Suud’a söyleyecek sözümüz yok mu

Suudiler ‘Made in Turkey’ ürün boykotunu en ileri seviyeye taşıyarak “Türk olan hiçbir şeyle işimiz yok” dedi. Ankara sessizliğini korurken muhalefetten ‘İktidarı 1.5 yıldır uyarıyoruz çıt yok’ tepkisi geldi.

Gazeteci Kaşıkçı’nın iki yıl önce Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda katledilmesine yönelik tepkilerin ardından Riyad, Türkiye karşıtı tavrını keskinleştirdi. Türk ürünlerinde KDV’yi yüzde 5’ten 15’e çıkaran Suudi yönetimi ambargoyu büyüttü. Son olarak Ticaret Odası Başkanı Ajlan Al-Ajlan “Yatırıma, ithalata, turizme hayır. Türk olan hiçbir şeyle işimiz olmayacak. Bu vereceğimiz en küçük yanıt” paylaşımı yaptı.

‘AMBARGO BAE, FAS VE TUNUS’A DA YAYILACAK’

Riyad’a tepki gösterilmesine yönelik beklenti artarken CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur “İktidarı 1.5 yıldır uyarıyorum. Suud’la ittifak halindeki BAE, Fas, Tunus gibi ülkelerden de ambargo sinyalleri geliyor. Ancak iktidardan çıt çıkmıyor” dedi. Ambargonun Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğunu da belirten Güzelmansur “Hiçbir pazarı kaybetme lüksümüz yok. Dolayısıyla bu sorun bir an önce çözülmeli” dedi.

SUUDİLERDEN HUKUK DIŞI BOYKOT ÇAĞRISI

"TÜRK OLAN HİÇBİR ŞEYLE İŞİMİZ OLMAYACAK"  

Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası Türkiye’ye yönelik gerilim siyasetini Türk mallarına boykota vardırdı. Suudi Ticaret Odaları Başkanı, “Türk olan hiçbir şeyle işimiz olmayacak” sözleriyle önce gizli yapılan boykotu açıkça dile getirdi. Dünya Ticaret Örgütü kurallarının açık ihlali olan Türk mallarına boykot ve yüksek vergiye karşı Ankara’ya Suudilere karşı sesini yükseltme çağrıları yapılıyor.

Körfez krallıkları ve Mısır’la birlikte Katar’a ambargo uygulayan Suudi Arabistan Türkiye’yi de ekonomik kıskaca almaya çalışıyor. Bu çerçevede Türk mallarına daha önce gizlice uygulanan boykot, ambargo ve yüksek vergi gibi Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olan uygulamalar şimdi açıkça dillendirilmeye başladı.

Daha önce Türk mallarına boykot çağrısında bulunan Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Aclan Al Aclan, bu çağrıyı yineleyerek, vatandaşlardan ülkede bulunan Türk şirketlerini de boykot etmelerini istedi. Aclan Twitter mesajında, “Kesin ve net bir şekilde söylüyorum: Yatırıma hayır, ithalata hayır, turizme hayır. Biz vatandaşlar ve iş adamlarının Türk olan hiçbir şeyle işimiz olmayacak. Hatta krallıkta çalışan Türk şirketleriyle bile çalışmama çağrısı yapıyorum. Bu da liderliğimize ve ülkemize karşı devam eden Türk düşmanlığı ve hakaretine karşı vereceğimiz en küçük yanıt” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistanlı Prens Abdulrahman bin Musaed bin Abdülaziz El Suud da, BBC’nin “Erdoğan: Türk Ordusu Katar üzerinden körfez ülkelerinin istikrarını sağlıyor” başlığıyla yayınladığı haberi paylaşarak “İşte bu yüzden Türk ürünlerine boykot etmemiz gerek. Türkiye ekonomisinin istikrarını ve gücünü korumak için herkesi Türk ürünlerini boykot etmeye çağırıyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri son iki yıldır, Körfez’deki ve Suriye’deki gelişmeler, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle bozulmuştu. İki ülke arasındaki gerilimin artmasının ardından Suudi Arabistan, Türkiye ürünlerine katma değer vergisini yüzde 5’ten 15’e çıkarmış, yaş meyve ve sebze gibi ürünler gümrüklerde bekletilerek ciddi sıkıntılara neden olmuştu.  

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Aclan Al Aclan

CHP: UYARDIK AMA İKTİDARDAN ÇIT YOK

Suudi Arabistan ambargosuyla ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, “İçinde bulunduğumuz bir ekonomik kriz var. Pandeminin yarattığı olumsuzluklar var. Dolayısıyla hiçbir pazarı kaybetme lüksümüz yok.” dedi. Ambargoyla ilgili 1,5 yıldır iktidarı uyardığını ve önlem alınmasını istediğini dile getiren Güzelmansur, “Duyan, dinleyen olmadı. Son kez Temmuz 2020’de iktidarı, uygulanan gizli ambargonun açık ve tam ambargoya dönüşeceği konusunda bilgilendirdim, tedbir istedim. Yine görmediler, duymadılar, yokmuş gibi davrandılar. Bu ambargonun Suudi Arabistan’ın ittifak halinde olduğu diğer ülkelere de yayılacağı konusunda tehlikeye dikkati çektim. Bugün de tam dediğim gibi Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Tunus, Cezayir gibi ülkelerden ambargo uygulayacaklarına dair haberler geliyor ama iktidardan hala çıt çıkmıyor” görüşünü savundu. Güzelmansur “Bunca bilgi, belgeye ve delile rağmen, Suudi Arabistan yaptığı resmi açıklamada, dalga geçer gibi, ambargo uygulamadığını söylüyor. Böyle söylüyorlar, çünkü uyguladıkları ambargo Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı. Resmi olarak ticareti engelliyoruz diyemezler. Yapıp yapıp, yapmıyoruz diyecekler. Sorun çözüme kavuşmazsa ihracatçıların iflası kaçınılmaz olur” dedi.

 

 

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Blokaja ‘gülmeyelim’ acil önlem alalım
Trump müzakere için Esad'a temsilci göndermiş
CHP'den hükümete Suudi Arabistan tepkisi: Nedense çıt çıkmıyor

Dünya Haberleri