Kurtulmuş, 2023 asgari ücret ve EYT'de son durumu paylaştı: Alım gücünü artıracak zam yapılacak

Kurtulmuş, 2023 asgari ücret ve EYT'de son durumu paylaştı: Alım gücünü artıracak zam yapılacak

2023 asgari ücretin belirleneceği görüşmeler için geri sayım sürerken, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş gelinen son durumu kamuoyuyla paylaştı. EYT yasasıyla ilgili de bilgi veren Kurtulmuş, yüksek enflasyon karşısında artan market fiyatlarında fırsatçılık yapılmaması amacıyla denetimlerin artırılacağını söyledi. İşte, 2023 asgari ücret ve EYT'de son durum...

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, bugün CNN Türk'te katıldığı bir programda 2023 asgari ücretin belirlenmesi çalışmaları ve emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) vatandaşlar için hazırlanan yasa çalışmalarının son durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

numan-kurtulmus-cnn-turk-2.jpg

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Hiç kimseyi hayat pahalılığına ezdirmeyeceklerini ifade eden Numan Kurtulmuş, 2023 asgari ücret çalışmalarıyla ilgili son durumu şöyle aktardı:

"Bir rakam söylemem ama rakamın nasıl belirleneceği bellidir. Bugün ilk toplantı yapılacak. Makul bir asgari ücretin belirlenmesine çalışılacaktır. Tatmin edici bir asgari ücret açıklanacağını tahmin ediyorum.

Vatandaşımızın alım gücünü artıracak bir artış olacağını düşünüyorum. Alım gücünün artırılması en temel hedeflerimizden biridir. Kimseyi hayat pahalılığı altında ezdirmeyeceğiz.

İşsizliğin daha aşağı çekilmesi hükümetin önceliklerindendir. Türkiye'de asgari ücret ortalama ücret anlamına gelmiştir. Umuyorum iyi oldu denilecek bir artış olacaktır."

EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

EYT yasası çalışmalarında sona gelindiğini ifade eden Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Bu konu uzunca bir süredir hükümetin masasında olan bir konudur. Bununla ilgili bütün teknik detayların çalışması Çalışma Bakanlığımız tarafından yapıldı.

Sonuna doğru gelindi, son rötuşlar yapılacak ve kamuoyuna sunulacak. Meclis takvimiyle de ilgili bir mesele. Cumhurbaşkanımız kamuoyuna açıklayacaktır.

Önemli bir konu olduğunu biliyoruz. Artık son noktaya doğru gelindi. Rasyonel gerçekçi adım atılacak. Zaten bütçede gerekli fasıllar arasında kaydırma yapılabilir."

ENFLASYON NE ZAMAN DÜŞECEK?

Türkiye'nin 2022 yılının son çeyreğinde yüzde 3,9 büyüdüğünü kaydeden Numan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Türkiye açısından pandemi parantezi kapandı. Bizim için önemli olan tezgahı dağıtmamaktır. Türkiye başından itibaren üretimin artırılması perspektifini tercih etti.

Türkiye frene basmak yerine gaza basmayı tercih etti. Mallarımız satılıyor, ihracatımız artıyor. Ekonomi 3. çeyrekte yüzde 3,9 büyüdü. Büyüme demek üretime devam etmek demek.

Temel meselelerimizden biri enflasyondur. Enflasyon inşallah en kısa zamanda kontrol altına alınacağını düşünüyorum. Enflasyonda düşme eğilimi olacağı görülüyor."

FİYAT ARTIŞI NASIL DURDURULACAK?

Market fiyatlarına denetimlerin artacağını belirten Numan Kurtulmuş, şu bilgileri paylaştı:

"Makul artışların olduğu alanlar var. Ama izah edilemeyecek fiyat artışları var. Serbest piyasa sorgulanmamak demek değil. Burada sorumluluk Ticaret Bakanlığı'mıza düşüyor. Denetimleri artırarak. Ticaret ahlakı böyle dönemlerde gerekiyor."

numan-kurtulmus-cnn-turk-1.jpg

2023 ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 13 Ekim 2022 Perşembe günü yaptığı açıklamada, asgari ücrette enflasyona dikkat çekerek, "Aralıkta enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız" demişti. Bakan Bilgin, 24 Kasım 2022 Perşembe günü Star TV'de katıldığı programda ise, asgari ücrette yüzde 50'lik bir artış olup olmayacağına ilişkin, "Hayali değil, gerçekçi bir rakam üzerinde durmamız lazım" diyerek, bu oranın altında bir zammın sinyalini vermişti.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da 6 Kasım 2022 Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "2023'ün başında bütün bu meselelerin ardı ardına neticelendiği, hayata geçtiği bir süreci yaşamış olacağız. Aralıkta asgari ücret, ocakta ise memur ve emekli maaşlarına yönelik düzenleme yapılacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ekim 2022 Pazar günü katıldığı Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) 5. Olağan Genel Kurulu ve 6. Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, "Derdimiz aralık ayında yapılacak yeni değerlendirmelerle asgari ücreti en uygun rakama çıkarmak" ifadelerini kullanmıştı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, asgari ücretin 7 bin TL'nin üstünde olması gerektiğini söylerken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da asgari ücretin 10 bin TL'nin üzerinde olması gerektiğini dile getirmişti.

HDP ise 2023 yılında asgari ücretin 12 bin 500 TL'ye yükseltilmesini önermişti.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, 7 Kasım 2022 Pazartesi günü CNN Türk'te katıldığı bir programda, "Geçen yıl ocak ayında asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı. Yüzde 30 da temmuz ayında yapıldı. Yüzde 80'in üzerinde zam yapılmış oldu. Asgari ücrete zam konuşulurken, minimum düzeyde en düşük yüzde 50 seviyesinde zam yapılır. Asgari ücretin 8 bin 250 TL bandında olacağını düşünüyorum ancak bunun üzerinde de bir rakam olabilir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN