Sansür'de ilk dava muhalefete

Sansür'de ilk dava muhalefete

Kamuoyunda ‘seçim öncesi muhalif sesler kısılacak’ kaygılarına yol açan dezenformasyon yasasında ilk dosya... Emniyet, Kılıçdaroğlu’nun uyuşturucuya ilişkin sözleri hakkında ‘halkı yanıltıcı bilgiyi yayma’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Tartışma yaratan talebe ‘Sansür yasası ilk ürününü verdi. Amaç muhalefeti susturmaya çalışmaktı. Korkulan oldu’ tepkileri yükseldi.

EMNİYET UYUŞTURUCU İDDİALARINA YANIT VERMEDİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Dezenformasyon yasası içerdiği muğlak ifadeler nedeniyle şiddetli eleştirilerle karşılaştı. Ancak kamuoyundaki itirazlara rağmen Meclis’ten geçirilip 18 Ekim’de yürürlüğe giren yasa ilk olarak muhalefet hakkındaki suç duyurusunun gerekçesi oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü, uyuşturucuya dönük açıklamaları sonrası CHP liderinin ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaydığını’ ileri sürerek dava açılması talebinde bulundu.

‘29’UNCU MADDENİN SİYASİLERE KARŞI KULLANILACAĞINI GÖSTERMİŞ OLDULAR’

En çok tartışma yaratan ve üç yıl hapis cezasını öngören 29’uncu maddeyi işaret eden Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik “O aparatın siyasilere, ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlama için uygulanacağını ortaya koydular” dedi. CHP’li Engin Altay da “Sansür yasası ilk meyvesini verdi” diye konuştu. Adalet Bakanı Bozdağ daha önce “Suçun oluşması için beş şart var. Biri bile olmazsa suç oluşmaz” vurgusu yapmıştı.

ccc.jpg

CHP’nin AYM’ye götürdüğü sansür yasası ilk kez Kılıçdaroğlu hakkında devreye girdi. Emniyet ve Jandarma “Uyuşturucu paralarını cari açık finansmanında kullandılar” sözleri sonrası CHP liderine ilişkin suç duyurusunda bulundu. Kılıçdaroğlu’na ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak’ suçlaması yöneltildi.

Sansür yasasının en çok tartışılan ve iptali için Anayasa Mahkemesi’ne taşınan ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak’ düzenlemesi siyasiler arasında ilk kez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkındaki suç duyurusunun gerekçesi oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü “Kirli parayı yani milyar dolarları, uyuşturucu paralarını Türkiye’nin cari açığını finansmanında kullandılar” iddiasında bulunan Kılıçdaroğlu hakkında “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlaması ile dava açılmasını istedi.

Aylarca tartışılan “Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 13 Ekim’de yasalaştı. ‘Sansür yasası’ 18 Ekim’de Resmî Gazete’de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. CHP, aynı gün teklifi en çok tartışılan 29. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebi ile AYM’ye taşıdı. ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak’ suçunu düzenleyen madde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörmesiyle teklifin en çok tartışılan düzenlemesi olmuştu. Muhalefet seçim öncesinde bu yasanın, muhalefeti susturmayı amaçlayan bir sansür düzenlemesi olduğu tepkisini göstermişti.

AYM’nin ilk incelemeyi tamamlayarak esastan inceleme aşamasına geçtiği düzenleme, siyasiler arasında ilk kez Kılıçdaroğlu hakkında hazırlanan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan suç duyurusunda dava talebine dönüştü. CHP yöneticileri, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı veya İçişleri Bakanlığı’nı değil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisini işaret ettiğini belirtti. Ancak Emniyet Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenterler Soruşturma Bürosu’na sunulan dilekçede, Kılıçdaroğlu hakkında sansür yasası teklifinin 29. maddesi ile Türk Ceza Kanunu’na eklenen ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ başlıklı 217/A maddesi gerekçe gösterilerek dava açılması istendi.

Kılıçdaroğlu’nun, “Kirli parayı yani milyar dolarları, yani uyuşturucu paralarını Türkiye’nin cari açığını finansmanında kullandılar” açıklamaları ile ayrıca “hakaret”, “iftira”, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama” suçlamaları ile yargılanması talep edildi. Jandarma Genel Komutanlığı’nın da aynı gerekçeyle Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi. Suç duyurusunda “İçişleri Bakanımızın toplum nazarındaki itibarını zedelenmeye çalışmıştır. Şüphelinin kamuoyuna yapmış olduğu açıklamalar tam anlamıyla iftira niteliğinde olup, son yılların en başarılı operasyonlarına imza atan, gece gündüz demeden görevini fedakarca ifa eden emniyet teşkilatı personelimizin moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkilediği de ortadadır” denildi.

Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, suç duyurusu ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Bizim haklılığımızı açığa çıkarıyor. O yasa maddesinin, o aparatın; tamamen siyasilere, ifade özgürlüğüne yönelik olarak kısıtlama anlamında uygulanacağını ortaya koymuş oldular. Söylenen tam da buydu. Bizim argümanların haklılığını bütünüyle açığa çıkarmış oluyor bu adım.” Emniyet Genel Müdürlüğü’nün suç duyurusunu şikâyet edeceğini belirten Çelik “Siyasileştiler. Kurumların siyasileşmesi tarihte görülmüş bir şey değil. Yani bir siyasiyi, ana muhalefet partisi genel başkanını; siyasi mülahazalarla şikâyet etme cüretini ortaya koymuş olmaları görevlerini kötüye kullandıklarını açığa çıkarıyor” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise “Hayırlı olsun. Sansür yasası ilk ürününü verdi” ifadesini kullandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sansür yasasının söz konusu maddesi ile ilgili şu değerlendirmeyi yapmıştı: “Özel kasıt aranıyor. Ülkenin iç dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlıkla ilgili bir konu olacak. Gerçeğe aykırı, yalan, asılsız bir bilgiyi, ülkenin kamu barışını bozmaya elverişli şekilde, sokakları hareketlendirmek, halkı ayaklandırmak, kriz, kaos ortamları oluşturmak için yapacaksın ve aleni yapacaksın. Suçun oluşması için bu beş şartın bir araya gelmesi gerekecek. Biri bile olmazsa suç olmaz.”

BARONLARIN KAFASINI KOPARACAĞIM SEÇİMDEN SONRA PEŞİNİZDEYİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Londra’da “Sorun kendinize: Sırplar İstanbul’da ne iş yapar? Daha ağır bir şey söyleyeceğim ama dilim varmıyor. O pisliklere sesleniyorum. Hala hayattayken kaçın. Seçimi aldıktan sonra peşinize düşeceğim. Kafalarını koparacağım” açıklamasını yaptı. KRT TV’ye konuşan Kılıçdaroğlu, “Çözüm temiz parayı, temiz yatırımcıyı Türkiye’ye getirmektir. Temiz paranın girdiği sokaktan; kirli para, uyuşturucu paraları kaçacak. Ben bu parayı bulup getireceğim. Bunun için Londra’dayım. Halkımızdan ricam, sabırla Bay Kemal’i beklesinler. Kasım sonunu beklesinler. Çok ama çok güzel şeyler açıklayacağım” dedi. Sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’yi önce maddi açıdan batırdılar. Sonra da kara paraya izin verdiler ve manevi olarak batırma süreci başladı. Erdoğan güya sigaraya karşı. Ama kara parada sorun yok. Ülkeyi gri listeye soktular. Kara para pisliğinin bulaştığı ülkeler listesi bu. Kara para ile şehirlerimize mafya geldi. Uluslararası uyuşturucu baronlarına sesleniyorum, şehirlerimizi terk edin. Seçimi aldıktan sonra peşinize düşeceğiz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN