Bakan Bilgin, Türkiye'de asgari ücretle çalışan sayısını açıkladı

Bakan Bilgin, Türkiye'de asgari ücretle çalışan sayısını açıkladı

Türkiye'de özel sektörde çalışanların yüzde 37'sinin asgari ücret aldığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretin temel ücret olmadığını kaydederek, "Ortalamayı yukarı taşıyan asgari ücret politikası izliyoruz" dedi. Bakan Bilgin, koronavirüs pandemi döneminde ekonomisi büyüyen iki ülkeden birinin Türkiye olduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bugün katıldığı Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Olağan Genel Kurulu'nda 2023 yılı asgari ücret ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Asgari ücretin temel ücret olduğunu yönündeki tartışmaları kabul etmeyen Bakan Bilgin, "Asgari ücretli oranı yüzde 37 civarında. Bilgisizliğe dayanan bir eleştiri. Asgari ücretin şöyle bir etkisi var.

Biz asgari ücreti artırdığımız zaman reel ücretler de nominal ücretler de o düzeyde yeniden ayarlanıyor. Ortalamayı yukarı taşıyan asgari ücret politikası izlediğimizi belirtmeliyim" diye konuştu.

vedat-bilgin-asgari-ucret-aciklamasi.jpg
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin

"PANDEMİDEN BÜYÜYEREK ÇIKAN İKİ ÜLKEDEN BİRİYİZ"

Meslek örgütlerinin önemine vurgu yapan Bakan Bilgin, "Sanayi, temel altyapının üzerinde üretmektedir. Dünyada pandemiden büyüyerek çıkan iki ekonomiden biriysek, AB'de resesyondan bahsedilirken Türkiye büyüyorsa, yatırım ve iktisat politikasının ne kadar sağlıklı ve önemli olduğunu görmek lazım. İşçi ve işveren sendikası günümüz modern şartlar içinde fevkalade barışı ve köprüyü kuran yapılardır" değerlendirmesinde bulundu.

"ASGARİ ÜCRET POLİTİKAMIZ FEVKALADE ÖNEMLİ"

Bakan Bilgin, "Biz sosyal barışı inşa eden taraf olarak TİSK'i bir diğer taraf olarak da işçi sendikalarını değerlendiriyoruz. Sosyal devlet bu iki kuruluşu ele alan ve sosyal politikaları geliştiren bir devlettir. Geçtiğimiz yıl izlediğimiz asgari ücret politikası fevkalade önemlidir" diye konuştu.

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantı 7 Aralık 2022 Çarşamba günü yapılacak. Aralık ayının son haftasına kadar 2023 yılı asgari ücretin belirlenmesi bekleniyor.

TÜRKİYE'DA KAÇ KİŞİ ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2022 Haziran ayı itibarıyla 14 milyon 604 bin 708 kişi özel sektörde çalışıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, özel sektörde çalışanların yüzde 37'sinin asgari ücret aldığını söyledi.

Buna göre, Türkiye'de asgari ücretle çalışan sayısı ortalama 5 milyon 400 bin kişi.

asgari-ucretle-calisan-sayisi.jpg

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ekim 2022 Pazar günü katıldığı Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) 5. Olağan Genel Kurulu ve 6. Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, "Derdimiz aralık ayında yapılacak yeni değerlendirmelerle asgari ücreti en uygun rakama çıkarmak" ifadelerini kullanmıştı.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, 1 Aralık 2022 Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Bir rakam söylemem. Makul bir asgari ücretin belirlenmesine çalışılacaktır. Vatandaşımızın alım gücünü artıracak bir artış olacağını düşünüyorum. Alım gücünün artırılması en temel hedeflerimizden biridir. Kimseyi hayat pahalılığı altında ezdirmeyeceğiz. Türkiye'de asgari ücret ortalama ücret anlamına gelmiştir. Umuyorum iyi oldu denilecek bir artış olacaktır" demişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 13 Ekim 2022 Perşembe günü yaptığı açıklamada, asgari ücrette enflasyona dikkat çekerek, "Aralıkta enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız" demişti. Bakan Bilgin, 24 Kasım 2022 Perşembe günü Star TV'de katıldığı programda ise, asgari ücrette yüzde 50'lik bir artış olup olmayacağına ilişkin, "Hayali değil, gerçekçi bir rakam üzerinde durmamız lazım" diyerek, bu oranın altında bir zammın sinyalini vermişti.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da 6 Kasım 2022 Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "2023'ün başında bütün bu meselelerin ardı ardına neticelendiği, hayata geçtiği bir süreci yaşamış olacağız. Aralıkta asgari ücret, ocakta ise memur ve emekli maaşlarına yönelik düzenleme yapılacak" dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, 5 Aralık 2022 Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Beklentimiz enflasyon + yüzde 20 refah payı belirlenerek yani yüzde 40-50 arasında bir artış ile asgari ücretin rahatlatılması olacak" sözlerini kullanarak 2023 yılı asgari ücretin 8 bin 250 TL olması gerektiğini kaydetti.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, asgari ücretin 7 bin TL'nin üstünde olması gerektiğini söylerken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da asgari ücretin 10 bin TL'nin üzerinde olması gerektiğini dile getirmişti.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, 5 Aralık 2022 Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İYİ Parti'nin yeni yılda geçerli olarak asgari ücret önerisini şu sözlerle duyurdu: "Biz asgari ücretin önümüzdeki ocak ayı itibarıyla yapılması muhtemel zam çerçevesinde en az 9 bin 200 TL olması gerektiğini, kendi önerimiz ise İYİ Parti olarak 9 bin 600 düzeyinde bir asgari ücretin vatandaşlarımıza verilmesi gerektiğine inanıyoruz."

HDP ise 2023 yılında asgari ücretin 12 bin 500 TL'ye yükseltilmesini önermişti.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, 7 Kasım 2022 Pazartesi günü CNN Türk'te katıldığı bir programda, "Geçen yıl ocak ayında asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı. Yüzde 30 da temmuz ayında yapıldı. Yüzde 80'in üzerinde zam yapılmış oldu. Asgari ücrete zam konuşulurken, minimum düzeyde en düşük yüzde 50 seviyesinde zam yapılır. Asgari ücretin 8 bin 250 TL bandında olacağını düşünüyorum ancak bunun üzerinde de bir rakam olabilir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN