Halk, 2023 yılında enflasyonun düşeceğine inanmıyor

Halk, 2023 yılında enflasyonun düşeceğine inanmıyor

36 ülkede yapılan 2023 yılına dair beklenti araştırmasında, en umutsuz ülke Türkiye oldu. Her iki kişiden biri yeni yılda yaşam standardının düşeceğini düşünürken, halkın yüzde 89'u iktidarın vaatlerinin aksine enflasyonun düşeceğini inanmıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 Ekim ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 85,51 olarak gerçekleştiğini açıkladı. TÜİK ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göreyse, 2022 Ekim ayında dış ticaret açığı yüzde 421,7 artarak 7 milyar 874 milyon dolara yükseldi.

Enflasyonun insanlar üzerindeki etkisini ve yeni yıla dair beklentilerini 36 ülkede ölçen IPSOS araştırma şirketinin saha çalışmasında, "Maaş artışı enflasyonun altında olur" diyenlerin oranı en yüksek Arjantin ve Türkiye'de çıktı.

HER İKİ KİŞİDEN BİRİ YAŞAM STANDARDININ DÜŞECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre, araştırmanın kapsadığı 36 ülke ortalamasında 2023 yılında yaşam standardının daha da düşeceğini düşünenlerin oranı yüzde 32 iken bu oran en yüksek Türkiye'de.

Türkiye'de her iki kişiden biri (yüzde 52) yeni yılda yaşam standardının daha da düşeceğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 27'si ise yaşam standardının aynı kalmasını bekliyor. Türkiye'de 2023 yılında yaşam standardında az ya da çok herhangi bir artış bekleyenlerin oranı sadece yüzde 19.

HALKIN YÜZDE 89'U ENFLASYONUN DÜŞECEĞİNE İNANMIYOR

Araştırmada 36 ülke vatandaşlarına 2023 yılında ülkelerinde enflasyonun düşeceğine inanıp inanmadıkları da soruldu.

Türkiye'nin yüzde 46'sı enflasyonun çok daha artacağını düşünüyor. Yüzde 28 ise bir miktar artış olacağı görüşünde.

Halkın yüzde 12'si enflasyonun 2023 yılında da aynı kalacağını öngörüyor. Enflasyonun düşeceğini düşünenler sadece yüzde 13.

İŞİZLİĞİN ARTMASI BEKLENİYOR

Araştırmada Türkiye'de 2023'te işsizlikte artış bekleyenlerin fazlalığı da dikkat çekti. Vatandaşların yüzde 73'ü gelecek yıl işsizlikte artış bekliyor. Bunların içinde yüzde 46'lık bölüm 'işsizlik çok fazla artacak' dedi.

İKTİDARIN 'ENFLASYON DÜŞECEK' SÖZLERİNE HALK İNANMIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 22 Kasım 2022 Salı günü Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Olağanüstü Yönetim Merkezi Açılış Töreni'nde yaptığı açıklamada yüksek enflasyona dair, "Biz üretim ve ihracat bazımızı güçlendiren, makroekonomik ve finansal istikrarı destekleyen sağlam adımları attıkça enflasyonu beraberce kalıcı olarak düşüreceğiz. Enflasyonun, çok yakın bir zamanda da düşüş eğilimine gireceğine hep birlikte şahit olacağız" dedi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2022 yılının ikinci 'Ekonomik Görünüm' raporunda, Türkiye'de 2023 yılında enflasyonun düşeceğini fakat hâlâ yüzde 40'ın üzerinde kalmayı sürdüreceği aktarıldı. Rapora göre, yeni yılda yüksek enflasyon Türkiye'de satın alma gücünü zayıflatacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN