Devletin en tepesinden 2023 asgari ücret açıklaması: Herkes memnun olacak

Devletin en tepesinden 2023 asgari ücret açıklaması: Herkes memnun olacak

2023 asgari ücret için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanmasına sayılı günler kala devletin en üst kademesinden açıklama geldi. Geçen yıl asgari ücrete yüzde 95 zam yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2023 asgari ücretin toplumun tüm kesimlerini memnun edecek miktarda olacağını söyledi. İşte, 2023 asgari ücrette son durum...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Fiyat istikrarı ve ücret adaleti ile ilgili iddialara cevap veren Oktay, "Gıda fiyatları; enerji, hammadde fiyatları, döviz kuru, girdi maliyetleri, arz ve talep gibi birçok faktör ve eğilimden etkilenmektedir.

Son dönemdeki gelişmeler, üretici girdi ve lojistik maliyetlerinin önemli derecede yükselmesine sebep olmuştur. Başta gübre, enerji ve yağlar olmak üzere tarımsal girdi fiyatlarında küresel düzeyde yüksek artışlar dikkati çekmektedir.

Ülkemiz de küresel fiyatlardaki bu artışlardan olumsuz etkilenmiştir. Fiyat istikrarını sağlamak ve vatandaşımızı enflasyonun altında ezdirmemek için gereken politikaları hızla uyguluyoruz" dedi.

fuat-oktay-asgari-ucret-meclis-konusmasi.jpg

"2022 YILINDA 276 MİLYAR TL VERGİ GELİRİNDEN VAZGEÇTİK"

Ücretlere ilişkin konuşan Oktay, en düşük devlet memuru aylığının ekim ayı itibarıyla 9 bin 105 TL'ye yükseltildiğini hatırlatarak, "SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise yüzde 78,6 oranında kümülatif artışlar yapılmıştır.

Türk lirasını daha cazip hale getirmek ve döviz kurlarındaki oynaklığı azaltmak amacıyla Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesabı (KKM) uygulaması başlatılmıştır.

Vergi indirimleri vasıtasıyla vatandaşların fiyat artışlarından en az düzeyde etkilenmesi amacıyla 2022 yılında 276,8 milyar lira vergi gelirinden vazgeçilmiştir" dedi.

fuat-oktay-asgari-ucret.jpg
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 1 Temmuz 2022'den itibaren geçerli olmak üzere asgari ücretin net 5 bin 500 TL olduğunu anımsatarak, "2021 yılına göre net asgari ücretin kümülatif (birikimli) artış oranı yaklaşık yüzde 95'tir. Tüm ücretlilerin asgari ücret düzeyine kadar olan gelirleri gelir ve damga vergisi dışında bırakılarak tarihi bir adım atılmıştır.

Yapılan yasal düzenlemeyle yalnızca işçiler değil, tüm çalışanlar kapsama alınmıştır. Böylece ücretlerin asgari ücrete kadar olan kısmı vergi dışı bırakılarak işçilerin net ücretlerinde çok önemli bir artış sağlanırken, istihdam, üretim ve yatırım da desteklenmiştir.

Son iki kararını işçi ve işveren kesiminin oybirliği ile alan Asgari Ücret Komisyonu, 2023 yılı asgari ücretini belirlemek üzere çalışmalarına aralık ayında başlayacaktır.

Asgari ücretin toplumun tüm kesimleri bakımından memnuniyet sağlayacak bir düzeyde, işçi ve işveren taraflarının tam mutabakatıyla belirleneceğine inanmaktayız" diye konuştu.

fuat-oktay-asgari-ucret-aciklamasi.jpg

"CUMHURBAŞKANININ 8 UÇAĞI VAR"

"Cumhurbaşkanlığının kaç uçağı var?" sorusuna cevap veren Oktay, "Bunu da açıklamadığımızı söylüyorlar. Burada bizim bir sorunumuz yok. Bunu rahatça açıklayabiliriz. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı'nın envanterine kayıtlı 8 uçak mevcuttur. Bu bir sır değildir" dedi.

fuat-oktay-asgari-ucret-tahmini.jpg

2023 ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 13 Ekim 2022 Perşembe günü yaptığı açıklamada, asgari ücrette enflasyona dikkat çekerek, "Aralıkta enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız" demişti. Bakan Bilgin, 24 Kasım 2022 Perşembe günü Star TV'de katıldığı programda ise, asgari ücrette yüzde 50'lik bir artış olup olmayacağına ilişkin, "Hayali değil, gerçekçi bir rakam üzerinde durmamız lazım" diyerek, bu oranın altında bir zammın sinyalini vermişti.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise 6 Kasım 2022 Pazar günü katıldığı canlı yayında asgari ücretle ilgili olarak, "İnşallah bu yıl sonu yani daha doğrusu önümüzdeki yıl başı itibarıyla asgari ücrette yine çok yüksek bir, vatandaşımızı memnun edecek, çok titiz çalışmalar sonucu vatandaşımızın alım gücünü artıracak bir asgari ücret belirlemesi olacak" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da 6 Kasım 2022 Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "2023'ün başında bütün bu meselelerin ardı ardına neticelendiği, hayata geçtiği bir süreci yaşamış olacağız. Aralıkta asgari ücret, ocakta ise memur ve emekli maaşlarına yönelik düzenleme yapılacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ekim 2022 Pazar günü katıldığı Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) 5. Olağan Genel Kurulu ve 6. Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, "Derdimiz aralık ayında yapılacak yeni değerlendirmelerle asgari ücreti en uygun rakama çıkarmak" ifadelerini kullanmıştı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, asgari ücretin 7 bin TL'nin üstünde olması gerektiğini söylerken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da asgari ücretin 10 bin TL'nin üzerinde olması gerektiğini dile getirmişti.

HDP ise 2023 yılında asgari ücretin 12 bin 500 TL'ye yükseltilmesini önermişti.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, 7 Kasım 2022 Pazartesi günü CNN Türk'te katıldığı bir programda, "Geçen yıl ocak ayında asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı. Yüzde 30 da temmuz ayında yapıldı. Yüzde 80'in üzerinde zam yapılmış oldu. Asgari ücrete zam konuşulurken, minimum düzeyde en düşük yüzde 50 seviyesinde zam yapılır. Asgari ücretin 8 bin 250 TL bandında olacağını düşünüyorum ancak bunun üzerinde de bir rakam olabilir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN