'Sansür yasası'nda 29'uncu madde iptal edilecek mi?

AYM, dezenformasyonla mücadele yasasının 'sansür' olarak yorumlanmasında en belirgin içeriğe sahip olan 29’uncu maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebinin ilk incelemesini tamamladı. Yüksek Mahkeme, iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak.

AK Parti ve MHP’nin hazırladığı ‘dezenformasyonla mücadele yasası’ adı verilen kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak adlandırılan kanunun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından CHP, bunun 29’uncu maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

AYM İLK İNCELEMEYİ YAPTI

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bugünkü gündem toplantısında başvurunun ilk incelemesini yaptı.

Başvuruda eksiklik tespit etmeyen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak. Düzenlemenin yürürlüğünün durdurulması istemine de esas inceleme aşamasında karar verilecek.

29'UNCU MADDE NE İÇERİYOR?

40 maddeli yasa teklifi 14 Ekim’de Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Yasanın ‘sansür’ olarak yorumlanmasında 29’uncu madde en belirgin içeriğe sahip. 29’uncu maddede şu ifadeler yer alıyor:

“Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Erdoğan 'sansür yasası'nı bir kez daha savundu: Halkımızın haber alma hakkını garantiye aldık
Sansür'de ilk dava muhalefete
Uluslararası Af Örgütü'nden "sansür yasası" tepkisi
Gazetecilerden ‘Dezenformasyon Merkezi’ soruları
Anayasa hukukçusu Kaboğlu: Böylesi savaş hukukunda bile olmaz

Güncel Haberleri