SGK, özel sektör çalışanlarını uyaracak

SGK, özel sektör çalışanlarını uyaracak

Cumhurbaşkanlığı 2023 Yıllık Programı'nda özel sektör çalışanları için programda çok kritik bir detay ortaya çıktı. Yeni SGK düzenlemesiyle sigortalı çalışanların haklarının korunması amaçlanıyor. Öte yandan 2023 yılında memur maaşlarına en az yüzde 40 zam beklenirken, asgari ücretin en az 7 bin 500 TL, en yüksek 10 bin TL olması öngörülüyor.

Sosyal güvenlik sisteminde 2023 yılında alınacak önlemler ve yapılacaklara ilişkin alınan karar doğrultusunda, farkındalığı arttırmaya yönelik programlar, Cumhurbaşkanlığı 2023 Yıllık Programı'nda yer aldı.

Yıllık programın 268. maddesinde yer alan karara göre, ülke genelinde kayıtlı istihdamın önemi hakkında ilgili taraflara sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılacağı aktarıldı.

SGK, ÇALIŞANLARA MESAJ GÖNDERECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ücreti azalan çalışanlara uyarı mesajı gönderilecek. Ayrıca işverene de mektup gönderilecek.

"Özel sektörde çalışan sigortalıların prime esas kazancının bir önceki aya göre yüzde 20 ve üzerinde azalması durumunda bilgilendirme amaçlı kısa mesaj gönderilecektir" denilen programda, "Yapılan analizler sonucunda kalifiye meslek mensuplarını istihdam eden ve kayıt dışı istihdam ile eksik ücret bildirimi konusunda riskli olduğu tahmin edilen işverenlere yönelik bilgilendirme amaçlı mektuplar gönderilecektir" ifadeleri kullanıldı.

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Öte yandan; enflasyon rakamları yükselmeye devam ederken milyonlarca asgari ücretli, memur ve emekli, yeni zamlarla birlikte 2023 yılında maaşının ne kadar artacağını merak ediyor.

Haber Global'de yer alan habere göre, emekli ve memurların dışında yaklaşık 8 milyon asgari ücretli çalışanı direkt ilgilendiren fakat tüm çalışanların maaşlarını etkileyecek olan yeni asgari ücret, aralık ayının sonunda belirlenecek. Yeni asgari ücret zammı içinse Asgari Tespit Komisyonu, aralık ayının ilk günlerinde toplanacak.

MEMUR MAAŞLARINA EN AZ YÜZDE 40 ZAM

Asgari ücretin 7 bin 500 TL ile 10 bin TL arasında olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Enflasyon rakamlarıyla şekillenen memurların maaşlarına ise yüzde 40'ın üzerinde bir zam yapılması beklenti doğrultusunda.

Türkiye'de asgari ücretle çalışanlar için bir kanun bulunurken asgari ücretin üzerinde çalışanlar için bir kanun bulunmuyor.

Asgari ücretin üzerinde çalışanların zam artış oranları ise tamamen sözleşmeye bağlı. Eğer sözleşmenizde 'personelin ücretinde yapılacak artış oranı asgari ücret artış oranından az olamaz' şeklinde bir düzenleme bulunuyorsa, özel sektör çalışanları için işverenler mutlaka İş Kanunu'nun 22. maddesi kapsamında prosedür uygulamak zorunda.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN