Piyasalar alev alev! Dolar 8,47'den döndü

Merkez Bankası Başkanı Ağbal'ın cuma gecesi sürpriz bir kararname ile görevden alınması piyasaları altüst etti. Haftaya 8,35 seviyelerinde başlayan dolar/TL kuru, gece yarısı yükselişini sürdürerek 8,4786 seviyelerine kadar ulaştı. Kasım 2020'den sonra ilk kez en yüksek seviyeyi gören kur şu sıralarda 7,85'lerde işlem görüyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın, cuma gecesi Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alınması sonrası, gözler piyasaların vereceği ilk tepkiye çevrilmişti. 

Türk lirası, Asya'daki ilk işlemlerde yüzde 12 değer kaybına uğradı. Dolar/TL 8,35 liranın üzerine çıktı. Gece yarısı saat 01.00 sularında gün içi zirveyi gören dolar/TL, 8,4786'yı gördü. Euro/TL kuru da yüzde 12'nin üzerinde artarak, 9,67'ye yükseldi. Sterlin de 11 TL'nin üzerine çıktı.

 

Dolar/TL'de tüm zamanların en yüksek seviyesi 2020 yılı kasım ayında 8,5803 ile görülmüştü. Daha sonra Naci Ağbal'ın TCBM Başkanlığı'na atanması ve kısa bir süre sonra da Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa etmesi piyasalar tarafından olumlu karşılanmıştı.

 

Cuma günü kur, 7,1897 ile 25 Şubat'tan beri en düşük seviyeyi görmüş, kapanışını ise 7,21 seviyelerinden gerçekleştirmişti. 

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL kuru daha sonra hafif aşağı gelerek 7,85 düzeylerinde seyredir. Euro/TL ise 9,35 seviyelerinde.

YENİ BAŞKANDAN İLK AÇIKLAMA

TCMB’nin yeni Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ilk açıklamasında, enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceklerini söyledi.

İLK TOPLANTI BANKACILARLA

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği yönetimindeki banka genel müdürleri ile toplantı yaptı. Bankacılık kaynakları, faydalı bir görüşmenin gerçekleştiğini belirterek, piyasaya müdahale edilmeyeceği ve piyasaların kendi içinde hareket edeceği izleniminin edinildiği aktardı.

BAKAN ELVAN'DAN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise Merkez Bankası'ndan sürpriz değişikliğin ardından ilk kez konuştu

"Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsiyoruz. Serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejimine kararlılıkla devam edilecek."

NE OLMUŞTU?

TCMB)Başkanı Naci Ağbal cuma gecesi Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alındı ve yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi. Böylelikle Türkiye'de son iki yılda üç TCMB başkanı değişmiş oldu. Yapılan yorumlarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bağımsızlığını yeniden güçlendirmeye çalışan Ağbal'ı görevden almasının yatırımcıların güvenini zedelediğine dikkat çekildi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Türkiye'de 'kur krizi' bekleyen Fransız bankasından dolar tahmini
Son dakika! Ekonomi eleştirilerine Bahçeli'den cevap: 2023 vizyonunu kundaklayamayacaklar
Ali Babacan: Milletten özür dileyemeyince, başkanı gönderdi

Ekonomi Haberleri