Morgan Stanley'den çarpıcı 2023 asgari ücret tahmini

2023 asgari ücret için hükümet kamuoyunun nabzını tutmayı sürdürürken, AK Partili yetkililerin son dönemde yaptığı açıklamalarda, asgari ücrete enflasyon oranının üzerinde zam yapılacağı intibası uyanıyor. Dünyaca ünlü yatırım bankası Morgan Stanley, 2023 Ocak asgari ücret için çarpıcı bir tahmin yaptı.

2023 asgari ücretin belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri aralık ayında başlayacak. Görüşmeler öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçilerin, işverenlerin ve kamuoyunun beklentilerini görmek adına yurt genelinde anket çalışması yürütüyor.

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

2021 yılının sonunda 2 bin 825 TL olan asgari ücret, yüzde 50'lik zamla 4 bin 253 TL oldu.

Bu zamdan kısa süre sonra artan hayat pahalılığı nedeniyle açlık sınırının altına inen asgari ücret, temmuz ayında yüzde 29 ile ikinci zamla 5 bin 500 TL oldu.

Fakat bunun da etkisi kısa sürdü, asgari ücret tekrar açlık sınırının altına indi.

Hükümetin, yüksek enflasyonun etkilerini gidermek için 2023 Ocak asgari ücreti, yıl sonu enflasyon oranının üstünde belirlemesi öngörülüyor.

MORGAN STANLEY'DEN 2023 ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ

ABD merkezli finansal hizmet şirketi Morgan Stanley, Türkiye ile ilgili bir rapor hazırladı.

Rapora göre, artan enflasyonu baskılamak için, 2023 Ocak ayında asgari ücrete yüzde 60 zam yapılması bekleniyor.

Asgari ücret şu an 5 bin 500 TL. Yüzde 60 zam yapılması halinde asgari ücret tutarı 8 bin 800 TL olacak.

2023 ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİ

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, 7 Kasım 2022 Pazartesi günü CNN Türk'te katıldığı bir programda, "Geçen yıl ocak ayında asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı. Yüzde 30 da temmuz ayında yapıldı. Yüzde 80'in üzerinde zam yapılmış oldu. Asgari ücrete zam konuşulurken, minimum düzeyde en düşük yüzde 50 seviyesinde zam yapılır. Asgari ücretin 8 bin 250 TL bandında olacağını düşünüyorum ancak bunun üzerinde de bir rakam olabilir" dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise 6 Kasım 2022 Pazar günü katıldığı canlı yayında asgari ücretle ilgili olarak, "İnşallah bu yıl sonu yani daha doğrusu önümüzdeki yıl başı itibarıyla asgari ücrette yine çok yüksek bir, vatandaşımızı memnun edecek, çok titiz çalışmalar sonucu vatandaşımızın alım gücünü artıracak bir asgari ücret belirlemesi olacak" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da 6 Kasım 2022 Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "2023'ün başında bütün bu meselelerin ardı ardına neticelendiği, hayata geçtiği bir süreci yaşamış olacağız. Aralıkta asgari ücret, ocakta ise memur ve emekli maaşlarına yönelik düzenleme yapılacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ekim 2022 Pazar günü katıldığı Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) 5. Olağan Genel Kurulu ve 6. Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, "Derdimiz aralık ayında yapılacak yeni değerlendirmelerle asgari ücreti en uygun rakama çıkarmak" ifadelerini kullanmıştı.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrette enflasyona dikkat çekerek, "Aralıkta enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız" demişti.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise 2023 yılında asgari ücretin 7 bin TL'nin üstünde olması gerektiğini söylemişti.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Paylan'dan asgari ücret teklifine gülen Oktay'a tepki: Yoksulluk sınırından haberiniz yok
Devletin en tepesinden 2023 asgari ücret açıklaması: Herkes memnun olacak
'Enerji yoksulluğu' bu kış da cebimizi yakacak: Maaşın yüzde 39'u direkt faturaya!

Güncel Haberleri