2023 asgari ücret görüşmeleri için geri sayım başladı: Enflasyonun üzerinde zam oranı bekleniyor

7 milyondan fazla çalışanın merakla beklediği 2023 asgari ücreti belirlenmesi için görüşmeler aralık ayının ilk haftasında başlayacak. Hükümet kanadından bugüne kadar yapılan açıklamalar, asgari ücrete, yıl sonu enflasyonunun üstünde zam oranı yapılacağına işaret ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan önce işçilerin, işverenlerin ve kamuoyunun beklentilerini tespit etmek üzere araştırma başlatıyor.

Habertürk'te yer alan habere göre, 6 Aralık 2022 Salı günü Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Kurulu düzenlenecek. Ardından 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu; 7, 8 ya da 9 Aralık 2022 tarihinde toplanacak.

Aralık boyunca komisyon dört toplantı düzenleyecek ve son toplantı sonrası geçen yıl olduğu gibi asgari ücret Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.

2023 ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİ

2021 yılının sonunda asgari ücret, yüzde 50'lik zamla 2 bin 825 TL'den 4 bin 253 TL'ye çıkarılmıştı. Bu zamdan kısa süre sonra artan hayat pahalılığı nedeniyle sendikaların belirlediği açlık sınırının altına inen asgari ücrete temmuz ayında yüzde 29 ile ikinci zam yapıldı. Fakat bunun da etkisi kısa sürdü, asgari ücret tekrar açlık sınırının altına indi.

Hükümetin, yüksek enflasyonun asgari ücretle çalışanların üstündeki tahribatını gidermek için en az yıl sonu enflasyon oranının üstünde zam yapması bekleniyor.

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 60,4, Reuters'ın geçen ayki anketine katılanların beklentisiyse yüzde 72,25. Hükümetin orta vadeli plandaki hedefiyse yüzde 65.

Temmuz ayındaki yüzde 29'luk oran çıkarıldığında üç farklı beklentiye göre, asgari ücrete sırasıyla en az yüzde 31,4, yüzde 43,25 ve yüzde 36 zam gelmesi beklenebilir.

Buna göre asgari ücretin üç beklentiye göre yıl sonu enflasyonunun üstünde olması gereken seviyeler şöyle: 7 bin 230 TL, 7 bin 390 TL ve 7 bin 480 TL.

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, 7 Kasım 2022 Pazartesi günü CNN Türk'te katıldığı bir programda, "Geçen yıl ocak ayında asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı. Yüzde 30 da temmuz ayında yapıldı. Yüzde 80'in üzerinde zam yapılmış oldu. Asgari ücrete zam konuşulurken, minimum düzeyde en düşük yüzde 50 seviyesinde zam yapılır. Asgari ücretin 8 bin 250 TL bandında olacağını düşünüyorum ancak bunun üzerinde de bir rakam olabilir" dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise 6 Kasım 2022 Pazar günü katıldığı canlı yayında asgari ücretle ilgili olarak, "İnşallah bu yıl sonu yani daha doğrusu önümüzdeki yıl başı itibarıyla asgari ücrette yine çok yüksek bir, vatandaşımızı memnun edecek, çok titiz çalışmalar sonucu vatandaşımızın alım gücünü artıracak bir asgari ücret belirlemesi olacak" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da 6 Kasım 2022 Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "2023'ün başında bütün bu meselelerin ardı ardına neticelendiği, hayata geçtiği bir süreci yaşamış olacağız. Aralıkta asgari ücret, ocakta ise memur ve emekli maaşlarına yönelik düzenleme yapılacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ekim 2022 Pazar günü katıldığı Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) 5. Olağan Genel Kurulu ve 6. Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, "Derdimiz aralık ayında yapılacak yeni değerlendirmelerle asgari ücreti en uygun rakama çıkarmak" ifadelerini kullanmıştı.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrette enflasyona dikkat çekerek, "Aralıkta enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız" demişti.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise 2023 yılında asgari ücretin 7 bin TL'nin üstünde olması gerektiğini söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN