Üretici isyanda: Prim olmazsa pamuk olmaz! Pamuk aşağı iniyor, pamuktan çıkan 5’e katlanıyor

Söke'de pamuk çiftçileriyle biraraya gelen CHP Aydın Milletvekili Yıldız üreticinin dertlerini dinledi. Yıldız'a dert yanan çiftçi pamuk fiyatlarına yönelik eleştirilerde bulunarak, "Geçen sene bir tişört 20 TL. Bu sene 100 TL. Bu tişört nereden çıkıyor, bu pamuktan çıkmıyor mu? Kafamız burayı açamıyor. Pamuk aşağı iniyor, pamuktan çıkan 5’e katlanıyor. " siteminde bulundu.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Aydın’ın Söke ilçesinde pamuk çiftçileriyle biraraya geldi. CHP'li milletvekili, devletin pamuk üreticisine yardım etmemeye devam etmesi halinde üretimin duracağını belirtti.

Yıldız, “Geçen sene 25 liraya satılan pamuk bu sene 15 liradan satılıyor. Geçen yıl 7 liradan mazot kullanıyordunuz, bu yıl 27 lira oldu. Yani pamuğun en az 50 lira olması lazım. Bu ülkede bir devlet var. Siz devletin vatandaşısınız. Devlet bu işe prim ödemeli. Şu anda Tarım Bakanı’nın çıkıp prim açıklaması lazım ki tefecilerin aklı başına gelsin. Bunu yapan AK Parti iktidarı. Bu pamuğun fiyatını düşüren kendileri. Kazanan tefeciler. Bu pamuğu toplayıp çırçır fabrikasına satıyorum. Çırçır fabrikası yüzde 18 KDV alıyor. Devlet iplikçiden yine yüzde 18 alıyor. İplik çıktıktan sonra yüzde 18 alıyor. Yani kasa hep kazanıyor. Devlet bu kadar para kazanıyorsa bu çiftçiye bu sene 5 lira pirim vermezse seneye bu beyaz pamuğu unutsun” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ İSYAN ETTİ

Yıldız’a dert yanan bir çiftçi, “Geçen sene bir tişört 20 TL. Bu sene 100 TL. Bu tişört nereden çıkıyor, bu pamuktan çıkmıyor mu? Kafamız burayı açamıyor. Pamuk aşağı iniyor, pamuktan çıkan 5’e katlanıyor. Bunun sebebi ne? Çiftçi, çiftçiliği bıraksın mı?” dedi.

Bir başka çiftçi ise pamuk fiyatının bir yıl önceden açıklanması durumunda pamuk ekmeyeceklerini söyledi. Çiftçi “Biz kendi çalıştığımızı, emeğimizi saymıyoruz. Acaba borçtan kurtulabilir miyiz diye bakıyoruz. Ay başında aylığım az verildi de diyemiyoruz. Borcumuzu, primimizi ödemezsek hastanede bize bakılmıyor” dedi.

'HASADI KENDİ MAKİNELERİMİZLE YAPALIM'

Kullandıkları makinelerin 22 yaşında olduğunun altını çizen bir çiftçi ise “Neden dünya ile yarışmıyoruz? Bu makine 22 yaşında. Çiftçi iyi para kazansa bu makinelerin daha iyisini alır. Cumhurbaşkanımız diğer devlet başkanlarıyla saraylarda yarışıyor, biz de çiftçi olarak gücümüzü göstermek istiyoruz. Dedem 70 yaşında, dedemin zamanındaki gibi elle mi çuvalla mı toplayalım? Devletimiz elektrikli traktör çıkacaktı, yerli arabamız olacaktı, uçağımız olacaktı. Devletimizin 100. yılında makineleri yurtdışından ihraç etmeyelim de kendi makinelerimizi kullanalım. Bu hasadı kendi makinemizle yapabilelim. O zaman bu makineyi 3 milyona değil de 500 bine alabilelim” ifadelerini kullandı.

'İKTİDARIN DEĞİŞMESİ LAZIM'

Fiyatların düşük olmasında herkesin suçu olduğunu ifade eden Yıldız, “Bu iktidarı değiştirmemiz lazım. Şimdi asgari ücreti yükseltecekler. Bunun yerine mazot, elektrik, doğalgaz, kiralar yüzde 50 düşürülse her şey düzelir. Kanada’dan mercimek alıyoruz. Ukrayna Rusya ile savaşıyor, biz Ukrayna’dan tahıl alıyoruz. Bunun sorumlusu hükümet” şeklinde konuştu.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Akşener: Kelimeler muhteşem; ama yaşanan korkunç…
Her şeye para var tarıma yine yok
CHP'den çarpıcı iddia: Stoklarımızda yeterli hububat yok
Kadının tarlada da güvencesi yok!

Şehir Haberleri Haberleri