Sıcaklıklarla Birlikte Artıyor! Hayatınıza Mal Olur... Doktorlar Belirtilerden Birisi Bile Varsa Zaman Kaybetmeyin Diyor!

Her yıl 6 milyondan fazla insanı etkileyen ve hatta bazılarının yaşamlarına mal olan gıda zehirlenmesi sıcaklıkların artması ile birlikte hızlı bir şekilde artıyor. Gıda zehirlenmeleri çoğu zaman hafif olarak geçirse de bazen iç organlara hayati zararlar veriyor ve hatta ölüme bile neden oluyor. O nedenle uzmanlar gıda zehirlenmesi şüphesi olan herkesin hiç zaman kaybetmeden doktora başvurmasını öneriyor.

GIDA ZEHİRLENMESİ NEDİR?

Gıda zehirlenmesine yediğimiz gıdalardaki bakteri, virüs veya toksinler neden olur. Bu toksinlerin bazıları gıdalarda doğal olarak bulunurken bazıları ise çevrelerinden bulaşır.

Gıda zehirlenmeniz varsa muhtemelen karın krampları , ishal veya kusma gibi gastroenterit semptomlarınız veya grip benzeri semptomlarınız olacaktır . Gıda zehirlenmesi, böbrek yetmezliği gibi uzun vadeli ciddi sorunlara da neden olabilir . Bazen insanlar gıda zehirlenmesinden ölürler.

GIDA ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gıda zehirlenmesine yaşıyor olabilirsiniz, ancak buna hangi gıdanın neden olduğunu ve hatta sizde olup olmadığını bilmiyorsunuz. Farklı bakteri ve virüslerin farklı etkileri olabilir:

Salmonella : Gastro ve grip benzeri semptomlar, enfekte gıdayı yedikten 8 ila 72 saat (genellikle 12 ila 36 saat) sonra ortaya çıkabilir ve 2 ila 5 gün sürebilir.

Campylobacter : Gastro semptomları 2 ila 5 gün içinde ortaya çıkar ve 2 ila 10 gün sürer.
Listeria : Gastro veya grip benzeri semptomlar genellikle 3 hafta içinde ortaya çıkar, ancak 70 güne kadar sürebilir.

Norovirüs veya rotavirüs : Şiddetli gastro veya grip benzeri semptomlar genellikle maruziyetten 24 ila 48 saat sonra başlar ve 1 veya 2 gün (norovirüs) veya 6 güne kadar (rotavirüs) sürer.

E. coli: Mide semptomları genellikle 3 ila 4 gün içinde ortaya çıkar ve yaklaşık 1 hafta sürer.
Yiyeceklerin, sizi hasta edebilecek bakterilerin yayılmasını ve büyümesini önleyen sıcaklıklarda ve dikkatli bir şekilde saklanması, işlenmesi ve pişirilmesi gerekir.

GIDA ZEHİRLENMESİ İÇİN YÜKSEK RİSK GRUPLARI HANGİLERİDİR?

Hamileyseniz, yaşlıysanız veya çok gençseniz veya bağışıklık sisteminiz hastalık veya ilaçlar nedeniyle zayıfsa, gıda zehirlenmesi ve muhtemelen ciddi komplikasyonlar için daha büyük risk altındasınız.

Hamileyseniz, enfekte olduğunuzu bilmeseniz bile listeria düşük yapmanıza neden olabilir . Semptomlar fark ederseniz - genellikle hafif bir grip, aynı zamanda ishal, kusma ve mide bulantısı gibi - derhal doktorunuza başvurun.

GIDA ZEHİRLENMESİNDEN SONRA NE YENMELİ?

Gıda zehirlenmesinden sonra midenizin oturmasına izin verin. Kusma , ishal ve mide rahatsızlığı gibi gıda zehirlenmesinin semptomlarını yaşadıktan sonra uzmanlar midenizi dinlendirmenizi öneriyor. Bu, birkaç saat boyunca yiyecek ve içeceklerden tamamen kaçınmak anlamına gelir.

GIDA ZEHİRLENMESİNDEN SONRA SUSSUZ KALMAYIN

Sıvı alımı, vücudunuzun gıda zehirlenmesi etkileriyle savaşmasına yardımcı olmak için çok önemlidir. Kusma ve ishal dehidrasyona neden olabilir, bu nedenle buz parçalarını emmek veya sudan küçük yudumlar almak iyi bir başlangıç ​​noktasıdır.

Elektrolit içeren sporcu içecekleri , bu süre zarfında dehidrasyonu önlemenin en iyi yoludur.

GIDA ZEHİRLENMESİNDEN SONRA HAFİF YİYECEKLER YİYİN

Yiyecekleri bastırabileceğinizi hissettiğinizde, midenize ve mide-bağırsak yolunuza zarar vermeyen yiyecekler yiyin . Hafif, az yağlı, düşük lifli yiyeceklere sadık kalın. Özellikle mideniz bozulduğunda yağın mideniz için sindirimi daha zordur. Daha fazla üzülmesini önlemek için yağlı yiyeceklerden kaçının.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Sağlık Haberleri