Kadının tarlada da güvencesi yok!

Kadının tarlada da güvencesi yok!

Kadın çiftçilerin büyük bir çoğunluğu sigortasını ödeyemiyor. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, kadınların işgücünün önemli bir kısmını oluşturmalarına rağmen sosyal güvenceden yoksun olduklarına dikkat çekti. Bayraktar “Ziraat Odasına kayıtlı 933 bin 723 kadın çiftçinin yüzde 11,6’sı zorunlu tarım Bağ-Kur sigortasını ödeyerek Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı. Yani kadın çiftçilerin yüzde 88,4’ü tarım Bağ-Kur sigortasını ödeyecek güçte değil” dedi.

Tarımda yaşanan yapısal sorunlar hem üretimi hem de üreticiyi etkiliyor. Artan maliyetlerle birlikte çiftçiler bırakın kâr etmeyi üretimi bile karşılayamaz hale geldi. Birçok çiftçi artık üretim alanlarını boş bırakmaya başlarken, sigortalarını bile ödeyemez durumda. 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla yazılı açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kadınların işgücünün önemli bir kısmını oluşturmalarına rağmen sosyal güvenceden yoksun olduklarına dikkat çekti. Ziraat Odalarına kayıtlı olan her kişinin 5510 sayılı Kanuna göre zorunlu tarım Bağ-Kur sigortasına sahip olduğu bilgisini veren Bayraktar “Ancak tarım Bağ-Kur primlerini ödeyemeyecek durumda olan, tarımsal aylık geliri 6 bin 255,30 TL’den düşük olan çiftçiler muafiyet belgesi alarak tarım Bağ-Kur sigortasından vazgeçebilmektedir” dedi. Bayraktar “Ziraat Odasına kayıtlı 933 bin 723 kadın çiftçinin yüzde 11,6’sı zorunlu tarım Bağ-Kur sigortasını ödeyerek Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı. Yani kadın çiftçilerin yüzde 88,4’ü tarım Bağ-Kur sigortasını ödeyecek güçte değil” açıklamasında bulundu.

Bayraktar’ın aktardığına göre, ülke genelinde bulunan 756 ziraat odasına kayıtlı toplam 933 bin 723 kadın çiftçi bulunuyor. TZOB üyelerinin yüzde 17,8’i de kadın çiftçilerden oluşuyor. 2022 Ocak’ta açıklanan brüt asgari ücret yüzde 39,87 oranında artarken, tarım Bağ-Kur priminin yüzde 44,87 oranında arttığının altını çizen Bayraktar, “Çiftçilerimizin 2022’nin ilk altı ayı indirimsiz olarak aylık bin 668,83 lira, indirimli olarak aylık bin 426,97 lira, son altı ayı indirimsiz olarak aylık 2 bin 158,08 lira tarım Bağ-Kur primi ödemesi mümkün değil. Borcu bulunmayan çiftçilere verilen 5 puanlık hazine desteği göz önünde bulundurulsa bile çiftçimizin ödeyeceği tarım Bağ-Kur primi aylık bin 845,31 liradır. Çiftçilerimiz bu rakamları ödemekte güçlük yaşıyor” diye konuştu.

16kr05-semsi-kelle-manset.jpg

PRİM GÜN SAYISI 15’E İNDİRİLMELİ

Şemsi Bayraktar, bu sorunların çözümü için ise taleplerini sıraladı. Kadın çiftçilerimiz için senede 90 gün yıpranma payı, primlerin yüzde 50’sinin devlet tarafından ödenmesi başta olmak üzere birçok alanda pozitif ayrımcılık talep ediyoruz. Tarım Bağ-Kur prim ödeme gün sayısı, 2008’de olduğu gibi 15 güne indirilmeli. Kadın çiftçilere tarım Bağ-Kur prim desteği sağlanması, kırsalda yapılacak en büyük reformdur. Engelli bakımını üstlenen kadın çiftçilere, prim ödemesinde ayrıcalık sağlanmalı. Çiftçilik mesleğinin cinsiyeti yoktur. Tarımda yaşanan sorunlar ortaktır. Kadınların tarım dışında da emekleri fazladır. Gelecek nesillerimize ışık tutan kadın çiftçilerin mağduriyetlerini giderecek düzenlemelerin yapılması çok önemlidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN