OECD'den düşük rezerv uyarısı: Türk ekonomisi şoklara karşı korumasız

OECD'den düşük rezerv uyarısı: Türk ekonomisi şoklara karşı korumasız

OECD 2022 yılının ikinci 'Ekonomik Görünüm' raporunu açıkladı. Raporda 2022’de yüzde 5,3 büyümesi beklenen Türkiye ekonomisi 2023 yılında yüzde 3 civarında büyüyecek. Enflasyon düşecek ancak hala yüzde 40’ın üzerinde kalacak. Yüksek enflasyon Türkiye’de satın alma gücünü zayıflatacak. Dış talep azalacağı için ihracat büyümesi de yavaşlayacak. OECD’ye göre Türkiye büyük dış sermayeye ihtiyaç duyacak ve düşük rezervlerden dolayı ekonomi şoklara karşı korumasız durumda.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) 2022 yılının ikinci 'Ekonomik Görünüm' raporunu açıkladı. 2023 yılında Türkiye’de enflasyonun yüzde 40’ın üzerinde seyredeceğini söyledi. 2021’de yüzde 5,9 büyüyen küresel ekonomi ise bu yıl yüzde 3.1 büyüyecek. OECD’nin tahminlerine göre 2023’te bu oran daha da düşecek ve dünya ekonomisinde büyüme oranı yüzde 2.2 olacak.

Rapor dünya ekonomisinin geleceğine dair öngörülerde bulunuyor. Raporda OECD üyesi Türkiye hakkında değerlendirmeler de yer alıyor. Buna göre 2022’de yüzde 5,3 büyümesi beklenen Türkiye ekonomisi 2023 yılında yüzde 3 civarında büyüyecek. Enflasyon düşecek ancak hala yüzde 40’ın üzerinde kalacak. Yüksek enflasyon Türkiye’de satın alma gücünü zayıflatacak.

Dış talep azalacağı için ihracat büyümesi de yavaşlayacak. İşsizlik oranı yüzde 10’un üzerinde seyretmeyecek devam edecek. OECD’ye göre Türkiye büyük dış sermayeye ihtiyaç duyacak ve düşük rezervlerden dolayı ekonomi şoklara karşı korumasız durumda. OECD, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na faizleri yükseltmesi tavsiyesinde bulundu.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELTTİ

Rapora göre 2022 yılında tüketici enflasyonu yüzde 73.2 olacak. OECD’nin haziran ayındaki tahmini yüzde 72'ydi. OECD 2023 enflasyon beklentisini ise yükseltti. Hazirandaki raporda 2023 yılı için yüzde 39 enflasyon öngören OECD bunu yüzde 44,6 olarak revize etti. 2024 enflasyon beklentisi ise yüzde 42.

YOKSULLAR GELİRİNİ GIDA VE BARINMAYA HARCIYOR

OECD’ye göre Türk hükümeti artan enerji ve gıda fiyatlarından yoksul kesimlerin daha az etkilenmesi için tebdirler alıyor. Ülkede gelir dağılımında en düşük yüzde 10 diliminde yer alanlar gelirlerinin yüzde 70’ini gıda ve barınmaya harcamak zorunda kalıyor. Enerji yardımı alanların sayısı 4 milyona ulaştı.

Türkiye doğal gaz ihtiyacının yüzde 99’unu, petrol ihtiyacının ise yüzde 93’ünü ithal ediyor. OECD bundan dolayı ekonominin enerji arz sorunlarına ve fiyat hareketliliğine açık durumda kaldığını hatırlattı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin etkisinin en fazla hissedildiği bölgelerden birisi Avrupa. 19 ülkeden oluşan Euro bölgesi 2023’te ekonomik büyüme yüzde 0,5 oranında sınırlı kalacak. Bu oran 2024’te yüzde 1,4’e çıkacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN