Asgari ücrette pazarlık başlıyor: TÜRK-İŞ ilk rakamı açıkladı

Asgari ücrette pazarlık başlıyor: TÜRK-İŞ ilk rakamı açıkladı

Asgari ücret görüşmeleri öncesi açıklama yapan TÜRK-İŞ Başkanı Atalay, "Herkes bir rakam açıklıyor. Açlık sınırı 7 bin 785 lira. Pazarlık bu sınırdan başlayacak. Vergiyle ilgili düzenleme yapılmalı" dedi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay, ilki bugün yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde sendika genel merkezinde basın açıklaması yaptı. Atalay, bir televizyon programında verdiği açlık sınırı rakamının, asgari ücret için taban fiyat olduğunu dile getirdi.

"AÇLIK SINIRI 7 BİN 785 TL'

Televizyon programında verilen rakamın bekar çalışanın açlık yaşam maliyeti olduğunu dile getiren Atalay, "Geçen hafta ayın 1'inde bir canlı yayında genel sorunları problemleri konuşurken spiker asgari ücretle ilgili 'TÜRK-İŞ'in durumu ne?' ifadesinde bulundu.

Biz de o akşam TÜRK-İŞ'in bir bekar çalışanın açlık yaşam maliyetinin 7 bin 785 lira olduğunu ifade ettik. Ama kamuoyunda sanki 'TÜRK-İŞ böyle bir rakam telaffuz ediyor' gibi bir algı oluştu. Beş aydır bu ülkede bizim dışımızda herkes asgari ücreti konuşuyor.

Biz asgari ücreti konuşmaya bugün başladık. Komisyon çalışmalara başlayacak, daha 50 gün var. Biz bugüne kadar asgari ücretle ilgili bu konuları konuşmamaya gayret sarf ettik" ifadelerini kullandı.

"ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU ADİL BİR KOMİSYON DEĞİL"

Asgari ücret tespit komisyonlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Atalay, "Asgari Ücret Komisyonu, adil bir komisyon değil. Yüksek Hakem Kurulu, adil bir komisyon değil. Bunlar 12 Eylül'den kalan bize sıkıntılı, problemli konular.

Komisyon 15 kişiden oluşuyor, burada biz 5 kişiyiz. Burada biz olsak da olmasak da işveren ve hükümet oturduğu zaman bugüne kadar 34 kere bunu uygulamışlar" diye konuştu.

"ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİNE 7 BİN 785 TL'DEN BAŞLAYACAĞIZ"

Toplumun büyük bir bölümünü memnun etmeyecek bir rakamın altına imza atmayacaklarını vurgulayan Atalay, "Bugün komisyonumuz, asgari ücret toplantısına 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak. Onun üstüne nereye çıkabiliyorsa toplumun büyük kesimini memnun edecek bir rakam olursa oturup altına imza atarız.

Altını çizerek söylüyorum, komisyonun oturacağı rakam bir kişinin açlık bedeli olan 7 bin 785 lira. Bu bizim teklifimiz değildi, bu bizim açlık sınırını kamuya açıkladık, sanki TÜRK-İŞ bunu istemiş gibi söylüyorlar" açıklamasında bulundu.

"ALIM GÜCÜ BAL GİBİ DÜŞTÜ"

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Atalay, "Dün siyasinin biri söylüyor, 'Alım günü düşmedi'. Ya o markete gitmiyor, ya o pazara gitmiyor, ya görmüyor. Alım gücü bal gibi düştü. Geçen sene bu vakitte 35 lira olan peynir şuan da 150 lira. Alım gücü başka nasıl düşsün. Enflasyon da artmasın asgari ücret de artmasın" şeklinde konuştu.

2023 ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki ilk toplantıyla başlayacak.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ, bu toplantıdan önce Başkanlar Kurulu'nu topladı.

Konfederasyona üye 34 sendikanın yöneticilerinin katıldığı toplantıda, sendikaların asgari ücrete dair görüş ve talepleri alınıp, görüşmelerde izlenecek yol haritası masaya yatırıldı.

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

TÜRK-İŞ, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda, konfederasyonun Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'ndaki rakamları, gıda enflasyonundaki oranları ve ücretler üzerindeki gelir vergisi yükünü gündeme getirecek.

Bu yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi heyetinin başkanlığını TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak yürütürken, heyette Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı İlhami Polat ve Türkiye Çimse-İş Sendikası Genel Başkanı Zekeriya Nazlım yer alacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN