Asgari ücrete ikili zam formülü masada! Önce 8 bin 250 lira olacak ardından da…

Asgari ücrete ikili zam formülü masada! Önce 8 bin 250 lira olacak ardından da…

2023 asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 7-8-9 Aralık’ta toplanacak. İkili zam formülünün uygulanacağı tahmin edilen asgari ücretin ilk olarak 8 bin 250 lira olacağı konuşulurken, ikinci aşamadaki tahmin ise dudakları uçuklattı.

Milyonlarca çalışan aralık ayında belirlenecek olan 2023 asgari ücret rakamını büyük bir heyecan ile bekliyor. Konu ile ilgili olarak da AK Parti hükümetinden açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 asgari ücreti için yapmış olduğu son açıklama sonrası ekonomistlerden ise tahminler gelmeye başladı. Erdoğan asgari ücret zammı için, “Öncekilerden çok daha farklı bir hazırlık var” açıklamasında bulunmuştu.

BAKAN BİLGİN DE KONUŞTU

7-8-9 Aralık’ta toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2023 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ve 2021 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmelerinde asgari ücret zammı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, “Kamu işçilerinin ücretlerini, diğer sosyal haklarını düzenleyen uygulamalar gerçekleştirdik. Emin olun asgari ücreti enflasyonun ücretleri gerileten etkisini ortadan kaldıracak bir ücret uygulamasını gerçekleştireceğiz. Türk emekçileri, Türkiye’nin emekçilerini enflasyon karşısında koruyacak sosyal devlet duyarlılığı ile işe başlıyoruz” şeklinde konuştu.

thumbs-b-c-8f2e3b9efcd394aa14a448ceedb24897.jpg

DÜNYACA ÜNLÜ BANKADAN FLAŞ TAHMİN

Dünyanın önde gelen bankalarından olan Morgan Stanley, Türkiye’deki asgari ücret zammı ile ilgili geçtiğimiz gün bir tahminde bulundu.

Morgan Stanley’deki finans uzmanları tarafından yapılmış olan açıklamada 2023’te asgari ücrete yüzde 60 zam geleceği öngörüldü. Bankanın analistlerine göre faizler 2024 yılına kadar ortalama olarak yüzde 9 seviyelerinde seyredecek.

Eğer söz konusu bu tahmin gerçekleşirse yüzde 60 zam ile birlikte ücretin miktarı 5.500 liradan 8.800 liraya yükselmiş olacak.

76huhjzezes8iacsl3dh0w.webp

İKİ AŞAMALI ZAM MI GELECEK?

Bu yıl asgari ücrete iki kademeli şekilde zam yapılmıştı. İlk olarak 2021 Aralık’ta 4.253 lira olan asgari ücret ikinci bir adımla temmuz ayında 5.500 lira olmuştu. 2023 asgari ücreti için yine bu şekilde bir formülün izlenmesi öngörülüyor. Bu şekilde asgari ücretin 10 bin liraya yaklaşacağı tahmini ise vatandaşı bir hayli heyecanlandırdı. Hatta bazı ekonomistler tarafından bu rakamların ‘cepte’ olduğu belirtiliyor.

8.250 LİRA İDDİASI

Habertürk Yazarı Ahmet Kıvanç da konu ile ilgili olarak canlı yayında açıklamalarda bulundu. Kıvanç, asgari ücret için konuşulan 8.250 lira ile ilgili, “Konuşulan bu rakamlar borsacıların tabiriyle ‘piyasada satın alınıyor.’ Bir yandan cepte rakamlar haline dönüştü. Asgari ücretin 8.250 TL olması yüzde 50’lik bir artış demek. Kesin bir rakam söylemek çok zor ancak seçim atmosferinde bu rakamların üzerine çıkılması mümkün olabilir. Nihayetinde son sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN