Paylan'dan asgari ücret teklifine gülen Oktay'a tepki: Yoksulluk sınırından haberiniz yok

Milletvekili Garo Paylan, "Asgari ücret 12 bin 500 TL olmalı" sözlerini gülerek karşılayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a tepki göstererek, "Gülüyorsunuz tabii… Niye gülüyorsunuz? Yoksulluk sınırı memlekette 25 bin TL'ye gelmiş, sizin haberiniz olmayabilir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı ve ilgili kurumların 2023 yılı bütçeleri, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın katılımıyla görüşüldü.

HDP Milletvekili Garo Paylan, Oktay'ın katıldığı bütçe komisyonu görüşmelerinde söz alarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yüzde 50'lik zammı 'hayali' bulmasını eleştirdi, partisinin teklifini hatırlattı.

fuat-oktay-asgari-ucret-tahmini-001.jpg

Oktay'ın 12 bin 500 TL'lik asgari ücret teklifine güldüğünü belirten Paylan, 25 bin TL'lik yoksulluk sınırını vurgulayarak tepki gösterdi:

"Şimdi 8 bin 250 TL'ye Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, hayali bir ücret olarak değerlendiriyor. Bakalım, memlekette açlık sınırı nedir? Dört kişilik bir ailenin yalnızca mutfak masrafı 8 bin 500 TL.

Şimdi bugün daha açlık sınırı 8 bin 500 TL iken bunu 8 bin 250 TL’ye yükseltilmesini sayın Vedat Bilgin hayali bir ücret olarak değerlendiriyor. Adalet, vicdan var mı burada?

Ne diyor Vedat Bilgin, 'İşletmenin ödeyebileceği bir ücret arayışındayız.' Nerede arıyor bu ücreti, saray koridorlarında. Saray koridorlarında yandaşlarla birlikte işçiyi, emekçiyi nasıl ezeceğinizi düşünüyorsunuz.

garo-paylan-asgari-ucret-aciklamasi.jpg

"GÜLÜYORSUNUZ TABİİ..."

Şu anda çalışanların üçte ikisi asgari ücretle çalışıyor. Artış ile beraber çalışanların yüzde 80'i asgari ücret ile çalışacak. Asgari ücret ortalama bir ücrete dönüştü ve çok önemli bir konumda olacak kararınız.

Vedat Bilgin'i uyandırmanız gerekiyor. Çalışma bakanı ama emekçinin halinden bihaber olduğunu düşünüyorum. Belki de siz daha düşük önereceksiniz. Belki 7 bin TL'ye düşürmeyi önereceksiniz.

Bakın biz HDP olarak ne öneriyoruz, bakar mısınız? Asgari ücret 12 bin 500 TL olsun diyoruz... (Oktay'ın güldüğünü izleyerek) Gülüyorsunuz tabii ki. Niye gülüyorsunuz? Hayali buluyorsunuz bu ücreti. Biz hayali bulmuyoruz, gerçekçi buluyoruz.

Yoksulluk sınırı memlekette 25 bin TL'ye gelmiş, belki sizin haberiniz olmayabilir. Bir evde iki çalışırsa o ev yoksulluk sınırının üstüne ulaşabilsin diye bunu öneriyoruz."

meclis-asgari-ucret-gorusmeleri.jpg

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 13 Ekim 2022 Perşembe günü yaptığı açıklamada, asgari ücrette enflasyona dikkat çekerek, "Aralıkta enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız" demişti. Bakan Bilgin, 24 Kasım 2022 Perşembe günü Star TV'de katıldığı programda ise, asgari ücrette yüzde 50'lik bir artış olup olmayacağına ilişkin, "Hayali değil, gerçekçi bir rakam üzerinde durmamız lazım" diyerek, bu oranın altında bir zammın sinyalini vermişti.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, 7 Kasım 2022 Pazartesi günü CNN Türk'te katıldığı bir programda, "Geçen yıl ocak ayında asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı. Yüzde 30 da temmuz ayında yapıldı. Yüzde 80'in üzerinde zam yapılmış oldu. Asgari ücrete zam konuşulurken, minimum düzeyde en düşük yüzde 50 seviyesinde zam yapılır. Asgari ücretin 8 bin 250 TL bandında olacağını düşünüyorum ancak bunun üzerinde de bir rakam olabilir" dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise 6 Kasım 2022 Pazar günü katıldığı canlı yayında asgari ücretle ilgili olarak, "İnşallah bu yıl sonu yani daha doğrusu önümüzdeki yıl başı itibarıyla asgari ücrette yine çok yüksek bir, vatandaşımızı memnun edecek, çok titiz çalışmalar sonucu vatandaşımızın alım gücünü artıracak bir asgari ücret belirlemesi olacak" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da 6 Kasım 2022 Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "2023'ün başında bütün bu meselelerin ardı ardına neticelendiği, hayata geçtiği bir süreci yaşamış olacağız. Aralıkta asgari ücret, ocakta ise memur ve emekli maaşlarına yönelik düzenleme yapılacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ekim 2022 Pazar günü katıldığı Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) 5. Olağan Genel Kurulu ve 6. Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, "Derdimiz aralık ayında yapılacak yeni değerlendirmelerle asgari ücreti en uygun rakama çıkarmak" ifadelerini kullanmıştı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, asgari ücretin 7 bin TL'nin üstünde olması gerektiğini söylerken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da asgari ücretin 10 bin TL'nin üzerinde olması gerektiğini dile getirmişti.

HDP ise 2023 yılında asgari ücretin 12 bin 500 TL'ye yükseltilmesini önermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN