Trump müzakere için Esad'a temsilci göndermiş

Trump müzakere için Esad'a temsilci göndermiş

Wall Street Journal gazetesi, ABD Başkanı Trump'ın Suriye Devlet Başkanı Esad'a mektup yazdığını ve üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin de mart ayında müzakereler için Şam'a gittiğini ileri sürdü.

Wall Street Journal'da yer alan haberde, mart ayında ABD Başkanı Donald Trump'ın Beşşar Esad'a gizli mektup yazdığı ve serbest gazeteci Austin Tice'ın serbest bırakılması için doğrudan diyalog çağrısı yaptığı öne sürüldü. İddia edilen görüşmenin 10 yıl aranın ardından ABD yönetimi ile Suriye rejimi arasında kurulan ilk temas olduğu kaydediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Yardımcı Asistanı ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Terörle Mücadele Direktörü Kash Patel'in, Suriye rejiminin rehin tuttuğu iki Amerikalının salıverilmesi için Şam'ı ziyaret ettiği öne sürüldü.

Wall Street Journal gazetesinin üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre, 10 yıldan uzun süredir Suriye rejimi ile ABD hükümeti arasındaki ilk temas bu yılın başında kuruldu ve Patel, Şam'a ziyaret gerçekleştirdi.

Patel, Şam ziyareti esnasında Esad rejiminin elinde rehin bulunduğuna inanılan iki ABD vatandaşının salıverilmesi için "gizli görüşmeler" yaptı ancak görüştüğü kişilerle ilgili detaylı bilgi paylaşılmadı.

Ziyarette 2012'de Suriye'de ortadan kaybolan ABD vatandaşı serbest gazeteci Austin Tice ve 2017'de Suriye rejiminin kontrol noktalarından birinde durdurulduktan sonra bir daha haber alınamayan Suriye kökenli ABD'li terapist Macid Kamalmaz'ın salıverilmesi için çalışıldığı belirtildi.

Öte yandan, bu iki kişinin dışında en az 4 ABD vatandaşının daha rehin tutulduğuna inanılıyor.

ESAD'A MEKTUP İDDİASI

Kaynaklar, mart ayında Trump'ın, Beşşar Esad'a gizli mektup yazdığını ve Tice'ın serbest bırakılması için doğrudan diyalog çağrısı yaptığını öne sürerek, geçen hafta da Lübnanlı üst düzey güvenlik yetkilisi Abbas İbrahim'in Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien ile aynı konuyla ilgili görüştüğünü iddia etti.

Konuya yakın kişiler, görüşmeler sonucu çok fazla yol alınamadığını kaydetti.

ABD ile Suriye yönetimleri arasında Şam'da bilinen en son görüşme 2010 yılında gerçekleşmişti. ABD, 2012'de diplomatik ilişkileri kesmişti.

TRUMP ESAD'IN ÖLDÜRÜLMESİNİ İSTEMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump, 2017 yılında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın öldürülmesini istediğini ilk kez teyit etmişti. Geçtiğimiz ay Fox News televizyonunda yayınlanan Fox&Friends programına katılan Trump, eski Savunma Bakanı James Mattis'in Esad'a suikast fikrine karşı çıktığını söylemişti.

Esad'a atıfta bulunarak "Onu öldürmeyi tercih ederdim" diyen Trump, "Mattis bunu yapmak istemedi. Mattis gereğinden fazla değer verilen bir komutandı, ben de onun gitmesine izin verdim" şeklinde konuşmuştu.

Esad'a suikast düzenlenmemiş olduğu için pişmanlık duymadığını kaydeden Trump, ama saldırının gerçekleşmiş olması durumuyla da "baş edebileceğini" ifade etmişti.Trump, "Kuşkusuz onun iyi bir insan olduğunu düşünmedim, isteseydim onu ortadan kaldırabilirdim ama Mattis buna karşıydı. Mattis zaten birçok şeye karşıydı" ifadelerini kullanmıştı.

Başkan Trump ayrıca, eski Savunma Bakanı Mattis'in 2018'deki istifasının ardından da ABD'nin saldırıları ile radikal iki liderin öldürüldüğünü hatırlatmıştı. IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi ile İranlı komutan Kasım Süleymani 2019 yılında öldürülmüştü. Trump, "Süleymani'yi öldürdüm. El Bağdadi'yi öldürdüm. Bunlar iki büyük teröristti" demişti.

DAHA ÖNCE İDDİALARI REDDETMİŞTİ

Trump bu sözleri ile Esad'a yönelik suikast planları olmadığı yönündeki ifadelerini yalanlamış oldu. 2018 yılında Washington Post gazetesinde çalışan Bob Woodward'ın yazdığı "Korku: Beyaz Saray'da Trump" (Fear: Trump in the White House) adlı kitapta Nisan 2017'de Suriye'nin Han Şeyhun kasabasına yönelik kimyasal silah saldırısının ardından Trump'ın Esad'ın öldürülmesini istediği iddia edilmişti. Bu iddiaları kesinlikle reddeden Trump, suikast planlarının "hiç konuşulmadığını" söylemişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN