Evrim Küçük'ün haberine göre; 2020 yılı sonu itibarıyla yeni keşif olmadan yeraltı rezervlerinin tükenmesinin 18 yıl süreceği hesaplanıyor. 2020 yılındaki yatırımlar öncesinde bu süre 16 yıl olarak hesaplanıyordu. Altın üreticilerinin yatırımları ve keşifleri sonrasında bilinen rezerv miktarının yıllar içinde artabileceğini belirtmek gerekiyor.

GELECEK 2 YIL ARZ HIZ KESECEK

Avustralya Hükümeti Sanayi, Bilim, Enerji ve Kaynaklar Departmanı'nın (DISER) verilerine göre, 2021'de dünya altın arzının 4 bin 840 tona çıkacağı tahmin ediliyor. Ancak bu arz artışı 2022 ile 2023 arasında yıllık ortalama yüzde 1.1 ile düşük büyüme gösterecek. Dünya maden üretiminin Avustralya, Kanada ve Şili'deki artan üretime bağlı olarak 2022'de yüzde 3 artışla 3 bin 758 tona ve 2023'te yüzde 2 artarak 3 bin 834 tona çıkması bekleniyor. Ancak DİSER, 2022 ve 2023'te altın hurda arzının sırasıyla yüzde 5 azalarak bin 150 ton ve yüzde 8 azalarak bin 58 ton olarak gerçekleşeceğini öngörüyor. Bu da toplam arzı baskılayacak. Rapora göre, dünyanın birçok bölgesinin COVID-19 pandemisinin yeni dalgalarını kontrol altına alma önlemleri uygulamasıyla altın geri dönüşüm faaliyetleri 2021'de sakin bir dönem geçirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN